Linux dağıtımı önerisi

Bir Linux dağıtımı arıyorum, içinde Thunderbird, Pidgin, Libre Office, Atril ve gereksiz oyunlardan olmasını istemiyorum aynı zamanda küçük olsun kısaca gereksiz bir şey olmasın. Ne önerirsiniz?

XFCE gibi hafif olması önceliğim, Gnome gibi ağır ve kötü olmasın.

Sanırım Arch kullanacağım ama bu ne? Nasıl kuracağım bunu.

Eki Görüntüle 595010

İyi de çok zormuş ve yanlışlıkla HDD yi silersem bilgisayarı kırarım, neyse deneyelim bari ama HDD yi çıkartıp deneyelim. :D

Şu adımları izle:

1- loadkeys trq (türkçe q klavye yükler)

2- timedatectl set-ntp true (saati vs günceller)

3- cfdisk komutunu ver ve heyecan yapma;

- Eğer uefi kuracaksan ,ki bence uefi kur, disk biçimini gpt seç sormazsa direk disk bölümlemeye gir ve sırasıyla;
* 1 GB Uefi, 25-50 gb arası root, mevcut ram miktarının bir buçuk veya 2 katı kadar swap ve bir de geri kalanın hepsini home bölümüne ayır.
* Diskleri bölümlediği zaman bu sefer bunları şu komutlarla biçimlendir;
mkfs.fat -F32 /dev/sda1 (efi boot için)
mkfs.ext4 /dev/sda2 (root için)
mkfs.ext4 /dev/sda4 (home için)
mkswap /dev/sda3 (swap için)
swapon /dev/sda3 (swap i bağla)
mount /dev/sda2 (root u bağla)
mkdir /mnt/boot ve mkdir /mnt/boot/efi komutlarıyla efi bölümü için klasör oluştur
mkdir /mnt/home komutuyla home için klasör oluştur
mount /dev/sda1 /mnt/boot/efi komutuyla boot efi yi ve mount /dev/sda4 /mnt/home komutuyla da home u bağla.

- Şimdi "pacman -Syy" komutuyla uygulama veri tabanını güncelle.

- pacstrap /mnt base base-devel linux linux-firmware efibootmgr networkmanager sudo nano komutuyla temel paketleri kur.

- Daha sonra "genfstab -U /mnt >> /mnt/etc/fstab" komutuyla disk düzenini yazdır.

-Sıra geldi kişiselleştirmeye dinle;
1- arch-chroot /mnt

2- ln -sf /usr/share/zoneinfo/Europe/Istanbul /etc/localtime

3- hwclock --systohc

4- nano /etc/vconsole.conf (bunun girdisi "KEYMAP=trq" olmalı)

5- nano /etc/locale.conf (Eğer TR olarak kullanacaksanız bunun girdisi de LANG=tr_TR.UTF-8 olmalı)

6- nano /etc/locale.gen (burada tr yi bulana dek aşağı in ve tr UTF ve ISO lu kısmın önündeki # işaretini kaldır)

7- locale-gen

8- echo pcadı > /etc/hostname (pc ye isim ver)

9- nano /etc/hosts (Bunun girdisi şunlar olmalı)

127.0.0.1 localhost
::1 localhost
127.0.0.1 pcadı.localdomain pcadı

10 -systemctl enable NetworkManager (ağı etkinleştir)

11- passwd (root şifresi belirle bu root şifresi olup daha sonra oluşturacağımız ve home disk bölümünü kullanacak kullanıcının şifresi değil yani ben aynı şifre kullanmanızı önermem)

12- pacman -S grub

13- grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi

14- grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

15- exit

16- umount -R /mnt

17- reboot
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

18 Kullanıcı ekle: "useradd -m -G wheel -s /bin/bash kullanıcıadı"
Bu kullanıcıya ayrı bir şifre belirle(root işle aynı olabilir ama önermem): "passwd kullanıcıadı"
Bu kullanıcıya sudoers yetkisi ver ki bazı şeyleri root olrak bu klullanıcıyla yapabilesin: echo "kullanıcıadı ALL = (ALL) ALL" >> /etc/sudoers, buradaki tırnak işaretlerini de giriyorsun buraya dikkat.
reboot

19 - Benxce KDE kullan harbi çok iyi:

sudo pacman -Syu xorg sddm plasma kde-applications-meta

Burada eğer bildiğin bazı paket isimleri varsa kde-applications-meta yı kurma çünkü bu bütün kde uygulamalarını kuracaktır ki bana göre bu arch'ın felsefesine aykırı "basitlik ve sadelik". Örneğin video oynatıcı için mpv dosya yöneticisi için dolphin gibi ayrı ayrı paketler kuracaksın

20- Ha son olarak "sddm" i etkinlerştirmeyi de unutma: sudo systemctl enable sddm, bu komuttan sonra ya reboot ile yeniden basşlat ya da sudo systemctl enable sddm ve sudo systemctl start sddm
ile yeniden başlatmadan direkt giriş yap. Kolay gelsin.

Mint XFCE ve Kali Linux XFCE kurdum ve beğenmedim, bu dünyada bana uygun bir işletim sistemi yok galiba. Diğerlerini kuramadım bile netinst dağıtımlarda masaüstü ortamı yok.
Kubuntu kurun ve kurulum sırasında minimal seçin. Güzel bir dağıtım. XFCE'yi ben de sevmiyorum fakat KDE Plasma güzel bir masaüstü ortamı. Ayrıca KDE de XFCE kadar hafiftir.

Kubuntu kurun ve kurulum sırasında minimal seçin. Güzel bir dağıtım. XFCE'yi ben de sevmiyorum fakat KDE Plasma güzel bir masaüstü ortamı. Ayrıca KDE de XFCE kadar hafiftir.

XFCE en sevdiğim aslında, nedeni Gnome'da ve diğerlerinde fare akıcı gelmiyor ama XFCE de akıcı hissettiriyor. Ve Ubuntu istemiyorum.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı