Linux dosyanın silinmesini engelleme kodu

Benim ev dizinim şifreli değil, ama genel amaçlı olarak şifrelenmiş bir disk bölümü kullanıyorum. E-posta vb. özel yazılımların verilerini bu disk bölümünde tutuyorum. İhtiyacım olunca parola ile erişip bu bölümü bağlıyorum. Bu şifrelenmiş dizin altındaki profilleri kullanmak için, uygulamaları bunlarla çalıştıracak betikler hazırladım. Bunları çalıştırınca, istediğim belirli uygulamalar şifrelenmiş disk bölümü altındaki profiller ile çalışıyor.

Örneğin bunu KeePassXC için aşağıdaki şekilde yapabilirsin. Oluşturabileceğin şifrelenmiş disk bölümünün altında, gizli bir keepassxc dizini oluştur, dizinin başına . eklersen gizli olur. Sonra .kdbx uzantılı dosyayı bu dizine taşı ya da yeni bir veritabanı oluştur. Sonra şifrelenmiş disk bölümünün ana dizini altında bir boş dosya oluştur. Bu dosyanın içini aşağıdaki şekilde düzenle ve kaydet, sonra çalıştırma izni ver. Aşağıdaki betikte parola-dosyası.kdbx kısmını kendi veritabanı dosyana göre değiştireceksin.

Kod:
#!/bin/bash
keepassxc --keyfile ./$(pwd)/.keepassxc/parola-dosyası.kdbx

Bu şekilde dosyaya çift tıklayınca, KeePassXC oluşturduğun parola dosyası ile açılacaktır.

Son olarak Diskler uygulaması ile kolayca şifrelenmiş disk bölümü oluşturabilirsin. Bunun için öncesinde ayrı bir disk bölümü oluşturman gerek tabii ki.

Peki bu ne işe yarar, sistem ev dizi ya da tüm disk bölümü şifrelenmediği için performans kaybı yaşatmaz. Şifrelenmiş disk bölümünü sadece gerekli olduğunda açarsın. Sisteminde birden fazla dağıtım varsa, ortak olarak kullanabilirsin.

Teşekkürler, sanırım dediğiniz işime yarayabilir ama yeni bir disk alanı oluşturmak biraz sıkıntı yaratıyor. Mesela ben Dual-Boot kullanıyorum ve Windows'taki dosyaları açabiliyorum ama değiştiremiyorum. O yüzden yeni bir disk açıp ikisinde de erişim sağlayabilirim ve bu sayede disk boyutundan kar etmiş olurum.

Aslında benim istediğim çoğu kişisel dosyalarımı şifrelemek ama bozulup kaybedeceğimden çekindiğim için yapamıyorum. Mesela kişisel fotoğraflarım ve keepassxc database yedeklerimi bir USB belleğe attım ama şifreli olarak durmuyorlar. Tabii ki kimse fiziksel olarak erişim sağlamadığı sürece USB belleklerime erişim sağlamayacaktır ama bilgisayarıma erişim sağlamaları ihtimali her zaman var çünkü internet kullanıyorum.

Dediklerinizi yapmayı planlıyorum ama Windows'tan disk yerim olduğu halde ayırma yapamıyorum çünkü SSD de bazı uygulamaları silsek bile üstüne yazmayı beklediği için karmaşık bir şekilde boşluk sağlıyor. Tam anlatamadım ama siz biliyorsunuzdur. Bunu çözdüğüm vakitte dediklerinizi uygulamaya çalışacağım teşekkürler.
 
SSD ile güvenli dosya silemez ya da güvenli biçimde şifrelenmiş disk bölümü oluşturmazsınız zaten. SSD'lerde tam disk şifrelemesi yapmak gerekir. Veri temizliği içinde tüm boş alanın üstüne yazılmalı.

Bu sebeple USB bellek daha uygun bir çözüm olabilir, isterseniz USB belleği Diskler uygulaması ile şifreleyip kullanabilirsiniz. Fakat bu durumda sadece Linux dağıtımlarında kullanılabilirliği olur. Windows gibi ortamlarda USB belleğe erişemezsiniz.

Yukarıda bahsettiğim işlemleri, şifrelenmiş USB bellekle de yapabilirsiniz.
 

Geri
Yukarı