Linux dağıtımını neden kullanmamalıyız?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bazılarına katılmıyorum ama birkaç sebep daha var. Deneyimime göre Linux dağıtımı kurulduktan sonra kısayol tuşu ile BIOS menüsüne giremiyorsunuz. BIOS menüsüne girmek için GRUB terminaline "fwsetup" yazmak gerekiyor ve o yöntemi bulmam 2 ayımı aldı. Ayrıca bazı dağıtımlar çok kalitesiz görünüyor.

Ben girebiliyorum BIOS menüsüne. Bu arada geçenlerde birileri aynı problemi yaşıyordu ve aklıma GRUB'dan girilebileceği gelmedi, hatırlattığın için teşekkürler.

Deneyimime göre Linux dağıtımı kurulduktan sonra kısayol tuşu ile BIOS menüsüne giremiyorsunuz. BIOS menüsüne girmek için GRUB terminaline "fwsetup" yazmak gerekiyor ve o yöntemi bulmam 2 ayımı aldı.
Bende böyle bir şey olmadı ki bu sorun büyük ihtimal Windows'un "Hızlı Başlatma"sı ile alakalı.

UEFI/BIOS'a girmek için Systemd kullanan bir dağıtım kullanıyorsanız terminale systemctl reboot --firmware-setup yazabilirdiniz. Bu tip yöntemleri bulmanızın uzun sürmesi kaynak yetersizliği olamaz yani.

1. Çünkü Linux zordur.
  2. Bol bol komut girmeliyiz.
  3. Bazı dağıtımların kurulum için grafik arayüzü yok.
  4. Driver desteği spesifik donanimlar için yok (Wireless, e-imza, ekran kartı, barkod yazıcı projeksiyon cihazı...)
  5. Çok kullanılan bir işletim sistemi değil.
  6. Oyun desteği yok güncel oyunları oynayamazsınız (driver desteği olmadigi için).
  7. Ücretsiz yani fazla uğraşılmamıştır yazılımıyla.
  8. Destekleyen firma çok az.
  9. Programlama çok az yapılır.
  10. Ortak bir standardı yok. Binlerce dağıtım var birbirinden bağımsız. Birinde çalışan diğerinde çalışmayabilir.
  11. Yazilim desteği çok azdır.
  12. Bir Microsoft değil.
  13. Devletler kullanmıyor.
  14. Zordur basit hiç değildir.
  15. Neden kullanalım ki?
  16. İkide bir çöker stabil değil.
  17. Ikinci işletim sistemi kuramazsın kesinlikle.
  18. Başka başka sebepler.

Saydığım nedenlerden kaçına katılıyorsunuz? Yazın, paylaşın.

@292941 Hocamla Windows'u eleştirdiğimiz konuya itafen olmuş bir konu. 😀 Neden Linux? - Technopat Sosyal

1 - Linux zor değil kolaylıktır. Ama sizin kolaylıktan kastınız 20 yıllık ezbere bilinen arayüzse onu bilemem.

2 - Bol bol komut girmiyoruz. İstersen komutsuz da kullanırsın sorunsuz bir şekilde ama komut kullanmanin avantajları var ama zorunlu değil.

3 - Bazı dağıtımların evet kurulum için grafik arayüzü olmayabilir ama sadece 10 dakikalık kurulumdan sonra asla görmyeceğiniz bir arayüz için koca işletim sistemi ve onun bütün dağıtımlarını çöpe atamayız heralde?

4 - Spesifik aygıtları kullananın zaten Linux'da işi yok ama bu günden günden rayına oturuyor. Sürücü desteği günden güne artıyor.

5 - Siz işletim sistemini en çok hangisi kullanılıyorsa ben de onu mu kullanayım diye belirliyorsunuz? İsteyen istediğini kullanabilir.

6 - Oyun oynamak isteyen biri Linux'da işi yok zaten. Bu bilindik bir konu. Tüm oyun yapımcılarının hedefi Wİndows'dur haliyle çok fazla kitleye ulaşmak için Linux'da sürücü desteği olmadığı için değil. Ki linux'da da belli başlı oyunları oynayabilme şansınız vardır. Ama Linux oyuncular için değildir.

7 - Hayatımda gördüğüm en saçma yorumlardan bir tanesi. Siz ücretsiz olan bir şeyin çok kalitesiz mi olduğunu düşünüyorsunuz? Aksine ücretsiz herhangi bir kar amacı gütmeden geliştirilen yazılım ücretli yazılımdan yüz bin kat daha iyidir. Çünkü ortada bir istekle sunulan emek var. Gönül esasıyla yapılan her iş temizdir kalitelidir. 1500 TL vererek aldığımız yazılım hali de ortada. Güncelleme yapmaya korkuyoruz. ;)

8 - Destekleyen firma çok az. Hmm. Firmalar cebine giren paraya bakar zaten. Windows'da cebine çok para giren firmanın derdi ne olacak ki iş gücünü Linux'a ayırsın. Linux kullanan ve Linux'a geliştirmeler yapan bir kuruluşun veya bir kişinin derdi para değil deneyimdir zaten. :)

9 - Programlama çok az mı yapılır? 🤣🤣 Sizce buna yorum yapayım mı Technopat halkı? Linux'u kullanan kesimin büyük çoğunluğu yazılım konusunda ilgilenenler zaten. Belli ki Linux hakkında bilginiz eksik.

10 - Bir işletim sisteminin standartı olması için tamamen belli bir donanımda çalışması lazım. Örneğin Apple Mac bilgisayarlar. Belli bir donanımda çalışan işletim sistemi var haliyle bir standarta sahip? Linux veya Windows milyonlarca farklı donanım kombinasyonuna sahip bilgisayarlarda çalışıyor. Sizce bunun standartı oturtulabilir mi?

11 - Yazılım desteği az olabilir. Ama şu var. Linux işletim sistemlerinde Wİndows uygulamalarının hepsin çalıştırmak için kullanılan bir uygulama var. Wine. Wine Windows'daki coğu yazılımı çalıştırabilirsiniz. Genel anlamda eksiklik olabilir ama artmayacağı anlamına gelmez.

12 - Bir Microsoft değil elbette. Zamanında Apple'ın uygulama mağazasına hükmedip Mac'den bildikleri işletim sistemi yapısını Windows diye kopyalayıp sunan ve bu işletim sistemini para için sıçrama tahtası olarak kullanan bir şirket veya kuruluş olamaz zaten Linux. Linux'da para yok gönül esası ve istek var. Haberiniz olsun. ;)

13 - Devletler bilgisayarlarında ne arar? Güvenlik. Linux nasıl bir yapıdadır. Linux açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Koskoca devlet bir zahmet açık kaynaklı işletim sistemi kullanmak yerine güvenliğini düşünsün değil mi?

14 - Birinci maddenin tekrarı zaten. Amaç sallamak olsun da nasıl sallarsam sallayayım hesabı. 🤣🤣

15 - Neden kulanmak istediğinizi kendinize sorabilirsiniz. Kimse silah zoruyla Linux kullanın demiyor. Özgürlük performans stabilite isteyen ve az bilgisayar konusunda deneyimi olan zaten Linux'u neden kullanmak istediğini anlar.

16 - Çöker mi? Kaç yıllık Linux dağıtımlarını deneyen bir kullanıcıyım durup dururken çöken bir Linux dağıtımı ile henüz karşılaşmadım.

17 - Ikinci işletim sistemi kurulur hatta çoğu kişi bu şekilde kullanıyor? işkembe-i kübra'dan sallamayın bence.

18 - Başka başka sebepleri de keşye saysaydınız.

Arkadaşlar şaka bir yana herkes istediğini kullanmakta özgür. Kimse kimseyi kısıtlamıyor. Herkes eleştirmekte de özgür ama bildiğiniz konularda yapılan eleştiri eleştiridir hatta buna yapıcı eleştiri de denir. Windows'un da MacOS'un da Linux'un da kendine has iyi ve kötü tarafı var. Birini yüceltip diğerlerini yerin dibine sokmak kullanıcılar olarak hiçbir işimize yaramaz. İyi forumlar.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı