Yapılan araştırmalara göre sınav süresince stres yapan ve yapmayanlar arasında sadece +-%5 stres farkı var veya yok. Yani evet, bildiğin çok önemli bir değişkenlik yaratmıyor. LGS kısmına gelirsek bu bir sınavdır günün sonunda sıralama sınavıdır işte. Eğer başarısız olup kötü bir yere gidersen çok iyi insanlar tanıma şansın olduğu gibi iyi denilen okula gidip kötü insanlarla tanışman ihtimal dairesinde. Yani yüksek puan çoğu zaman eşit değildir iyi insanlar.
Bunları neden mi yazdım? Bazı insanlar LGS veya OBP puanı aşırı yüksek okullarda okuyunca çok iyi hocalara ve insanlara denk gelecekmiş gibi bir algı yaşıyor ama Bilkent Ekonomi'de burslu okuyup YKS derecesi yapan arkadaşım var ben doğrusu EA'da 160-180 yapmış bir adamım o neredeyse Türkiye'de YKS derecesi yapıp ilk 1.000 sırada olan birisidir. Onla bu konuları tartışırken mesela bana "Kaldığım yurtta senin gibi bi 150.000 yapan adam var çok kafa ve baba adam habire çay içip arada ciddili kart oynuyoruz ben zamanla şunu fark ettim bu sınavlarda yüksek sıralama yapsan bile kendisini yetiştirmemiş adamlardan bir şey olmaz..."
Hayatımızda yol ayrımları var: LGS'ye girmek, YKS'ye girmek, Okulu yani üniversiteyi bitirmek, Erkekseniz askerliğinizi yapmak, işe girmek, varsa sevdiğiniz-sevildiğiniz kişi ile evlenmek, istiyorsanız çocuk büyütmek, yeri gelip amansız bir hastalığa savaş açmak, yeri gelince iş için yurt dışına gidip yeni diyarları tanımak, eğer arzuluyorsanız yüksek lisans tahsili alıp akademik ünvana layık görülmek ve bunla taltif edilerek yıllarda ders gördüğünüz bölüm hocalarınızca onere edilme şerefine muvaffak olmak vb. bu uzun yolda LGS dediğin şey emin ol hayatının senin %1 bile değil olsa olsa %0.1 falan. Yazdığım örnekleri okudukça yıllar sanki dörtnala koşan bir atın üstündeki adam gibi gelecek emin ol.
Çalış elinden geleni yap, ailen sana belirli bir maddi meblağ ayırmışsa onları hayal kırıklığına uğratma. Elinden geleni yap sonrasını da Allah'a sal diyeyim yani. Fakat her zaman kafanda olsun: LGS'de yukarıda yazdığım yol ayrımları içerisinde çok küçük bir yer kaplıyor dikkatlice okursan görürsün.
Şimdiden başarılar dilerim.