Linux dağıtımı önerisi

Debian tabanlı olarak MX Linux veya Linux Lite deneyebilirsin.
Linux Lite'yi şahsen kullandım ve gayet stabil bir performans sergilediğini söyleyebilirim.
MX Linux'u ise yakın tarihte sanal makineme kurdum, şuanlık büyük bir problemle karşılaşmadım.
Linux'a yeni başlayan biri için ubuntu gayet iyi. Buglar her işletim sisteminde olabilir.
Peki Arch hakkında ne düşünüyorsunuz?

Zaten Kali'nin tek olayı araçların yüklü gelmesi yoksa herhangi bir Linux'a bir tool ile hepsini kurabilirsiniz. Güvenlik için alternatif olarak Parrot OS bakilabilir, hatta belki de Kali Parrot osun alternatifidir.
Siz ne dersiniz?

Merhaba herkese. Soruyu genel anlamda sormuyorum önce bir bunu belirteyim. Araştırma yaptım programlama konusunda en iyi dağıtım Ubuntu diyorlar. Ancak Ubuntu'nun kişisel veri topladığını, çok fazla bug olduğunu, bloatware ağır olduğunu vesaire vesaire söylüyorlar. Bunlar ne kadar doğru? Bir de bu sorunlar yalnızca Ubuntu'nun son versiyonunda damı mevcut. Yani gözüme Ubuntu 22.04.3 LTS sürümünü kestirdim. Bunu veya diğer Kubuntu gibi varyantlarınıda kullanabilirim. Hatta farklı dağıtımlara da açığım ama ana konu bu. Linux Mint demeyin onda sorun yaşadığım için geçiş yapıyorum zaten. Onun dışında Arch Linux düşünüyorum. Ancak sanırsam Visual Studio Code'a veya oyun olarak söylersem Minecraft falan desteği yok galiba. Uygulamaların oyunların Linux desteği olunca zaten genellikle Debian ve Debian tabanlı işletim sistemleri için yükleme linkleri oluyor (".deb"). Neyse yorumlarınızı bekliyorum.

Ubuntu'nun daha hafif diyebileceğimiz bir sürümü olan Pop!_OS dağıtımına bakabilirsin. Onun haricinde Ubuntu server ile minimal kurulum yaptığını söyleyenler var. O tarz bir şey deneyebilirsin. Ek olarak Ubuntu'yu illa ana sistem olarak kullanmak zorunda değilsin. Herhangi destekleyen bir dağıtımı distrobox ile Ubuntu altsistem yükleyebilirsin.

Ancak Ubuntu'nun kişisel veri topladığını, çok fazla bug olduğunu, bloatware ağır olduğunu vesaire vesaire söylüyorlar.
Ubuntu düşmanları stokta var. Ben de bunlardan biriyim, ama abartmaya gerek yok.
Canonical raporları varsayılan olarak kapalı.
O bir yazılım, bug olur.
Bloatware'e bakış açını değiştirmeni öneririm. Depolaman azsa da minşmal kurulum yapılır.

Yeni başlıyorsanız tavsiyem Zorin OS hocam sistem özellikleriniz düşük ise Ubuntu Xfce öneririm daha da düşük ise Android öneririm zira birisi 512 MB RAM ile oyun oynadığını iddia etmiş bana pek mantıklı gelmedi ama hafif olduğu belli.

Bence Linux Mint veya Debian kur derim. Mint bayağı Ubuntu'nun yerini aldı artık.

Mint kullanımı basittir ve bayağı iyi bir dağıtımdır. Debian ise daha modülerdir ama çoğu şeyi senin kurman lazım.

Mint'i 7 aydır kullanıyorum, Debian'ı da denemeyi düşünüyorum üşenmezsem. Çünkü onda sorunsuz birden fazla masaüstü ortamı kullanabiliyorsun.

Bir sene manjaro kullandım. ufak tefek buglar dışında bir sorun çıkmadı. Vscode sorun çıkmadan kullanabilirsiniz. Daha sonra sırasıyla diğer dağıtımları denemeye başladım ama çok memnun kalmadım açıkçası. Fedora beğendim mongodb ile ilgili uyumsuzluklar yaşadım. Şu an KDE neon kullanıyorum ama çok sarmadı. Güncel dağıtımlardan denemediğim sadece mint kaldı. Onu da beğenmezsem manjaro ya da endeavouros ile devam .

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı