İnceleme LG OLED 48C54LA

Merhaba arkadaşlar yaklaşık 1-1, 5 ay önce Vatan Bilgisayar üzerinden 41.399 TL'ye aldığım TV'yi incelemek için açıyorum konuyu. 55 inç önceliğimdi ancak aldığım gündeki kampanya dolayısıyla 55 inç ile arasında 20.000 TL makas vardı. O sebepten 48 inç seçtim. Öncelikle uzun yıllardır LG TV kullanmadım. En son 2013'te aldığımız FHD bir LG TV'miz vardı. Yani bu benim uzun yıllar sonra LG markasına da geri dönüşüm oldu. Aynı zamanda ilk OLED deneyimim oldu. Ben özellikle bu TV'yi ağırlıklı olarak oyun oynamak için kalan kısımda da film seyretmek, maç seyretmek için tercih ettim. Mümkün mertebe kısa, anlaşılır tutmaya çalışacağım. Çünkü TV konusu çok kapsamlı ve ben videolarda anlatan insanlardansa standart bir kullanıcıdan gelen yorumları daha değerli buluyorum. Televizyonlar benim de çok anladığım yerler değiller özünde. O yüzden atladığım yerler olursa kusura bakmayın şimdiden. Geçelim incelemeye:
Geçmeden şunun bilgilendirmesini de yapayım: LG'lerde OLED TV'ler girişten tepeye kadar 3 sınıfa ayrılıyor. B serisi, C serisi ve G serisi. Yani bu LG'ye göre TV orta seviyede bir OLED TV. Bunlar arasında parlaklık, ses gücü ve G serisinde sadece Tendom OLED kullanılmasıyla farklar belirginleşiyor. İster 48 inç alın ister 75 inç alın bazı markalarda olduğu gibi panellerde veya özelliklerde kısılma veya artma söz konusu değil. Her boyutu birebir aynı özellikte. Genelde bendeki 48 inç olan ebatı oyuncular monitör olarak da tercih edebiliyor evdeki yerine göre. Siz de boyut olarak yerinize göre rahatça tercih yapabilirsiniz.

1-Ekran: WOLED panel ile birlikte geliyor. Ekran gün ışığına göre parlaklığı kendi kendine otomatik de ayarlıyor. Bu çok güzel bir şey. Normal uydu kanallarında bende güç tasarrufunda ayarlı örneğin. Ama konsolumu açtığımda otomatik oyun modunu açıp parlaklığı bayağı bir yükseltiyor. Kendisi direkt ayarlıyor her şeyi. PS5 Pro'nun tüm nimetlerinden faydalanabiliyorum. Özellikle FreeSync, VRR gibi özelliklerle normalde en fazla 60 FPS çalışabilecek oyunu 80-90 FPS'lerde oynayabildim hiç yırtılma vs. olmadan. Ben konsol oyuncu olduğumdan beni hayliyle tatmin etti. Güçlü bir PC'niz varsa 4K 144 Hz'e kadar desteği var. Yani zaten son nesil ekran kartlarında bile bu değerleri görmek zor o sebepten ben uzunca yıllar tatmin edecek bir FPS ve görüntü sunabileceğini düşünüyorum. Gerek PS6 olsun gerek yeni çıkacak ekran kartlarında olsun. Siyah, beyaz dengesi, HDR kalitesi ve o doğal renkler beni büyüledi. Aile evimde kullanmış olduğum TCL QLED TV'ye göre bayağı bir üstün geldiğini söyleyebilirim. Ayrıca panel aşırı ince. Bu da ayrı şıklık katmış.
2- Ses kalitesi: C serisi farkını burada da ortaya koyuyor B serisine göre. 40W hoparlörlerdeki bas kalitesi özellikle harika. Oyunlarda Dolby Atmos desteği mevcut. Yani sesi 35-40 civarında kullanmak bile sanki TCL TV'imdeki 60-70'li ses düzeylerinde gibi. Müzik açıp arkada iş yaparken, video izlerken sizi fazlasıyla tatmin eder.
3- Kumanda: Uzun yıllardır LG kullanmayınca fare gibi hareket ettirilebilen kumandayı da çok sevdiğimi söyleyebilirim. Bir şey bulmak, aramak çok kolay. Diğer markalarda bu var mı bilmiyorum. Sade ve şık. Kanal numara tuşları kumandada yok. Bunu biraz daha yaşı büyük olan kesim hiç sevmiyor (bizimkilerden biliyorum). Yani uzaktaki bir kanalın numarasını tuşlarken ekrandan tuşlamanız gerekiyor. Kullanması bence yine gayet kolay ama özellikle büyüklerin bunu sevmediğini görüyorum.
4- Yazılım ve yapay zeka: webOS yazılımının akıcı çalıştığını söyleyebilirim. Markette neredeyse her şey var. Yani uygulama açısından sorun yaşamazsınız. Arayüz oldukça basit. Her şey derli toplu (Buraya resim eklemiyorum zaten her yerde görselleri var). Yapay zeka özellikle başarılı çalışıyor. Sesli komut özelliğini de özellikle çok sevdim. Misal " sesi 10 yap", "televizyonu kapat", " şu uygulamayı aç" gibi söylemlerinizde hiç hata yapmadan doğru anlayıp açıyor. Kumandaya uzak olduğunuzda "hey LG" demeniz yeterli. İlla kumandadaki yapay zeka tuşunu kullanmanıza gerek yok. Cidden rahatlatıcı bir özellik. IPhone'deki Siri'den falan çok daha başarılı çalışıyor öyle diyeyim.

Özellikle ben kendi aldığım paraya göre yaşadığım deneyimden son derece memnun kaldım. Tabii bunda ilk OLED deneyimim olmuş olması da biraz daha etkilemiş olabilir. 41.000 TL'ye bence bir oyuncu monitörü veya bir TV olarak şahane. Neden Samsung tercih etmedim? Bunun rakibi yani LG C5 serisinin Samsung'taki karşılığı S90F modeli. Bu tamamen fiyat yüzünden. Aldığım günde bu 41 iken diğeri 70'li bantlardaydı. Yani çarpı 2 makas vardı neredeyse. Şu anda da fiyatlara baktığımda 48C54LA'nın 49.000-50.000 TL olduğunu görüyorum, 48S90F'nin ise 59-60 arasında olduğunu görüyorum. Tabii ülkemizde TV piyasası her gün değişiyor. Samsung'da da bunda olmayan QD-OLED var, WOLED ile farklarını açıp izleyebilirsiniz oyunda, filmlerde vs. Zevk meselesi.
TV'yi elbette öneriyorum. Bütçeniz el veriyorsa zaten LG markası sektörün liderlerinden. Ama yine de Samsung'a da bakmayı unutmayın eğer fiyatlar yakınsa, belki QD-OLED sizin göz zevkinize ve kullanacağınız alana göre daha iyi gelir. Benim aldığım gibi fiyat farkı açık olursa alacağınız dönemde LG alıp geçebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı