Linux dağıtımı önerisi

144383

Kilopat
Ethical Hacking eğitimleri alıyorum ve bu nedenle uzun zaman önce Windows'a güle güle deyip Linux dünyasına bir giriş yaptım. Kullandığım tek sistem Kali Linux oldu ve Linux dünyasındaki birçok şeyi keşfettim. Kali Linux içinde çoğu paket ve uygulama hazır geldiğinden midir bilmiyorum ama bilgisayarımda tam optimize çalışmıyordu, kasmalar ve takılmalar yaşıyordum. Bu nedenle Arch Linux kurup manuel olarak konfigüre etmek istedim. Ancak her ne kadar Linux bilgimin olduğunu düşünsem de Debian tabanlı bir sistemden kurulması daha manuel ve konfigüre etmesi zor bir sisteme geçiş yapınca işin içinden çıkamadım. Laptopumda ethernet girişi mevcut değil yani tüm işlemi wifi ile yapmak zorundayım. Kurulumu yaparken chroot içinde zar zor kablosuz internete bağlanabilsem de, kurulum bittikten sonra login yaptığımda internete bağlanamadım ve bu nedenle güncelleştirmeleri alamadım ve KDE Plasma yükleyemedim. Bilgisayara UEFI kurulum yapıyorum. Bu konuda kuruluma yardım olacak ya da konfigüre etmem içim başka bir dağıtım önerebilecek birisi var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Böyle şeyleri burada bulamazsınız. Yabancı forumlarda cevabınızı sormanız daha mantıklı geldi. Bu arada bir şeyleri hazır almaktansa kendiniz de bir şeyler katarak yapmanız lazım. Yoksa sırf dağıtımın verdiği avantajları kullanarak nereye kadar devam edebilirsiniz?

Kali Linux daha çok network üzerine yoğunlaşırken, Ubuntu sunucu ve desktop kullanıcılara yönelik geliştirilir. Teknik olarak kali linux'un hemen her paketini debian kütüphanelerinden aldığını da düşünecek olursak kali linux de kullandığın neredeyse tüm yazılımları farklı bir debian dağıtımında kullanabilirsiniz.
Mecbur kalmadıkça komut satırları ile uğraşmayayım. DOS ekranda rahat edemiyorum diyorsan Ubuntu, kullanımı en kolay olan debian dağıtımıdır diyebilirim. Hele ki gündelik olarak da kullanmak zorunda olucam bu bilgisayarı diyorsan kesinlikle ubuntu'nun desktop sürümü ile başlamalısın.

Kali Linux daha çok network üzerine yoğunlaşırken, Ubuntu sunucu ve desktop kullanıcılara yönelik geliştirilir. Teknik olarak kali linux'un hemen her paketini debian kütüphanelerinden aldığını da düşünecek olursak kali linux de kullandığın neredeyse tüm yazılımları farklı bir debian dağıtımında kullanabilirsiniz.
Mecbur kalmadıkça komut satırları ile uğraşmayayım. DOS ekranda rahat edemiyorum diyorsan Ubuntu, kullanımı en kolay olan debian dağıtımıdır diyebilirim. Hele ki gündelik olarak da kullanmak zorunda olucam bu bilgisayarı diyorsan kesinlikle ubuntu'nun desktop sürümü ile başlamalısın.
Komut satırlarıyla aram iyidir, linux ile de öyle. ben daha çok hacking için özelleştirebileceğim bir dağıtım arıyorum. Arch Linux bu konuda aklımdaydı fakak kaç defa denersem deneyeyim kuramadım. Şimdi ya Parror OS kuracağım ya da Linux Mint'i özelleştireceğim. Bu konudaki fikriniz nedir?
Böyle şeyleri burada bulamazsınız. Yabancı forumlarda cevabınızı sormanız daha mantıklı geldi. Bu arada bir şeyleri hazır almaktansa kendiniz de bir şeyler katarak yapmanız lazım. Yoksa sırf dağıtımın verdiği avantajları kullanarak nereye kadar devam edebilirsiniz?
Evet ben de bunu denerken, Arch Linux'u kuramayıp başarısız olduğumu ve bu konuda yardım istediğimi belirttim.

Son düzenleme:
Arch Linux kurulumu sırasında nerede sorun yaşadığınızı söyleseydiniz daha kolay yardımcı olabilirdim belki. Bu arada özelleştirmek gibi bir fikriniz varsa bence debian bulabileceğiniz en geniş kütüphaneye sahip diye düşünüyorum. Bilgi kaynağı olarak da debianın daha geniş bir kitlesi olduğunu söylemeliyim. Türkçe ve İngilizce çok sayıda kaynak var internette.

Arch Linux kurulumu sırasında nerede sorun yaşadığınızı söyleseydiniz daha kolay yardımcı olabilirdim belki. Bu arada özelleştirmek gibi bir fikriniz varsa bence debian bulabileceğiniz en geniş kütüphaneye sahip diye düşünüyorum. Bilgi kaynağı olarak da debianın daha geniş bir kitlesi olduğunu söylemeliyim. Türkçe ve İngilizce çok sayıda kaynak var internette.
SSD Windows yüzünden 4 farklı kısma bölünmüş durumda, bunları istediğim gibi ayarlayamıyorum kaydetmiyor, sabit kalıyor. Bu sorunu zar zor çözdüğüm zaman ise kurulumu yapıyorum ancak iş kde plasma yüklemeye geldiğinde internete bağlanamıyorum. çünkü laptopumda ethernet girişi yok ve wifi a kurulumdan sonra bir türlü bağlanmıyor. internetteki bütün kaynaklara baktım. Debian tabanlı olarak ubuntu ve mint dışında önerebileceğiniz hangi os var?

Windows ile alakalı bir durum değil o, UEFI kurulum yaptığınız da linux tarafında da diskte 4 bölüm açar. Sizin bu alanları silmeniz durumunda sistemin hata vermesi doğaldır.
/etc/network/interfaces dosyasında wifi bağlantısını manuel girmeyi denedin mi?

Ubuntu ve mint hantal diye farklı bir şey istiyorsanız; hantallığı gnome ara yüzünü kullandığından kaynaklanır. Farklı bir arayüz kullanan Xubuntu kullanabilirsiniz.

Son olarak ihtiyacınıza uygun linux dağıtımına karar vermenize yardımcı olabilir. Dağıtımlar Kılavuzu « Linux, Özgür Yazılım ve Her Şey

Son düzenleme:
Windows ile alakalı bir durum değil o, UEFI kurulum yaptığınız da linux tarafında da diskte 4 bölüm açar. Sizin bu alanları silmeniz durumunda sistemin hata vermesi doğaldır.
/etc/network/interfaces dosyasında wifi bağlantısını manuel girmeyi denedin mi?

Ubuntu ve mint hantal diye farklı bir şey istiyorsanız; hantallığı gnome ara yüzünü kullandığından kaynaklanır. Farklı bir arayüz kullanan Xubuntu kullanabilirsiniz.

Son olarak ihtiyacınıza uygun linux dağıtımına karar vermenize yardımcı olabilir. Dağıtımlar Kılavuzu « Linux, Özgür Yazılım ve Her Şey
Sonunda Arch Linux kurabildim teşekkürler. Şimdi de hangi masaüstü ortamını kullanmam gerektiğine karar vermem gerek. Hacking için hangisi daha uygundur? KDE plasma yükledim, görüntü bakımından çok tatmin edici ancak terminali bir türlü bulamadım. Sizce cinnamon mu yüklemeliyim?

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı