Linux Dağıtımı Önerisi

İnsanların bu tarz dağıtımlarda Milli, Türk işletim sistemi vs. demesi bana çok komik geliyor Pardus bunu resmi sitesinde yapıyor insanlarda aynı şekilde sosyal medyada bu tarz savunmalar yapıyor gerçekten bu insanlar GNU/Linux felsefesini anlamıyorlar sanırım tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı işletim sistemi bunlar yani he ben Pardus kullanmışım he Ubuntu kullanmış ne fark eder? Amaç ney BSD tabanlı olsa eyvallah diyeceğim ama bu dağıtımlar Linux/Debian tabanlı gayet saçma geliyor bana bu tarz tartışmalar.

GNU Felsefesi ve Linux İşletim Sistemi « Linux, Özgür Yazılım ve Her Şey

Pardus bence yukarda sayılan işletim sistemlerinden daha iyi ve daha kararlı. Pardusa debian tabanlı diye debian demek çok yanlış O zaman Linux mintte ubuntu sizin mantığınıza göre. pardus ile debian depolarını distrowatchdan karşılaştırırsanız pardus ile debianın aynı sürümleri kullanmadığını pardusun debiandan daha güncel olduğunu görürsünüz. Ayrıca pardus kurumsal vizyon ile ilerlediği için güvenliğe önem vermiştir ve debianın üstüne çok sayıda güvenlik güncellemesi eklemiştir. Veri güvenliğide ön planda tutulduğu için sadece en kararlı sürümler depolarda bulunur.

Ayrıca nihai ürün ve kullanışlılık açısından bakıldığında Türkçe konusunda diğer dağıtımlardan daha ileride, Pardus alt projeleri ve kullanıcıların ihtiyaç duyabileceği diğer paketleri de içeren, Türkiye içerisinde ve özellikle kamu kurumlarında daha rahat kullanılabilecek şekilde özelleştirilmiş ve Türkiye'deki kullanıcı alışkanlıkları ve ihtiyaçlarına daha uygun bir dağıtımdır.

Pardus daha öncesinde Debian tabanlı değil tübitak tarafından geliştirilen pisi tabanlıydı. PİSİ linux bu tabanı kullanan yerli bir işletim sistemidir. Pisi paket sistemini kullanan Pardus, ilk geliştirildiğinde GNU/Linux dünyasına bir çok yenilik getirmiş ve bir çok şeyin daha iyi yapılabileceğini dünyaya göstermiştir ancak; açık kaynak yazılımın doğası gereği bu geliştirmeler diğer projeler tarafından incelenmiş ve muadilleri de eşlenik sistemlere (örn: apt, sysV ve ağ yönetimi) de yansıtılmış ve Pisi temelli Pardus bu alanda görevini fazlası ile yerine getirmiştir.dünya açık kaynak geliştirme camiası ile daha entegre ve eşgüdüm içerisinde bir Pardus hem ülkemizin yazılım geliştirme hem de teknoloji üretme konusunda yeteneklerini arttırmaktadır. Distroda iyi bir sırada bulunan Solus Os 'da tübitak tarafından geliştirilen pisi paket sistemini çatallayarak kullanmıştır.

Pardusa orda burda laf atan kişilere aldırış etmeyin. Pardusu kullanmanız pardusa ve tübitak Ulakbilime destek vermektir. Türkiye kendi işletim sistemini çıkarmasın isteyen azınlıklar orda burda pardusa laf atmak ve kuru gürültü oluşturmaktadırlar. Ona buna kulak vermeyin bu gün pardusu yükleyin ve kendiniz deneyerek görün.

Eleştiren arkadaşlar klavye delikanlılığı yapacağına bu çorbada benimde tuzum olsun deyip bilgisayarlarına PİSİ ve PARDUS kurup gördükleri eksiklikleri, şu şöyle olsa daha iyi olur dediklerini Pardus forum ve pisi forumda yazarlarsa, yazılım bilgisi olan Pardus için uygulama yazarsa, görsel tasarımcılar Pardus için logo, simge, duvar kağıdı tasarlarsa bu sistemler daha çok gelişir.

Şöyle düşünün Pardus şuan 10 milyon kullanıcıya sahip olursa Talep çok olursa Devlet bunu görmezden gelebilir mi ? her yerde Pardus haberi duyarız ve Pardus'a Yatırım artar. Pardus gelişir büyür. Devlet milli işletim sistemini desteklemektedir. Cumhur başkanı tarafından Belediyelere İvedilikle Pardus'a Geçin Talimatı verilmiştir. Eleştirenler bilerek veya bilmeyerek bu yorumlarla yerli yazılımı baltalıyorlar.

Yerli Yazılım Gelişirse Ne Olur

1- İstihdam artar. Bugün TÜBİTAK'ta Pardus geliştiricileri için bir istihdam söz konusudur. Bu yazılımlar geliştikçe yazılımcılarımız için iş ve ekmek kapısı olacaktır Pardus şuan TÜBİTAK tarafından geliştiriliyor. Yani mühendislerine devlet maaş veriyor.

2- Tüketici kitlenin oluşması üretimi en çok etkileyen faktördür. Hiç para vermeseniz bile sadece kullanıyor olmanız, Pardus’ta büyük yeniliklerin ve gelişmelerin yapılmasına sebeptir. Bu yüzden kullanın, kullandırın.

3- Her yıl Windows ve Mac işletim sistemleri alan kişi ve firmalar tarafından ülke milyon dolarlarca zarar ediyor. Dolar yükseliyor ve ekonomik krizi bizi vuruyor. Laptop firmaları freedos satış yapsa yada bu laptoplarda Pardus - pisi olsa kurumlar Pardus kullansa ülke ekonomisine katkısını düşünün. Bu katkı bizim cebimize de dolaylı yoldan yansır. Dolar düşer paranız değerlenir.

4- Bu olumlu gelişmeler ancak kullanıcı sayısı artarsa olur. arz talep ilişkisi Pardus kullanıcısı çok olursa laptop satan firmalar Windows'lu PC satmak yerine Pardus'lu satar. Pardus'un daha çok gelişmesi içinde yine talep gerekir. Talep çok olursa devlet bunu görmezden gelmez yatırımına ivme kazandırır. bir çok kişiye istihdam açılır. Ekonomi büyür.

5- bu çorbada benimde tuzum olsun diyorsanız bilgisayarınıza şimdi Pardus'u indirip kurun. Şu şöyle olsa daha iyi olur dediğiniz fikirleriniz varsa bunları Pardus forumda paylaşın.

6- Unutma sen yoksan bir kişi eksiğiz.

Pardusta şuan geliştirilen projeler:
Ahtapot : Ahtapot, Pardus işletim sistemi üzerinde açık kaynak kodlu siber güvenlik bileşenlerinin entegre edildiği, bir merkezden yönetilebilecek, derinlemesine siber güvenlik çözümü oluşturmayı hedefleyen bir projedir.
https://www.pardus.org.tr/projeler/ahtapot

Engerek:Kamu kurumları, üniversiteler, büyük ticari kurumlarda genel olarak, BT sistemlerindeki kullanıcı hesaplarının yönetilmesi, sistemlerdeki yetki-rollerin doğru ve zamanında tanımlanması, emeklilik, ayrılma, tayin-terfi durumlarında hesapların kapatılması veya eski yetkilerin kaldırılması, şifrelerin yöneticiler tarafından belirlenmesi ve bilinmesi, yetkilerin ve hesaplar üzerindeki hareketlerin denetlenemez olması gibi ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bu tarz durumlar, ciddi veri sızıntılarına yol açabilmektedir. Kimlik Yönetim sistemi ile kullanıcı hesaplarının yönetimi, merkezi ve daha güvenli hale getirilerek güvenliğin artırılması, yukarıdaki sorunların çözümlenmesi, zaman ve iş gücü maliyetlerinin azaltılması mümkün olmaktadır.

https://www.pardus.org.tr/projeler/engerek

Lider Ahenk: Kurumsal ağ üzerindeki, sınırsız sayıda farklı sistemi ve kullanıcılarını tek merkezden yönetebilmeyi, izlemeyi ve denetlemeyi sağlayan, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir yazılım sistemidir.
Küresel dünyada kurumsal bilgi işlem merkezlerinin, sürekli genişleyen ve değişen bilişim araçları üzerindeki kurumsal politikalarını, güvenlik gereksinimlerini, etkin, esnek ve düşük maliyetlerle karşılamak üzere geliştirilmiştir.
Lider sunucu ve Ahenk çekirdekleri ile LDAP sunucusunun oluşturduğu benzersiz çözüm altyapısı çevresinde kurumsal ihtiyaçlara göre özelleşmiş otuzdan fazla eklenti içerir.

Her ölçekte, merkezi ya da dağıtık organizasyonlara göre ölçeklenebilir. Gereksinimlere göre uyarlanabilir. Mevcut kurumsal yazılım ve çözüm sistemlerine kolayca entegre olabilir.
https://www.pardus.org.tr/projeler/liderahenk

Ulakbüs: ULAKBÜS, Ulusal Açık Kaynaklı Bütünleşik Üniversite Sistemi Projesi, üniversitelerin kaynaklarının optimum düzeyde kullanılabilmesi ve tek çatı altında çözüm bulmak üzere geliştirilmektedir. ULAKBÜS, üniversitelerin hem akademik hem de idari ihtiyaçlarının tamamını karşılamak üzere, 360 derece tüm hizmetleri kapsayacak şekilde tümleşik bir yapı olarak tasarlanmıştır.
https://www.pardus.org.tr/projeler/ulakbus

ETAP: Pardus Etkileşimli Tahta Arayüzü eğitim kurumlarında kullanılmakta olan etkileşimli tahtalarda kullanılmak üzere özel olarak tasarlandı. Tasarım ve eklenen yeni özellikler dokunmatik ekranlı bir cihazın daha kolay ve etkili kullanımını sağlaması düşünülerek geliştirildi.
https://www.pardus.org.tr/projeler/etap

Son düzenleme:
Pardus, Debian tabanlı. Pisi ise Pardus tabanlı şaka gibi dimi. :D

kafa karışıklığı oluşmasın Pardus ilk geliştirilmeye başlandığında debian tabanlı değildi tübitak tarafından pisi paket sistemi ile geliştiriliyordu sonra debiana geçildi.

Pisi linuxta pardusun debiana geçmeden önceki son özgün olan paket sistemini taban alıp bu projeyi devam ettirmektedir.

Pisi paket sistemini kullanan Pardus, ilk geliştirildiğinde GNU/Linux dünyasına bir çok yenilik getirmiş ve bir çok şeyin daha iyi yapılabileceğini dünyaya göstermiştir ancak; açık kaynak yazılımın doğası gereği bu geliştirmeler diğer projeler tarafından incelenmiş ve muadilleri de eşlenik sistemlere (örn: apt, sysV ve ağ yönetimi) de yansıtılmış ve Pisi temelli Pardus bu alanda görevini fazlası ile yerine getirmiştir. Artık yoluna debian tabanlı olarak devam etmektedir.

Pardus adlı yerli yazılımı hiç kullanma fırsatım olmadı fakat incelemelere bakarsak iyi bir yazılım bence ücretsiz olmasına rağmen. Ubuntu 18.04 kullandım Linux'un adını hatırlamadığım bir kaç sürümü daha. Abartıya kaçılmadan yapılan güzel ve ücretsiz yazılımlar idi. Linux Mint Cinnamon önerecektim fakat Mint kullanmışsınız.

Debian ya da manjaro deneyebilirsiniz. Ne denerseniz deneyim siz sanırım dağıtımdan çok masaüstü deneyimi ile ilgileniyorsunuz. Ubuntuyu hiç silmeden farklı masaüstlerini indirerek denemenizi tavsiye ederim. Ubuntu depolarında hepsi mevcut bildiğim kadarıyla.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı