Linux dünyasına adım atacaklara tavsiyeler

1- Doğru dağıtımı seçin. İlk başta Gentoo veya Kali gibi dağıtımlar seçmeniz sizi Linux'tan soğutabilir. Kesin olarak soğutur diyemem ama böyle bir ihtimal var. Debian veya Ubuntu tabanlı seçmeniz daha iyi olur.
2- Timeshift veya Systemback yazılımları ile sisteminizi yedekleyin.
3- Her şeyi Wine ile çözmeye çalışmayın. Özellikle sürücüleri Wine ile kurmaya kalkmayın.
4- Linux'ta her uygulamanın çalışmadığını fakat hemen hepsinin alternatifi olduğunu hatırlayın.
5- Linux'a virüs bulaşmaz diye düşünmeyin. Tedbiri elden bırakmayın. GUFW'yi yükleyin, kulllanın.
6- ISO dosyalarını doğrulayın.
7- NVIDIA ekran kartı kullanıyorsanız, sürücüleri manuel kurmanız gerekmekte.
8- Linux'un desteklemediği oyunları oynuyorsanız ve bu oyunlardan vazgeçmeyecekseniz ya Dual-Boot yapın ya da Linux'a uğramayın.

Son düzenleyen: Moderatör:
En zor yardım GNU/Linux yardımıdır, bir hayli sabır ve anlayış gerektirir.
Çünkü yeni gelen kendisine çok yabancı bir sistem görmektedir. Ne yapacağı konusunda en küçük bir fikri yoktur, adeta gözlerini dünyaya yeni açan bir çocuk gibidir.
Örneğin ben ilk indirdiğimde GNU/Linux dağıtımını antivirüs zan etmiştim. Onun bir işletim sistemi olduğunu anlamam üç gün sürmüştü.
Bunları bildiğim için yeni gelenlere oldukça anlayışlı davranmaya çalışıyorum. Ayrıca bu bölümdeki arkadaşları da takdir ediyorum, gayet yerinde davranıyorlar.
Lakin işin en zor tarafı sizin de bu başlıkta paylaştığınız gibi yeni gelenin önünde yapması gereken basit ama bilinmediği için zor işlemler var. Nereden indirecek, hangisini indirecek, kurmadan önce ne yapacak gibi bir çok işlem onları bekliyor. Bu ilk aşamadır, bu aşamayı geçen zaten en önemli kısmı geçmiş olur, geriye sadece teferruat kalır.
Bu nedenle yeni gelenlerin de bahsettiğim ilk aşamayı geçmek için sabırlı ve araştırmacı olmaları gerekiyor.
Ayrıca burada yeni gelenler için baştan sona ne yapacakları hakkında oldukça geniş bilgi vermiştim, hiç soru dahi sormadan bu aleme merhaba diyebilecekleri bir paylaşım ama ne ilginçtir ki, yönlendirdiklerimden çoğu orası yerine aynı şeyi gelip burada sormayı yeğliyor. Halbuki biraz sabırlı olsalar orada daha başarılı olurlar diye düşünüyorum.

Ayrıca başlık için teşekkürler.

@runit Her dağıtımda gelmiyor, o yüzden ekledim.
@illedelinux Hocam ben sizin kadar ayrıntılı anlatmadım. Daha çabuk okunsun istedim. Bu arada sizin bu yazınızı arıyordum. Siz paylaşınca buldum. Tekrar emeğinize sağlık.

Son düzenleme:
1- Doğru dağıtımı seçin. İlk başta Gentoo veya Kali gibi dağıtımlar seçmeniz sizi Linux'tan soğutabilir. Kesin olarak soğutur diyemem ama böyle bir ihtimal var. Debian veya Ubuntu tabanlı seçmeniz daha iyi olur.

Kali, Gentoo sizi belki biraz zorlayabilir, fakat hızlı rahat sorunsuz bir dağıtım istiyorsanız başlangıçta Ubuntu yerine başka dağıtımları inceleyin, deneyin derim. Beni Linux'tan en çok soğutan şey Ubuntu olmuştur.

Kesin olarak soğutur diyebilirim 😂 Bir son kullanıcıya Gentoo önermek bile başlı başına troll.
2- Timeshift veya Systemback yazılımları ile sisteminizi yedekleyin.
Açıkçası hayatımda hiç sistem yedekleme yapmadım. Ubuntu 20.10 ile ZFS kurulum yapınca her apt ile kurulum yada silme işlemi yapıldığında otomatik yedekleme yapıyor ama recovery baya uzun sürüyor.
7- NVIDIA ekran kartı kullanıyorsanız, sürücüleri manuel kurmanız gerekmekte.
Pop OS ve Manjaro'nun bunu otomatik yapması gerekmiyor mu? Yine ne kart kullandığın önemli tabi.
8- Linux'un desteklemediği oyunları oynuyorsanız ve bu oyunlardan vazgeçmeyecekseniz ya Dual-Boot yapın ya da Linux'a uğramayın.
Yada artık Geforce Now üyeliği alın. Steam'deki oyunlarınızı oraya senkronize edip beleşe oynayabiliyorsunuz. Sınırlılıkları var ama beleşe Ultra ayarda +100FPS oyun oynuyorsun. Biraz lagdan da şikayetçi olamam 😅

Son noktaya direk gelmek istiyorum. Bence elindeki donanımla oyun oynama devri bitti. Geforce Now, Stadia gibi platformları oyun oynamanın geleceği olarak görüyorum. Aşırı güçlü PSUlar ve GPUlar ısınma, elektrik sarfiyatı ve kontrol etmesi daha güç fan sesinden başka bir şey yapmıyor. Gelecek şuna yönelik: hepimizin elinde pili 8-10 saat giden laptoplar yada bir kitaptan belki biraz daha büyük masaüstü bilgisayarları olacak. Bu bilgisayarlar tamamen sessiz ve şık olacak. Bunların kurulumu ve kullanımı son kullanıcı için de basit olacak. Kablo karmaşası denen sorun da ortadan kaldırılacak. Bilgisayarların içinde dahili GPU ile minimum 8GB ram olacak. Böylece bir tarayıcı yada ide açtığımızda yükü kaldırabilecek ve kasmayacak ama asıl ağır olan işleri buluttan yapacağız. Benim gelecekle ilgili tahminim budur.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı