Çözüldü LGS'deki fen 13. soru A kitapçığı makaralı soru yanlış değil mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Sürtünmesiz ortam bu gerçekteki gibi düşünmeyeceksin ki yukarıda bir açıklama görmüyorum ben IP eşit eşit çekilmesi gerekir demiş, videolu bir şekilde de anlatabilirim. Sağdan çekildiği için denge bozulur yatık bir şekilde yukarı çıkar yükselecek mesafe kalmayınca da çekilen iple beraber kendini toplayıp düzler tahta.
Ben de sende bir açıklama görmüyorum. “Yukarı çıkınca kendini düzler tahta.” herhangi bir açıklama sağlamıyor. O zaman ben de “Düzlemez.” diyorum. Bu mudur yani?

Ben de sende bir açıklama görmüyorum. “Yukarı çıkınca kendini düzler tahta.” herhangi bir açıklama sağlamıyor. O zaman ben de “Düzlemez.” diyorum. Bu mudur yani?
Tahta son yüksekliğe ulaştığında kuvvet uygulanırsa dengeye gelir bunda neresi mantıksız, mobil paintten cizdiğim için makaraları çizmekle uğraşmadım. Yukarıya doğru gittiği için ipe kuvvet uygulanıp çekildiğinde bu sefer yan tarafda yukarıya çıkıp dengelenecek işte iki taraftan kuvvet uygulanmasına neden gerek olsun?

Dosya Ekleri

• Screenshot_2024-07-22-03-04-21-791_com.adsk.sketchbook.jpg
    Screenshot_2024-07-22-03-04-21-791_com.adsk.sketchbook.jpg
    21,1 KB · Görüntüleme: 33
Tahta son yüksekliğe ulaştığında kuvvet uygulanırsa dengeye gelir bunda neresi mantıksız, mobil paintten cizdiğim için makaraları çizmekle uğraşmadım. Yukarıya doğru gittiği için ipe kuvvet uygulanıp çekildiğinde bu sefer yan tarafda yukarıya çıkıp dengelenecek işte iki taraftan kuvvet uygulanmasına neden gerek olsun?
Her tarafı mantıksız. Aynı kuvveti uygulayarak birbirine tamamen zıt iki işi yapamazsın. Masayı sağından ittirirken hem ileri itip bir süre sonra kendine çekebilir misin? Hayır. Aynı mantık.

Her tarafı mantıksız. Aynı kuvveti uygulayarak birbirine tamamen zıt iki işi yapamazsın. Masayı sağından ittirirken hem ileri itip bir süre sonra kendine çekebilir misin? Hayır. Aynı mantık.

Bu cevabı yazmak için çok geç oldu ama yapacak bir şey yok 2. maddede işlem boyunca diyor işlem boyunca demek işlemin devam eden herhangi bir yeri işlem daha bitmemiş yani. Ama sorudaki bilgide tahta sadece başta ve sonda dengede kaldığına göre diyor. Bu yüzden işlemin herhangi bir yerinde dengede durması yükselik/2 ihtimal örnek yükseklik 100 olsun 2 olasılık var yani %2 demek. Soruda yükseklik belirtilmedi yanlış hatırlamıyorsam yani o ihtimali bulmak imkansız. Trilyonda 2, katrilyonda 2 herhangi biri. Bu yüzden cevap A olur ve cevap anahtarı hatalı olur. Bu soruyu ben de A yaptım ve iyice düşününce Türkçe bozukluğunun olduğuna karar verdim. Bu yüzden cevap anahtarı hatalıdır. Eğer Türkçe bozukluğunu dikkate alırsak soru hatalı olur.

Düzeltme: Soru iptal oldu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu cevabı yazmak için çok geç oldu ama yapacak bir şey yok 2. maddede işlem boyunca diyor işlem boyunca demek işlemin devam eden herhangi bir yeri işlem daha bitmemiş yani. Ama sorudaki bilgide tahta sadece başta ve sonda dengede kaldığına göre diyor. Bu yüzden işlemin herhangi bir yerinde dengede durması yükselik/2 ihtimal örnek yükseklik 100 olsun 2 olasılık var yani %2 demek. Soruda yükseklik belirtilmedi yanlış hatırlamıyorsam yani o ihtimali bulmak imkansız. Trilyonda 2, katrilyonda 2 herhangi biri. Bu yüzden cevap A olur ve cevap anahtarı hatalı olur. Bu soruyu ben de A yaptım ve iyice düşününce Türkçe bozukluğunun olduğuna karar verdim. Bu yüzden cevap anahtarı hatalıdır. Eğer Türkçe bozukluğunu dikkate alırsak soru hatalı olur.

Düzeltme: Soru iptal oldu.
Hayır soru iptal olmadı. A yapanlar yanlış cevap sayıldı. Düzeltme gerçekten de iptal olmuş ama bu saatten sonra neye yarar .d

Hayır soru iptal olmadı. A yapanlar yanlış cevap sayıldı. Düzeltme gerçekten de iptal olmuş ama bu saatten sonra neye yarar. D

Hocam çoğu kişinin hakkına girdiler (ben dahil) yani eğitim sistemi hep kendini üstün görüyor ama itiraz edilince de reddediyorlar. Maalesef ki eğitim sistemimiz rezalet, çünkü düzgün hoca bulmak bu devirde çok zorlaştı. Yeni müfredatta zaten hocadan öğrenciye anlatım iptal edildi. Şimdi okulun ne anlamı kaldı biz öğretmenlere ders anlatacağız gibi duruyor. İptal oldu evet ama herkes yerleşti okul başladı dediğiniz gibi bu saatten sonra yapacak bir şey yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok saçma sapan olaylar bu sene denek tahtasıydık resmen. Sorunun cevabı c ama ortaokul düzeyinde değilmiş.

Tahta son durumda başta olduğu gibi yatay dengede oluyormuş yani kesinlikle 1. ve 2. işçinin işlem boyunca çektikleri ipin uzunluğu birbirine eşit olmalı. İşlem sonunda çektikleri ip eşit olmasaydı tahta başta olduğu gibi yatay dengede kalamazdı. III. Seçeneği de anlamışsın zaten hareketli makara kuvvet kazancı sağlar. Cevap doğru kabul edildiği gibi C olmalı. Birçok fizikçi bu kadar basit bir şeyi nasıl gözden kaçırmış onu anlayamadım.
@r0tz @deniz.10 soru iptal edildi bu arada mahkeme kararıyla .d

@r0tz @deniz.10 soru iptal edildi bu arada mahkeme kararıyla .d
Cevap hala açık bir şekilde C, bir kez daha baktım daha da emin oldum. İptal edilmesinin sebebi A yapıp etrafta yok şöyle yok böyle yapanlar muhtemelen. Çünkü daha önce hiçbir zaman bir soru sınavdan 3 ay sonra iptal olmadı, olmaz zaten.

Merhaba. Bu sene LGS'ye girdim. Ve çok tartışılan bir soru vardı. İtirazları reddedildi sonuçlar geldi zaten ama benim aklıma takıldı. Birçok fizikçi sorunun cevabına dedi. Ben de A yapmıştım ama itirazlar açıklama bile yapılmadan reddedildi, bayağı tartışılan bir soruydu. Buraya atmak istedim soruyu sizin görüşlerinizi merak ediyorum (fen 13. soru A kitapçığı makaralı soru) isteyenlerle tartışabiliriz. Cevap C kabul edildi bu arada. Ha ayrıyeten cevap C de olsa A da olsa bu sorunun bilgisi ders kitabında yokmuş. Her türlü iptal edilmesi gerekirdi, ki ben cevabın A olduğunu düşünüyorum.

C daha mantıklı.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı