İnceleme Lian Li LANCOOL III ARGB İncelemesi

Hava akışı konusunda çok yetenekli kasalara imza atan Lian Li markasına ait Lancool 3 model kasasına bakıyoruz.

Kendisi aslında bir serinin devamı. Selefi olan Lancool 2 kasası da yine üst düzey bir hava akışına sahipti. Lancool 3 ile birlikte boyut ve performans değişikliğe uğradı.

Günümüzde işlemcilerin TDP değerlerinin geldiği noktalar malumumuz. Buna isnaden yükselen sıcaklık değerleri için artık kule tipi olarak adlandırılan hava soğutmalar ve 120-140-240-280 milimetrelik AiO olarak adlandırılan sıvı soğutmaların yetemediğini gözlemleyebiliyoruz. Hatta bazen 360mm bile tatmin etmeyebiliyor. 420 milimetrelik radyatöre sahip olan sıvı soğutuculara ya da Custom soğutma sistemlerine ihtiyaç duyabiliyoruz.

İşte buralarda 420mm radyatör desteğine ve Custom soğutmalara destek sunabilen LANCOOL III gibi kasalara ihtiyaç duyuluyor.

Benim kullandığım kasa siyah ARGB modeli. Kasanın 4 farklı modeli bulunmakta. Siyah ARGB, Beyaz ARGB, Siyah ARGB'siz Beyaz ARGB'siz. Bu modelin ön tarafı fırçalanmış alüminyum yüzey barındırıyor. Kasanın hemen hemen tüm akseuarları kasa rengiyle uyumlu. Vidalarda, USB ve jack çerçevelerinde farklı renkler bulunmakta.

Bu kasada her iki yanında da 4mm kalınlığa sahip temperli cam bulunmaktadır. Bu her iki yandaki cam da menteşeli yapıda, yani herhangi bir vidalama durumu söz konusu değil. Bu durum biz kullanıcılara birçok kolaylık sağlıyor. Her iki yandaki temperli cam da kasanın ön panel çerçevesine sağlı sollu yerleştirilmiş mandallar aracılığıyla açılıyor. Menteşeli yapısı sayesinde camların açılırken düşme riski ortadan kaldırılmış. Anlık olarak gerek kasa içerisinde, gerek kablolama tarafında işlem yapmak istediğimiz durumlarda vidaları sökme ve camı başka bir tarafa alma durumu ortadan kalkıyor. Şahsen bunu çok beğeniyorum. Daha önce kullandığım Phanteks P500A kasasında da bunu deneyimlemiştim. Tabii o kasadaki kablolama tarafında camlı ya da menteşeli bir yapı yoktu. Tek taraflı da olsa bu menteşeli yapıyı tüm kasalarda görmek güzel olur diye düşünüyorum.

Basit bir hareketle mandalı hareket ettirip camımızı açabiliyoruz. Camı tamamen sökmek istediğimizde de camlara alttan yukarı doğru baskı yaptığımız zaman menteşelerinden ayrılıyor.

Kasanın boyutları ise:

Genişliği temperli camlar da dahil 23.8 cm
Derinliği ön panel de dahil olarak: 52.6 cm
Kasa yükekliği ise ayaklar ve üst panel dahil: 52.3 cm

Anakart desteğinde ise: E-ATX'e kadar olan boyutları destekliyor.

Kablo kanallarında ise yine pratiklik ön plana çıkıyor. Anakart tarafının hemen yanında kauçuklarla desteklenmiş 2 tane geniş boşluk yer alıyor. Ancak bu boşluklar modüler bir panel üzerinde, yani bu paneli oynatarak kablolama açılarını ve mesafesini ayarlayabiliyoruz. Eğer istersek Lian Li Strimer 24 Pin RGB PSU uzatma kablosu gibi RGB'li anakart kablolarının kasa içerisinde daha fazla görünmesini sağlayarak görselliği zenginleştirebiliyoruz.

Anakart tarafının üst kısmında yine iki tane geniş kanal yer alıyor. Böylelikle işlemci güç besleme kablolarını, fan ve radyatör kablolarını rahatlıkla geçirebiliyoruz.

Alt kısımda ise 3 tane geniş kablolama kanalı yer alıyor böylelikle rahatlıkla Audio kablolarını ve Ekran kartı güç besleme kablolarını geçirebiliyoruz. Yine burada da ARGB destekli ekran kartı güç uzatma kablolarını rahatlıkla konumlandırabiliyoruz.

Kasanın alt tarafında ise ister 3x120mm fan konumlandırabileceğimiz, ister SATA disklerimizi konumlandırabileceğimiz ister de 360mm ye kadar sıvı soğutma radyatörlerimizi konumlandırabileceğimiz modüler bir alan yer alıyor. Bu konumlandırmaları yapabilmemiz için ise kasayla birlikte çok zengin bir içeriğe sahip vida kiti geliyor. Bu tarz bir vida kitini de yine Phanteks P500A kasasında deneyimlemiştim. Gerçekten premium bir ürüne yakışır içerik olduğunu düşünüyorum. Bu braketi yana doğru kaydırmak mümkün, öncelikle yan tarafta bulunan 2 adet vidayı söküyoruz, daha sonra kasanın ön tarafına doğru olan alana alıyoruz ve tekrar vidalıyoruz. Braketin üzerine fan ya da radyatör konumlandırmak istediğimizde ise braketin üzerindeki ikişer vida ile tutturulmuş toplamda 3 adet olan kapakları sökebiliyoruz. Bu kısımda fanları ikişer vida ile tutturabiliyoruz.

Ekran kartında ise kasa 43,5 CM'ye kadar uzunluğu destekleyebiliyor. 8 Adet ekran kartı genişleme yuvasıyla birlikte çoklu grafik kartı kurulumlarını da destekliyor. Ama kasayla birlikte ekran kartlarımızı dikey olarak konumlandırabileceğimiz genişleme yuvası ve dahili bir dik tutucu braket bulunmuyor. Ekran kartını dikey konumlandırabilmek için Lian Li kasanın kullanma kılavuzunda LANCOOL III kasası için riser kablonunda dahil olduğu O11DE-1X/1W model bir braket önermiş durumda. Eğer ekran kartınızı dik olarak konumlandırmak isterseniz bu braketi ayrıca satın alıp arkadaki bu genişleme yuvalarını tamamen sökerek bu alana braketi yerleştirebilirsiniz.

Kasada birçok 3.5 inç HDD, 2.5 inch HDD ya da SATA SSD yerleştirebileceğimiz alan yer alıyor. PSU kapağı üzerini saymadan Anakart Arkası, güç kaynağı arkası, mesh kapak üzeri ve extra 2 braket de olmak üzere 9 tane alan var. Anakart arkası ve yan mesh kapak üzerindeki 5 tane alana sadece 2.5 inç SSD veya hddlerinizi konumlandırabiliyorsunuz. PSU arkasındaki braketlerin üzerine extra braketleri de takarak 4 adet 2.5 inç SSD, 2.5 inç HDD ya da 3.5 inç HDD konumlandırabilirsiniz. Kablolama tarafında bizi 2 tane daha menteşeli yapıda kolayca ayrılabilir kapaklar karşılıyor. Ve kablolarımızı rahatlıkla sabitleyebileceğimiz yeterli uzunlukta ve güçlü bantlar bizleri karşılıyor. Bunlar gerçekten çok kullanışlı aksesuarlar. Kablolama alanını ister bu kapaklarla birlikte isterseniz de kapakları çıkartarak kullanabilirsiniz. Zira 24 pinli anakart güç kabloları gibi kablolar ya da Corsair Elite LCD soğutmasındaki gibi kablolama-kontrolcü şekli bu kapakların kapanmasına engel olabilir. Bizi burada 2Cm'lik bir kablolama alanı karşılıyor. Şahsen ben bu alanın 1 cm kadar daha geniş olmasını isterdim.

Güç kaynağı tarafında ise HDD braketlerine kadar 18.5 Cm'lik bir alan yer alıyor. 18Cm'lik RM1000X model bir PSU bile rahatlıkla sığabiliyor. Modüler HDD braketlerini sökerek ya da üst üste koyarak rahatlıkla kablo alanını da arttırabilirsiniz. Tabii ki de altta güç kaynağımızın hava alması için gereken ve yeterli mesh yapı bulunuyor. Bu tarafta ise çıkartıp temizlenebilen bir toz filtresi konumlandırılmış durumda.

Kasanın ön paneli ise kolayca yerinden çıkabilecek şekilde. Eğer temperli camlar kapalıysa öncelikle mandalları gevşeterek camları ve yan taraftaki mesh kapakları açıyoruz, sonrasında paneli sağ ve sol tarafından tutup kendimize doğru biraz sertce çektiğimizde kolayca yerinden ayrılıyor. Önde bir toz filtresi yer almıyor. Lian Li bu toz filtrelerini ayrı bir kit olarak sunmuş. Kitin model adı ise LAN3-1X/1W. Dilerseniz bu kiti satın alabiliyorsunuz. Şahsen ben toz filtresinin standart olarak gelmesini isterdim. Mesh kasalarda toz durumu malumumuz. Maaliyet açısından desek zaten ne kadar maaliyeti olabilir?

Kasanın ön tarafında 3x140mm ARGB arka tarafında ise 1x140mm Non RGB olarak adlandırılan RGB'siz bir fanla birlikte geliyor. Tabii bu bölgelere istersek 120mmlik fanlar da takabiliyoruz. Yine ön tarafa 360mm ya da 420mm radyatörleri rahatlıkla konumlandırabiliyoruz.

Ön taraftaki çok yönlü fan/radyatör braketi de modüler yapıda. Herhangi bir vidalama olmadan mandallı yapıda olan braketi kolayca söküp fanlarımızı ya da radyatörümüzü montajlayıp yerine oturtabiliyoruz. Bu da bizlere pratiklik kazandırmış. Tabii kasayı sistemimiz kurulu halde taşırken bu panelin herhangi bir soruna yol açmaması için, paneli sabitleyebileceğimiz 2 adet vida yer alıyor. Zaten kasa bu vidalar üzerindeyken geliyor. Bu vidaların biri kasanın iç tarafında diğeri ise panelin ön tarafında yer alıyor. Kasayı kurulu vaziyette taşımak istersek bu vidaları takabilirsiniz. Eğer taşıma gibi bir işlem yapmayacaksanız kasa içerisinde tutmanıza gerek yok. Kutu içeriğinden gelen vida seti kutusunun içerisinde saklayabilirsiniz.

Bu braket çok yönlü olduğu için düz ya da ters olarak takabiliyoruz. Böylelikle eğer buraya bir radyatör konumlandırmayacaksak braketi düz takarak, fanların soğutma için sistem bileşenlerine yakın durmasını ya da Arctic Liquid Freezer serisindeki gibi kalın bir radyatör konumlandırması yapacaksak braketi ters takarak alan kazanabiliriz.

Güç kaynağı gizleme kapağı boydan boya uzatılmamış durumda. Bu vesileyle radyatörlerimizi deön tarafa pull-push konumlandırabiliriz. Böylelikle Custom sıvı soğutma desteğine de katkı sağlamış olunuyor. Bu kısmı öndeki modüler braket sayesinde 10cm e kadar genişletebiliyoruz. Böylelikle şu an piyasada satılan AiO'lar içerisindeki en kalın radyatörleri bile pull-push kullanabiliriz. Eğer Custom bir sistem yapacaksanız buradaki mesafelere de dikkat etmenizi öneririm.

Üst tarafta ise sökülebilir bir panel yer alıyor. Burada da bir toz filtresi yok. Dediğimiz gibi extra satın alınabiliyor. Bu panel de yine 3x140 mm ya da 3x120 mm fan desteğine sahip ayrıca 420mm ya da 360mm radyatörler konumlandırılabiliriz. Ben 360mmlik bir radyatör konumlandırdım. Üst tarafta da yine öndeki gibi modüler bir braket yer alıyor burada da montaj aşamasında kolaylık sağlanmış durumda.

Genel itibarıyla fan ve radyatör desteğinin üzerinden tekrar geçmek gerekirse kasa,

Fanlarda:

Ön tarafta 3 adet 140mm ya da 3 adet 120mm,
Üst tarafta 3 adet 120mm ya da 3 adet 140mm,
Alt tarafta 3 adet 120mm,
Arka tarafta ise 1 adet 120 ya da 1 adet 140mmlik fan kullanımlarına olanak sağlıyor

Radyatörlerde ise:

Ön tarafa 420mm ye kadar
Üst tarafta 420mm ye kadar
Alt tarafta ise 360mm ye kadar radyatör desteğine sahip
Böylelikle sıvı soğutmalı ekran kartlarımız için de müthiş kolaylık sağlanıyor.

Kasanın arka tarafında ise herhangi bir radyatör desteği bulunmuyor.

Bu fanlar 300 ila 1650 RPM arasında çalışabiliyor, 83.5'lik bir CFM değerine sahip. Fanlarda 9 adet kanat bulunuyor, buzlu beyaz yapıda ve bu sayede ARGB rekleri çok iyi yansıtıyor, LED'ler göbek tarafında bulunuyor. Fanların arkasında göbek tarafında kabartmalı Lian Li logosunu görüyoruz. Burada bilgilendirme stickerları yerine bu şekilde bir logo bulunması görüntü açısından güzel.

Güç soketi 4 pinli bir yapıdan oluşuyor. Bu sayede hız kontrolü sağlayabiliyoruz. Kasa içerisinde fan ve ARGB çoklayıcısı bulunuyor, bu sayede tek bir soket üzerinden fanların güç ve ARGB soket kablosunu anakartımıza bağlayabiliyoruz. Tabii ki de güç kablosu 3 pinli olan fanlarda da hız kontrolü sağlanabiliyor. Bunun için anakartımızın AC ve DC voltajlarda fan kontrolüne izin vermesi gerekiyor. Güncel bir sistem toplayacağımız ya da kullanacağımız zaman 3 pinli güç girişi olan fan kullanımı bizler için bir sorun teşkil etmiyor. Çünkü yaklaşık 6-7 yıldır çıkan hemen hemen tüm anakartlarda AC ve DC voltaj üzerinden hız kontrolü mümkün.

Arka tarafta ise RGB olmayan, 4 pinli güç soketine sahip fan yer alıyor. Bu fan ise 300 ila 1800 RPM arasında çalışabiliyor, 83.5'lik bir CFM değerine sahip. Bu fanın da ARGB'li olmasını isterdim. Yine de birçok markanın egzoz tarafında bir fan bulundurmamasına karşı Lian Li'nin burada bir fan bulundurması güzel.

Bu kasanın RGB olmayan modellerinde de yine önde 3 adet 140mm ve yine arkada 1 tane 140mm fan bulunuyor. Bu fanların hepsi yukarıda söz ettiğim RGB olmayan egzoz fanıyla aynı.

Kasanın her iki yanındaki temperli camlar da yanları tamamen kaplayacak şekilde boydan boya değil. Lian Li, güç kaynağı gizleme kapağının her iki yanına da açılıp kapanabilen mesh paneller yerleştirmiş. Bu sayede PSU üzerine kablo eklerken zorlanmıyoruz. Yani PSU'yu yerinden söküp kablo takıp tekrar yerine oturtma gibi dertlerimiz olmuyor, tek taraflı biraz zor olabiliyordu. Hemde bu panellerin mesh yapısı sayesinde güç kaynağı gizleme kapağının hemen üzerine yerleştirebildiğimiz fanlar ya da radyatörler hava akışısından rahatlıkla yararlanarak soğutmaya büyük katkı sağlıyor. Yine bu paneller de menteşeli yapıda olduğu için rahatlıkla sökülüp takılabiliyor. Tabii ki de buralarda da toz filtresi yer almıyor. Extra satılan kit içerisinde bu kısım için de filtre bulunuyor.

Ön panelde yer alan girş ve çıkışlar ise:

1 adet renk geçiş düğmesi

1 adet efekt düğmesi (bu iki düğme ARGB olmayan modelde bulunmuyor)

Burada bir parantez açmak istiyorum, eğer zaten güncel bir sisteme sahipseniz ve kasayla birlikte gelen fanlar yerine zaten başka bir fan modeli takımı kullanacaksanız bu kasanın RGB modelini satın almanıza gerek yok. Zira anakartların kendi yazılımları üzerinden bu kasanın RGB renklerini ve efektlerini kullanabilirsiniz ve farklı fanlar kullanacağınız için buradaki ARGB fanlara da ihtiyacınız olmayacak. ARGB'siz model RGB'li modele göre daha düşük fiyattan satılmaktadır.

  • 1 adet mikrofon ve kulaklığı kullanabileceğiniz 3.5mm jack portu, tabii ki de bura mikrofon ve kulaklık olmak üzere iki ayrı 3.5mmlik jack konumlandırılmasını isterdik.
  • Reset ve güç düğmesi
  • 2 adet USB-A 3.0 portu ve
  • 1 adet USB C portu yer alıyor. Destekli anakartlarla birlikte USB C portunu da rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.
Bu port paneli de modüler yapıda, ister üst tarafta bırakabilir ister alt tarafa alabilir. Alt tarafa alınması durumunda harici USB'leri takarken tabii ki de zorluk yaşayabiliriz. Ancak alt tarafa alarak, ön ya da üst tarafa konumlandıracağımız 420mmlik radyatörlerimizin ön panel kabloları tarafından engellemesini önleyebiliriz. Zira ben bu sorunu P500A kasamda yaşamıştım. Arctic Liquid Freezer II 420mmlik radyatörümü ön taraf port kabloları engelliyordu, kabloları ezdire ezdire zorlukla radyatörü sabitleyebilmiştim. Bu da tabii ki de sağlıklı bir yöntem değildi.
Okuduğunuz için teşekkürler!

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleme:
Kendisi aslında bir serinin devamı. Halefi olan Lancool 2 kasası da yine üst düzey bir hava akışına sahipti. Lancool 3 ile birlikte boyut ve performans değişikliğe uğradı.
"Selefi olan Lancool 2 kasası da yine üst düzey bir hava akışına sahipti" olmalıydı kardeşim.
 
Kasa değil şaheser resmen. Çok canlar yakar bu çok..
 
Hayirli olsun, su siralar fiyati fazlaca muadillerine gore cep yaksa da kaliteli kasadir, pahaliya da alsan mutlu eder :D

Hocam bir sorum olacak kasa alıcağımda lancool 2 Gamepower Warcry Gaming veya son düşüncem Corsair 4000D airflow sizce hangisini alayım Warcry düşünüyorum fakat soğutma olarak kötü ise lancool 2 alabilirim.
 
Hayirli olsun, su siralar fiyati fazlaca muadillerine gore cep yaksa da kaliteli kasadir, pahaliya da alsan mutlu eder :D
Aslında bu incelemeyi 1 yıl kadar önce yazmıştım, belki video da çekerim dedim ama kameraydı, ışıktı, mikrafondu çok anlamadığım için kalmıştı. Çoktan satıp Lian Li Evo XL kasasına geçtim, bu yazı da elimde kalmıştı, paylaşayım dedim :)
 
Aslında bu incelemeyi 1 yıl kadar önce yazmıştım, belki video da çekerim dedim ama kameraydı, ışıktı, mikrafondu çok anlamadığım için kalmıştı. Çoktan satıp Lian Li Evo XL kasasına geçtim, bu yazı da elimde kalmıştı, paylaşayım dedim :)
Ona da hayirli olsun diyelim o zaman :D
 

Geri
Yukarı