Türkiye'nin sorunları ve çözümleri

Liberal

Decapat
Katılım
13 Nisan 2021
Mesajlar
66
Yer
🐬
Türkiye'nin eğitim ve ekonomi problemi var. Türkiye'nin eğitimi, katma değerli/yüksek teknoloji üretecek veya endüstri 5.0 hazırlayacak bir eğitim sistemi yok. Türkiye'nin eğitim sistemi; sınav için bilgiyi ezberlemek ve unutmak. Felsefe diye bir ders var ama içinde felsefe yok. Felsefe tarihi öğretiliyor, Arkhe sorunundan başlıyor ve devam ediyor. Platon'un görüşü şuydu. Aristo şunu dedi. Sokrates, "bilgi doğuştan gelen şeydir" dedi. Kant hem rasyonel hem de empirist. Bunun gibi şeyler öğretiliyor. TV programlarda felsefe konusu da ne yazık ki böyle. Türkiye'de ne yazık ki gereksiz bilgiler öğretiliyor. Okuduğum felsefi kitaplarda ne yazık ki felsefe tarihi. Kritik düşünce, sorgulamak, analiz yapabilmek, araştırmacı, mantık safsataları ve bunun gibi şeyler öğretilmiyor. Bunlar öğretilse insanlar için çok iyi olur ve farklı bakış açıları olur. Dinsel değil bilimsel eğitim verilmesi gerekir. Din ve milliyetçilik ile insanları kandıramazlar. Evrimi müfredattan kaldırmak kadar saçma bir şey olamaz. İnternetten yine öğrenilir. Evrim gerçektir ve evrimleşmeye devam ediyoruz. Sorgulayıcı olmaya çalışıyorum. Eğitim sistemi öğretmediği için kendi çabalarımla bunu başarmaya çalışıyorum. Kendi alanımda analiz yapmaya çalışıyorum. Eğitim sistemi çözmek basittir: Dünya'nın en iyi eğitim sistemi kimdeyse onu örnek alacaksın. Asya ülkelerinin ve Kuzey Avrupa ülkelerinin, ortasından bir eğitim sistemi yapacaksın. Ne öğrencileri sıkacaksın ne de boş bırakacaksın. Aristo'nun altın orta görüşüne genel olarak doğru bulurum. Aynı altın orta gibi yapacaksınız. Pisa testlerinde ve üniversite sıralamasında çok gerideyiz. Dünya'nın en iyi üniversitelerini örnek alacaksınız, araştırma yapmayanları görevden alacaksınız. Aile, akraba ve aynı ideoloji görüşler var diye öğretim görevlisi yapmayacaksın. İşi bilene ver. YÖK'ün acilen kaldırılması gerekir; üniversiteler özgür olur ve rektörlerini kendileri atarlar. 61 anayasası ile 82 anayasasını karşılaştırarak okuyun. 61 anayasasında, üniversiteler kendi rektörlerini atama yetkisi verilmiş. 82 anayasasında, YÖK, rektörleri atıyor. (Dolaylı olarak cumhurbaşkanı.)

Eğitim sisteminin kötü olması, ekonomiyi de etkiliyor. Yüksek teknolojili mal üretimimiz çok düşük. İhracatımızın %3 kadar, yüksek teknoloji üretiyoruz. Yani 100 dolarlık mal ve hizmet ihraç ediyorsak bunun 3 doları yüksek teknoloji, inanılmaz düşük ve komik rakam. Komşumuz Bulgaristan'ın %11. Yunanistan'ın %13. Azerbaycan'ın %5. Hatta bazı Afrika ülkeleri bile bizi geçmiş. Yüksek teknolojili mal üretmezsiniz, ihracat mallarınızın bir önemi olmaz. Montaj sanayi herkeste var. Yüksek teknoloji mal üretmezsek, rezervlerimiz dolar dolmaz ve para gelsin diye faiz yükseltiriz.(şu an yaptığımız gibi) Her gün dolar kuruna bakarız, diğer ülkeleri de endüstri 5.0 için veya Mars'ta oksijen üretmek için çalışmalar yapar. Günümüzün ve geleceğimizin teknolojisi uzayda. Yüksek teknolojili mal üretmek için; eğitim sistemini düzeltmek ve ar-ge harcamasının artırılması gerekir. Türkiye'nin ar-ge harcaması 8 milyar dolar. 2013 yılından beri aynı. Türkiye'nin nüfusu 85 milyon olduğu için en az 85 milyar dolar, ar-ge harcaması olması gerekir. Singapur kadar ar-ge harcamamız var. Singapur'un nüfusu 5,5 milyon olduğu için, 8 milyar dolarlık ar-ge harcaması onlara yeter. Diyanet gibi gereksiz kurumun 12 milyar lira para alması, içimi acıtıyor. Diyanet ne üretiyor? Hurafe ve bir de namaz kıldırıyor. Sorgulamayı köreltiyor, dogmatizmi canlandırıyor. Faydası 0, zararı ∞. 12 milyar lira, Ar-Ge harcamasına gitse daha iyi olmaz mı?

Türkiye'nin üretim sorunu mevcut. X malını üretmek için ara malını ithal ediyoruz. Bu yanlış üretim modelidir. Ara malı anlatayım: Örnek olarak helva için un ve şeker gerekir. Biz un ve şekeri dışardan alıyoruz. Sonra ithal mal ile helva üretiyoruz. Türkiye'nin üretim modeli bu. Bunun düzeltilmesi gerekir. Ara mal ithalatını azaltmamız gerekir. Ara malları, Türkiye'de üretmemiz gerekir. Türkiye'nin ithalatının %75'i ara mal. Yani biz, üretim malzemelerini ithal ediyoruz. Yatırım malı(mesela makine ithalatı) ithalatı %15 ve tüketim malı ithalatı %10. Bizim ara mal ithalatımızı azaltmamız gerekir. Eğer bunu yaparsak, ithalatımız azalır ve cari açığımız düşmüş olur. Sonuçta döviz yurt dışına gitmez ve ülkemizde kalır. Türkiye'nin petrol ve doğalgazı yok denecek kadar az. Enerji ithalatımız var. Enerji ithalatımızı düşürmek için, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaparsak, enerji ithalatımız düşer. Bu dediklerimi yapsak, Türkiye cari açık değil cari fazla verir. Enflasyon ve faiz sorunumuz çözülür. Türkiye'de refah artmış olur. Yerli ve yabancı insanlar yatırımlarını artırır ve işsizlik problemini çözersiniz. Hâlâ faiz artırarak veya düşürerek bu işi çözeceğimiz zannediyoruz. Dünya'nın en yüksek faizini veren 7.ülkesi Türkiye. Nerede kötü endeks varsa hep üst sıralardayız. Nerede iyi endeks varsa hep alt sıralardayız.

Ekonomik çözümler:
1-)Ara malı Türkiye'de üret.
2-)Yüksek teknoloji mal üret.
3-)Yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yap.
4-)Ar-Ge harcamasını artır.

Eğitim çözümleri:
1-)Sorgulayıcı eğitim ver.
2-)Dinsel değil bilimsel.
3-)YÖK'ü kaldır.
4-)Dünyanın en iyi üniversitelerini örnek al.
5-)Doğru dürüst felsefe öğret.
 
23 mesaj, mis gibi kurallara uyma. Mesleki deformasyon olarak çoklu sinyalim ötüyor.
Hocam adam siyasette akıyor resmen. Geçen de başka bir siyaset konusu açmıştı. Hem akıyor hem yakıyor. Ne zaman gelirsen gel başıma taç, ülkeme cumhurbaşkanı olursun. Ülke aydınlandı azizim.
 
Hocam adam siyasette akıyor resmen. Geçen de başka bir siyaset konusu açmıştı. Hem akıyor hem yakıyor. Ne zaman gelirsen gel başıma taç, ülkeme cumhurbaşkanı olursun. Ülke aydınlandı azizim.
Herifi beğendim ben de. Oyum bu liberale.
 

Geri
Yukarı