Liberal misiniz?

Liberal Misiniz?

• Oy verenlerin toplamı
    254
Hakaret suçu diye bir şey olmamalı. Çünkü düşün bakalım bu en çok kimin işine yarar? Örneklerini defalarca gördük. Mesela "yav he he" demek bile hakaret sayıldı bu ülkede. Başkasına söylenen eleştiri sözleri bile baştakine söylenmiş sayıldı ve hakaret kabul edildi. Yani hakaret suçu diye bir şey olursa hapishaneleri en çok gazeteciler doldurur. Eleştiri diye bir şey kalmaz ortada. Çünkü hakaretin kıstasını onu en çok istismar eden belirler.
Eleştiriyi hakaret olarak kabul etmemek gerek zaten, önemli olan nokta bu. İnsanlar eleştirilebilmeli yoksa, benim buna herhangi bir itirazım yok. Ancak bahsettiğim şeyin de cezasız kalması işin dozunu kaçırmak olur. Orta bir nokta bulunmalı yani, her şeyin fazlası zarar.

Eleştiriyi hakaret olarak kabul etmemek gerek zaten, önemli olan nokta bu. İnsanlar eleştirilebilmeli yoksa, benim buna herhangi bir itirazım yok. Ancak bahsettiğim şeyin de cezasız kalması işin dozunu kaçırmak olur. Orta bir nokta bulunmalı yani, her şeyin fazlası zarar.

Bunun ortası maalesef yok. Hakaret suçu olmasa mesela sırf yok diye gidip illa ki milletin kutsallarına küfür etmek zorunda değilsin. Sırf yasak diye mi kendini tutuyorsun derler insana. Peki bu durumu bu noktaya getiren nedir? Bariz bir şey yasak olduğu zaman ona karşı bir tabu oluşuyor. Aynı zamanda da sömürüye ve istismara açık oluyor. Hakaret suçunun istismarının örneklerini gördüğümüzden bahsettim. Bu istismarlar genelde eleştiri adı altında söylenen sözleri hakaret kabul etmek oluyor. Normal bir insan olduğu zaman tabi ki hakaret içermeyen eleştiriye karşı hakaret davası açamaz. Kimse öyle bir şey ile ilgilenmez. Ancak gücü elinde bulunduran kişi bunu rahatlıkla yapabilir. Böylelikle eleştirilemez bir konumda olur. Tıpki şimdi olduğu gibi.

Ülkeye ve yönetimlere çamur atana kadar elinizden geldiğince katkı sağlayacak şeyler yapsaydınız ülke şu an böyle olmazdı. 😁
Kendim hem eleştiririm hem de çözümünü de söylerim.

Bunun ortası maalesef yok. Hakaret suçu olmasa mesela sırf yok diye gidip illa ki milletin kutsallarına küfür etmek zorunda değilsin. Sırf yasak diye mi kendini tutuyorsun derler insana. Peki bu durumu bu noktaya getiren nedir? Bariz bir şey yasak olduğu zaman ona karşı bir tabu oluşuyor. Aynı zamanda da sömürüye ve istismara açık oluyor. Hakaret suçunun istismarının örneklerini gördüğümüzden bahsettim. Bu istismarlar genelde eleştiri adı altında söylenen sözleri hakaret kabul etmek oluyor. Normal bir insan olduğu zaman tabi ki hakaret içermeyen eleştiriye karşı hakaret davası açamaz. Kimse öyle bir şey ile ilgilenmez. Ancak gücü elinde bulunduran kişi bunu rahatlıkla yapabilir. Böylelikle eleştirilemez bir konumda olur. Tıpki şimdi olduğu gibi.
Haklısınız, ne diyeyim bilemedim :D

Hakareti fikir özgürlüğü çerçevesinde meşrulaştırmaya çalıştırıyorsunuz. Hakarete örnek olarak de bilimi ele almış olmanıza da herhangi bir şey diyemiyorum, nutkum tutuldu resmen.
Hakaretin kimseye bir zararı yok ki bu düşünce özgürlüğüdür. Burada bahsetmeye çalıştığımız şey hakaret iyi bir şeydir demek değil, birinin düşüncesini belirtmesine kilit vurulması. Düşüncesi bir grubu aşağılayıcı, kırıcı olabilir ancak bunun çözümü kişinin düşüncesini belirtmesine engel olmak değildir. Bu durumu kınamaya karşı taraf kadar senin de hakkın var, hakaret toplum tarafından hoş karşılanan bir şey olmadığından dolayı hukuk önünde bir yaptırımı kaldırmak insanların davranışlarını değiştirmeyecek. Hakaret cezası kalktığında tüm insanların sokağa dökülüp sürekli birbirine küfür etmeye başlayacağını mı düşünüyorsunuz?

Ülkeye ve yönetimlere çamur atana kadar elinizden geldiğince katkı sağlayacak şeyler yapsaydınız ülke şu an böyle olmazdı. 😁
Vatandaş olarak durumu belirtmek hakkımız. Aslında devletin yapması gereken bunları dinleyip ona göre hareket etmek ancak maalesef öyle bir şey söz konusu değil. Kimileri tarafından sorunları dile getirdiğimiz için hor görülüyoruz.

Hakaret suçu diye bir şey olmamalı. Çünkü düşün bakalım bu en çok kimin işine yarar? Örneklerini defalarca gördük. Mesela "yav he he" demek bile hakaret sayıldı bu ülkede. Başkasına söylenen eleştiri sözleri bile baştakine söylenmiş sayıldı ve hakaret kabul edildi. Yani hakaret suçu diye bir şey olursa hapishaneleri en çok gazeteciler doldurur. Eleştiri diye bir şey kalmaz ortada. Çünkü hakaretin kıstasını onu en çok istismar eden belirler.
Bu hakaret suçunu kötüye kullanmaktır. Dini kötüye kullanmak gibi. Hakaret suçu olmadığında da herkes kolayca resmi yerlerde manevi değerlerine sövsün, bunun da açığı var? Fakat hakaret suçunun kötü olma ihtimali, hakaret suçunun kötü olma ihtimalinden az. Bunu anlatmadan anlamanız lazım.

Ayrıca ideolojilere bağlı kalmak kadar saçma bir şey yoktur. Her düşünce akımının bir açığı vardır, bireysel düşünemeyenler ideolojilere kapılırlar. Görüyorum ki bireysel düşünebilen insan sayısı pek yok. Bırakın şu saçmalıkları da çözüm üretin, ideolojilerle çözüm falan olmaz anlayın şunu.
Bunun ortası maalesef yok. Hakaret suçu olmasa mesela sırf yok diye gidip illa ki milletin kutsallarına küfür etmek zorunda değilsin.
Zorunda değilsin ama etsen ceza almazsın değil mi?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı