"Linux, ancak zamanınızın bir değeri yoksa bedavadır." - Jamie Zawinski

Sen 1 ben 2 aynıyız. Bende vaktimi bu şekilde kullanıyorum. Hem bana yararı oluyor öğrenmem bakımından hemde vaktimi oyun oynamak yerine programlarla geçiriyorum. Hatta annem beni deli sanıp psikologa bile götürdü. Hep kaldırıp yüklüyor diye. :D

Hocam benim de ev arkadaşlarım benim hakkımda aynı düşünmeye başladı. Yine mi format atıyorsun diyorlar onlar ama bilmedikleri için :)
Ben de bir windows bir linux tabanlı sistem bir Mac OS bazen dual boot denemeleri falan ve aynı zamanda android var. Ona da 2 sistem yükledim. 1. sistem orjinal 4.1.2 2. sistem de 4.4.2 deniyorum farklı olanları :) CM tabanlı :D
 
Hocam benim de ev arkadaşlarım benim hakkımda aynı düşünmeye başladı. Yine mi format atıyorsun diyorlar onlar ama bilmedikleri için :)
Ben de bir windows bir linux tabanlı sistem bir Mac OS bazen dual boot denemeleri falan ve aynı zamanda android var. Ona da 2 sistem yükledim. 1. sistem orjinal 4.1.2 2. sistem de 4.4.2 deniyorum farklı olanları :) CM tabanlı :D
İşte ben böyle arkadaş arıyorum.
 
Linux, Windows, Mac OS? Ben hepsini kullaniyorum. Hepsini kullanabilirsiniz. Sonuçta Technopat olmak bu degil midir?
Size söylemem gereken sey Linux arayüz (GUI) falan sevmez. Ama gencseniz ve bilgisayardan para kazanmak istiyorsaniz Linux kullanin. Ubuntu ile baslayin, sonra Solaris, Oracel Linux, Red Hat ögrenirseniz güzel para kazanirsiniz. Ille de sabit diskinizi bozmaniza gerek yok. Sanal makineden yada USB'den kullanabilirsiniz. 30 dakikanizi alir.
 
Kesinlikle doğru bir sözdür... Fakat bu biraz da zevk meselesidir. Sadece kurulum yapmak için değil, yıllar boyunca kullandığınız işletim sistemini ufacık bir hatayla kullanılamaz hale getirebilirsiniz. Ve bunun çözümü bazen sadece "zaman" harcamak olabilir. Şöyle de bir gerçek vardır ki yazılımcılar için linux muazzam bir tecrübe sahasıdır. Mac sizi satın aldığınız zaman kendine bağlar, linux ise anlaşıldığı zaman kendine aşık eder.
 
Bunu söyleyen adamın linux ve özgür yazılıma bu kadar destek vermesi de baya ironik :) Ya çarpıtılmış yada yalan atılmış bir söz yada bu adam çift kişilikli :) Bu arada 2 yıldır linux kullanıyorum, sadece ilk 2 gün biraz yabancıladım. Bilgisayarımdaki Windows'u tamamen kaldırdığım için linux kullanmak zorunda kaldım. 2. gün'de biraz aşinalık kazandım ve 1 haftaya da sistemi ve programları tamamen tanıdım. Hiçbir driver sorunu yaşamadım yada beni terminale zorla sokan bir durum olmadı. Terminal kullanmayı evet biliyorum ama bunu öğrenmek benim seçimimdi. En iyi işletim sistemi görecelidir. Bana göre günlük kullanımda;
Linux > Windows > Mac

Oyun ve programlarda;

Windows > Linux > Mac

Çeşitlilik sebebiyle windows linux'un önüne geçiyor. Yoksa linux windows'tan oyun ve program performansı olarak aşağı değil hatta daha iyi diyenler var. Misal virtualbox'u windows'ta açtığımda kasarken linux'ta makine tık demiyor.

Mac'in performansı linux'un cidden çok altında. Oyun performansından tutun uygulama performasına kadar benchmark'larda linux'un yanına yaklaşmıyor. Tek avantajı linux'tan daha az batarya tüketiyor o da nolur ? pili 9 saat giden bir macbook'a linux yüklersen 7 saat gider. Çoğu insanın Mac bilgisayarı işletim sistemine sövüp bozduğunu ve linux kurduğunu söylemiyorum bile.

Eğer oyun oynayacaksan yada ne bilim, önemli bir programın var ise (Misal oyun geliştirmek isteyen birisi Unity Engine yada UDK gibi engine'ler arar) Windows en iyi seçim. Günlük kullanım, dersler, alışveriş, facebook gibi gır gır işler yada rahat bir çalışma ortamı için Linux ideal'dir. Açıkçası Apple'ı hiç beğenmiyorum ama benim bu bakışım da göreceli. Kimisi Apple'ın üstüne gül koklamaz o da onun tercihi olur.
 
Jamie Zawinskie bu özlü sözü söylerken Linux'ü ilk defa kullanan insanları baz almış sanırım. Linux kullanmak ilk zamanlarda sinir bozucu olsada birşeyler öğrenmeye başladıktan sonra gayet hızlı bir kullanım sunuyor. Hem Microsoft yada Apple'ın kurduğu kölelik sisteminden çıkmak için tek ve çok güzel bir alternatif. Ayrıca Linux'ün açık kaynak kodlu ÖZGÜR bir yazılım olması kullanıcılar arasındaki bilgi alış-verişini, dolayısı ile iletişimi arttırıyor. Linux dünyasında (tabir yerinde ise) arkadaş ortamı mevcut.
 
Ben bir linux forumuna girdiğimde arkadaşça, hoşgörülü, yardım sever, ilgili kısacası çok ferah bir ortam buldum gerçekten. Burada dağıtımdan yada şu bu forumdan bahsetmiyorum. Misal biri torrent sitesine bir oyun atar, çalışmadı diye yada adam kendi beceriksizliğinden çalıştıramadı diye yada oyunla ilgili oyun firmasının korsan kullananlara karşı yaptığı bir önlem var diye siteye girip küfür etme hakkını kendilerinde görüyorlar. Bir linux forumunda ise " Bunu çalıştıramadım" yada "Hata verdi, fikri olan var mı ?" gibi hem daha yararlı hem de daha seviyeli bir ortam kurmuş oluyorlar. Sana katılıyorum bu konuda.

Ancak linux'u ilk kez kullanan bir adamın eline başlangıçta Linux Mint verirsin öğrenir hem de zorlanmaz. Sonuçta elindeki Android telefonu kullanmayı anasının karnında mı öğrenmiş ? Tabi ki biraz kurcalayıp, araştırıp, bilgi birikimi yapmıştır. Diğer işletim sistemleri için de bu geçerli. Sadece eski alışkanlıklar vardır ki bence çocuklara küçük yaşta windows kullandırılıp böyle bir alışkanlık kazandırılmamalı. Bence ilk bilgisayarını linux almalı sonra windows'u denetmeliyiz. Kısaca Windows'a geçip geçmemek onun seçimi olur böylece. Ama küçüklüğünden microsoft ürünlerine alışmış birisine kalkıp linux desen denemeye korktuğu için (2 gün oyunsuz kalır, arkadaşı level atlar o levelinde kalır mazallah) işe yaramaz sistem der hatta daha ileri gidip fan boy diye çıkardıkları ve tam olarak ne olduğunu büyük ihtimalle kendileri de bilmedikleri bir terim ile sizi suçlarlar. Budur yani...
 
Bu biraz da Linux sistemlerine verilen destekle alakalı diye düşünüyorum. Ülkemizde sırf internet ve film izlemek için bilgisayar alan insanlar var. Oyun oynamıyorlar, oynasalar da tarayıcı üzerinden oynuyorlar. Bu insanlar bir teknoloji mağazasına gittiklerinde Windows'a da para veriyorlar. Günlük kullanım için tasarlanmış düşük donanımlı sistemlere Linux kurulsa; lakin bu kurulumlar tüm donanımı tam çalıştıracak bir şekilde kurulmuş olsa ben eminim ki sıkıntısız kullanılacak bir sistem olacaktır o kişiler için ve bilgisayarların fiyatı da düşecektir. Ama insanlar Windows'a nasıl olsa para veriyor ve bunu sorgulamıyorlar bu yüzden kimse bu duruma bir şey demiyor.
Linux vakit kaybıdır, değildir demek için bir sürü durum var. Linux üzerinde işi olan, bir amacı olan insan için vakit kaybıdır demek o insanın işine saygısızlık, emeğine saygısızlık olacaktır. Öte yandan, bilgisayarı film+internet gibi şeyler için kullanacak olan birine göre ise evet Linux vakit kaybıdır.

Düzenleme: Linux forumlarındaki yardımlaşma gerçekten çok iyidir. O sayfalardaki insanlar bilmeyenler ve yeni başlayanlar için sabırla en ince detaya kadar her şeye cevap veriyorlar. Üstelik Linux sistemlerinde kullanılan Türkçe ise Windows'a nazaran çok daha temiz ve düzgündür. Windows sistemlerinde çok yabancı kelime var. Linux sistemlerinde "seçke" gibi "uç birim" gibi bir çok Türkçe kelimeye yer verilmesi de bu sistemlere verilen emeği daha da saygı duyulur hale getiriyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı