Lehimleme konusunda tavsiyeler

Daha fazla  
Meslek
Belki Yazılımcı
Arduino nano ile breadboard üstünde bir devre yapmıştım. Bunu bakır delikli plakete lehimlemek istiyordum.
Ama yaparken bayağı zorlandım.
1 ya bir yere çok fazla lehim gidiyor ve birden fazla pini kaplıyor. Havya ucuna geri gelmiyor lehim.(kocaman lehim topu oluşuyor)
2 ya da hiç tutunmuyor kabloya.

Daha az lehim yapabilmek için konnektör gibi şeyler var mı?

Önceden lehimleme yapmıştım ama genelde bir şeyleri bağlamak üzerine veya kablolu hale getirmek üzerine.
Uğraşa uğraşa yaparım diye düşünüyorum ama böyle çok uzun sürer. Bu yüzden daha kısa sürede yapabilmek için size soruyorum.

Lehimin yapışmadığı metalik bıçak gibi bir şey var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Lehim oraya tam oturduğunda emin ol ondan sonra havyayı çek. Cımbız kullanmak yardımcı olur sana. Bir ara TS100 havyalar çok popülerdi ve gerçekten sağladılar. Hala ne durumda olduğunu bilmiyorum ama iyi olduğunu hatırlıyorum. Açık kaynak kodlu olduğundan kodları ile oynanabiliyor. Ne işe yaradığını bilmiyorum ama daha iyi çalıştığını söyleyenler vardı.
Onu biliyorum ama bana pahalı gelir. İmkan olsa onu alırdım çünkü onu kullanan baya kişi gördüm internette.

Onu biliyorum ama bana pahalı gelir. İmkan olsa onu alırdım çünkü onu kullanan bayağı kişi gördüm internette.

Açıkçası bende pazardan 60 TL bir tane havya altım onu kullanıyorum. Ucunu değiştireceğim bir ara ama eğer amatör lehimlemeler yapıyorsan kalsın elindeki. Kendini geliştiren kadar.

Lehim gelmesini istemediğim kısım diğer pinler.
Bir tane pini lehimlerkene başkasına da bulaşmasını istemiyorum.
Birini lehimlerkene diğerlerine gelmemesi için diye.

Bugün tekrar lehim yaptım ve öncekinden daha iyiydi.

Şuan ise sorunum daha ince havya ucu gerekmesi. Şuanki aynı anda iki pine deyiyor .

Diğer pinlerin üstüne lehim gelmemesi için demiştim.

Bugün tekrar lehim yaptım. Öncekinden daha iyiydi.(Önce pini ısıtıp,havya ucu ile pin birleşik dururken lehim takviye ettim ve lehimin bakıra yayılana kadar bekledim)

Şuanki sorun ise havya ucunun kalın olması.

Merhaba. Havya ucu kalınlığından ziyade yapılan lehim işine uygun watt değerinde (amatör işlerde 30 watt havya en idealidir) bir havyayı kullanmak daha önemlidir. Örneğin birbirine yakın, ince, chipset pin ayaklarının lehimle tek ayak olarak birleşmemesi için, bu ayaklara önceden lehim pastası mutlaka yeterince sürülmüş olmalı, lehim teli aşırı miktarda eritilip bu pinlere uygulanmamış olmalı, havya ucu aşırı bekleyip ısınmamış olmalı ve havya ucu çalışma esnasında çok temiz (daha önceden mutlaka temizlenmiş) olabilmelidir. Lehim pastası, örneğin chipset'in ayaklarına sürülü iken aşırı lehim teli verilmemişse, bu ayakları diğer ayaklarla birleşmeden lehimi eşit olarak bu ayaklarda dağıtabilmek çok daha kolay olur.

Bu istenmeyen birleşmeler yine olduğunda, bu ayaklar havya ucuyla tekrar ısıtılırken emici bakır bir lehim örgüsünü bu esnada üzerine bastırarak veya bir lehim pompasıyla fazla lehimi çekerek fazla uygulanmış lehimi bu noktadan uzaklaştırarak pasta ve uygun lehim ucu sıcaklığıyla diğer bacaklarla tekrar istenmeyen birleşmeler olmadan eşit dağıtılması, bu fazla lehimin ayaklarda bazı birleşmeler olmadan eşit dağılması kolaylaşmış olur. Bu fazla lehimi alabilmek için hem bir lehim pompası hem de emici tel örgüler aksesuar olarak elinizin altında mutlaka bulunmalıdır. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
@Yeni Teknik Sembol
Evet katılıyorum. Hatta incecik mikro çip lehimlemede kapkalın uç kullanılıp düzgün lehimlendiğine bile şahit oldum (neşter ucu gibi ama biraz daha kalını)

Açıkçası lehim pastası çok önemli. Ama el beceriside çok önemli. Zamanla kazanılır bu beceri. Ama benim gibi kulaklık USB kabloları tamir etmeyle uğraşırsa geliştiremez. Bence eğer kendisini geliştirmek istiyorsa bozuk bir tane kartı alsın ve üzerindeki devre elemanlarını söküp taksın sürekli. Sıcak hava üflemeli havya daha işlevsel aslında ama hangisini kullanacağı ona kalmış. Eğer beceri ile yapmak istiyorsa tavsiyem bu. Ama devreyi lehimleyeyim yeter derse lehim pastasını bolca sürsün gerisini lehim teli ve havyası halleder. Ama deneyim kazanmak önemli.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı