LGS'nin manyak zorluğu

Bu konuda ortaokullu kardeşlerime çok üzülüyorum. Uzun süre sonra gittim baktım LGS sorunlarına. Cidden YKS'den zor soruları var. Allah aşkına 14 yaşındaki çocukları bu kadar zor bir sınava sokup bu kadar strese sokmak ayıp değil mi ya? LGS yüzünden saçı falan beyazlayan var. Geçen LGS Türkçe kitabından soru getirdiler ben 2-3 tane TYT Türkçe kitabı bitirmeme rağmen çözemedim soruyu. Bir de yeni nesil sorularla LGS Matematik var. Of cidden yani. Test kitapları olimpiyat sorusu gibi sorular soruyor. AYT'de böyle sorular yok.

Neticede bu işin de fena suyu çıkmış. Liseye girişte bu kadar ağır sınav soruları tek ülke olabiliriz cidden. LGS'nin değişmesi lazım.
Alışmak ve bol soru çözerek gayet kolay o sorular çözülebiliyor. önemli olan mantık.

Bu konuda ortaokullu kardeşlerime çok üzülüyorum. Uzun süre sonra gittim baktım LGS sorunlarına. Cidden YKS'den zor soruları var. Allah aşkına 14 yaşındaki çocukları bu kadar zor bir sınava sokup bu kadar strese sokmak ayıp değil mi ya? LGS yüzünden saçı falan beyazlayan var. Geçen LGS Türkçe kitabından soru getirdiler ben 2-3 tane TYT Türkçe kitabı bitirmeme rağmen çözemedim soruyu. Bir de yeni nesil sorularla LGS Matematik var. Of cidden yani. Test kitapları olimpiyat sorusu gibi sorular soruyor. AYT'de böyle sorular yok.

Neticede bu işin de fena suyu çıkmış. Liseye girişte bu kadar ağır sınav soruları tek ülke olabiliriz cidden. LGS'nin değişmesi lazım.
Hocam neden Fen lisesinde 1.5 Milyon öğrenciden 30 Bininin olması gerektiğini düşünün veya 180 Kişinin sadece Fulleyebilmesi hiç sınava girmeyen bir sürü öğrenci de var Diyebilirsiniz. Ama bu kadar zor olmasının nedeni de dediğiniz gibi bu Bende Türkçede zorlandım geçen yıl 2020-2021, 2023 yılları 1. Dönem'den sadece soru çıkarken 2022'de hepsinden çıktı. Ve Türkçesi eleyiciydi çok başarılı değilim yinede halimden memnunum iyi ki bir Fen lisesindeyim. Ama asıl sorun şu sınavdan ziyade fazla okul yok mesela muğla gibi bir ilde 4 FL var.
İstanbul gibi bir İlde 14 FL var. Kastamonu gibi bir İlde 3 Fen lisesi var ve sadece 1 Tanesi 400 Puan üzeri mesela çanakkale'de de 4 Tane Fen lisesi var ve sadece 2 tanesi 405 Puan üzeri şimdi bakınca fen liselerinin hepsi çok yüksek puanlı değil ise biraz seviyeye de bakmamız gerekli Birçok ilde Düşük puanlı FL var şimdi 30 Bin öğrencinin Gittiği okulların hepsi 400 Puan üstü değil. 13600 Lisenin 250-300 gibi bir kısmı fen lisesi ve bu liselerin 410-420 Puan üstü olanlara bakınca elinize çok daha az bir sayı kalacaktır. Aslında Ortalamamızda çok yüksek değil sorun birazda burada gibi... Sınav Dediğiniz gibi zor ama Birçok lisenin puanı da buna göre düşük genel öğrenci performansına göre gidiyor.

Son düzenleme:

Zor falan değil aslında. Tek yapman gereken şeyler çözümleri ezberlemek. Sonra da önüne değişik değişik sorular geliyor ve ezberledigin sorulardan bir şekilde çıkarıyorsun soruyu. Ama tabii ki bu asla doğru değil. Ezbere dayalı bir sistem olmamalı.

LGS'ye girmiş biri olarak konuşayım zor veya kolay olması bir fayda etmiyor kolay olsa bile yüzdelik dilim ile bu avantaj ortadan kalkıyor sayısala aşırı ilgin yok ise matematiğe temel düzeyde çalışmalı fen de başarı göstererek sayısalı dengelemeli sözelde ise din ve tarih de yoruma dayalı sorular geldiği için fazla çalışmana gerek kalmıyor kısaca Türkçe fen matematik(yapabiliyorsan)öncelik vermeli kalan derslerde yüzeysel bilgilere çalışmalısın

LGS çok garip bir sınav. MEB'in sağı solu belli olmuyor. Hiç unutmam fen hocamın bir sözü vardı: MEB'in ne yapacağını töbe haşa Allah bile bilemez. Bir sene çok zor oluyor(mesala 2021),bir sene çok daha kolay oluyor(mesala 2022). O yüzden adayların yapması gereken şey her dersten zora alışmak. Umarım bir gün eğitim sistemi iyileşir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı