Çözüldü LGS'deki fen 13. soru A kitapçığı makaralı soru yanlış değil mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Fruko Gazoz

Hectopat
Makaleler
2
Yer
Bayburt
Merhaba. Bu sene LGS'ye girdim. Ve çok tartışılan bir soru vardı. İtirazları reddedildi sonuçlar geldi zaten ama benim aklıma takıldı. Birçok fizikçi sorunun cevabına dedi. Ben de A yapmıştım ama itirazlar açıklama bile yapılmadan reddedildi, bayağı tartışılan bir soruydu. Buraya atmak istedim soruyu sizin görüşlerinizi merak ediyorum (fen 13. soru A kitapçığı makaralı soru) isteyenlerle tartışabiliriz. Cevap C kabul edildi bu arada. Ha ayrıyeten cevap C de olsa A da olsa bu sorunun bilgisi ders kitabında yokmuş. Her türlü iptal edilmesi gerekirdi, ki ben cevabın A olduğunu düşünüyorum.

Dosya Ekleri

• milli-egitim-bakanligi-meb-lgs-2024-fen-bilimleri-13-soru-1.jpg
    milli-egitim-bakanligi-meb-lgs-2024-fen-bilimleri-13-soru-1.jpg
    113,8 KB · Görüntüleme: 139
Son düzenleyen: Moderatör:
Tahta son durumda başta olduğu gibi yatay dengede oluyormuş yani kesinlikle 1. ve 2. işçinin işlem boyunca çektikleri ipin uzunluğu birbirine eşit olmalı. İşlem sonunda çektikleri ip eşit olmasaydı tahta başta olduğu gibi yatay dengede kalamazdı. III. Seçeneği de anlamışsın zaten hareketli makara kuvvet kazancı sağlar. Cevap doğru kabul edildiği gibi C olmalı. Birçok fizikçi bu kadar basit bir şeyi nasıl gözden kaçırmış onu anlayamadım.

Merhaba. Bu sene LGS'ye girdim. Ve çok tartışılan bir soru vardı. İtirazları reddedildi sonuçlar geldi zaten ama benim aklıma takıldı. Birçok fizikçi sorunun cevabına dedi. Ben de a yapmıştım ama itirazlar açıklama bile yapılmadan reddedildi, bayağı tartışılan bir soruydu. Buraya atmak istedim soruyu sizin görüşlerinizi merak ediyorum (fen 13. soru a kitapçığı makaralı soru) isteyenlerle tartışabiliriz. Cevap C kabul edildi bu arada. Ha ayrıyeten cevap C de olsa a da olsa bu sorunun bilgisi ders kitabında yokmuş. Her türlü iptal edilmesi gerekirdi, ki ben cevabın a olduğunu düşünüyorum.

Tahtaların eşit olması için ikisinin de aynı miktarda çekmesi gerekiyor.

Tahta son durumda başta olduğu gibi yatay dengede oluyormuş yani kesinlikle 1. ve 2. işçinin işlem boyunca çektikleri ipin uzunluğu birbirine eşit olmalı. İşlem sonunda çektikleri ip eşit olmasaydı tahta başta olduğu gibi yatay dengede kalamazdı. III. Seçeneği de anlamışsın zaten hareketli makara kuvvet kazancı sağlar. Cevap doğru kabul edildiği gibi C olmalı. Birçok fizikçi bu kadar basit bir şeyi nasıl gözden kaçırmış onu anlayamadım.
Wallahi hocam YouTube Google a vs. Bakın birçok eğitimci a diye de düşündü. Çünkü ortam sürtünmesiz, bir hoca anlattığına göre ortam sürtünmesiz olduğu için biri sadece tutsa ve yandaki çekse dahi başta ve sonda dengede olabilirmiş o şekilde anlattı banada mantıklı geldi, sınavdada az çok bu şekilde düşünmüştüm ben, çok bi kesinlik bildirmiyor. Hadi herşeyi geçtim bilgisi ders kitabında yokmuş buda paylaşılmıştı. Gerçi artık ders kitabından sınava hazırlanan yok ama ders kitabında bilgisi olmayan sorunun iptal edilmesi gerekir. Bir de yapılan itirazlara verilen cevap da açıklamada yapılmadı ..

Çok basit bir mantık aslında. Arkadaş fizikçileri de katınca insan ister istemez kendini bir sorguluyor.
Yani şöyle düşünelim, diyelim soldaki hiç çekmiyor. Sağdaki çekmeye başladı, başta denge bozulur yatık bir şekilde tahta yukarı çıkar. En yukarı seviyedeyken çekilmeye devam edilince de kendini toplayıp düzler. Bu şekilde düşündüm ben. Ayrıca gerçekten fizikçiler bu şekilde diyor, bakabilirsiniz internette. @trapcx @r0tz @Deutschtay

Çok basit bir mantık aslında. Arkadaş fizikçileri de katınca insan ister istemez kendini bir sorguluyor.
Basit bi mantık demişsiniz ama açıklama bile yapmamışsınız? Basit olan mantık zaten ikisinin de eşit çekmesi gerekmediği. Açıkladığım gibi sadece sağdaki çekse dahi o çektiği için sağa eğik bir şekilde yukarı son noktaya çıkar ve çekmeye devam edince tahta kendini düzler

Basit bi mantık demişsiniz ama açıklama bile yapmamışsınız? Basit olan mantık zaten ikisinin de eşit çekmesi gerekmediği. Açıkladığım gibi sadece sağdaki çekse dahi o çektiği için sağa eğik bir şekilde yukarı son noktaya çıkar ve çekmeye devam edince tahta kendini düzler

Son düzenleme:
C çok daha mantıklı duruyor.

Açıklar mısın?
Yukarıda açıklamışlar zaten. Dengede kalacaksa eşit ip çekilecek başka yolu yok. Senin mantığına göre aynı kuvvet uygulanırken tahtanın önce sağ tarafı baskın geliyor, sonra başka herhangi bir kuvvet olmadan sanki soldan da çekilmiş gibi tahta dengeleniyor. İmkansız.

Yukarıda açıklamışlar zaten. Dengede kalacaksa eşit IP çekilecek başka yolu yok. Senin mantığına göre aynı kuvvet uygulanırken tahtanın önce sağ tarafı baskın geliyor, sonra başka herhangi bir kuvvet olmadan sanki soldan da çekilmiş gibi tahta dengeleniyor. İmkansız.

Sürtünmesiz ortam bu gerçekteki gibi düşünmeyeceksin ki yukarıda bir açıklama görmüyorum ben IP eşit eşit çekilmesi gerekir demiş, videolu bir şekilde de anlatabilirim. Sağdan çekildiği için denge bozulur yatık bir şekilde yukarı çıkar yükselecek mesafe kalmayınca da çekilen iple beraber kendini toplayıp düzler tahta.

Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı