Linux kullanmak zor mu?

Nockrieg

Decapat
Katılım
4 Mayıs 2019
Mesajlar
35
Arkadaşlar, oyun oynamayı bırakmak istiyorum. Bilgisayar bağımlısı olduğumu düşünüyorum, yani bilgisayar başında olursam oyundan uzaklaşmam mümkün olmayacak. Bende oyun oynayamayacağım bir işletim sistemi kullanmayı seçtim, yani Linux kullanmaya karar verdim. Windows'a beni bağlı tutan bir program, işim yada uygulama yok. İlk defa Linux kullanacağım, sizlere bir kaç sorum olacak.
  • Linux kullanmak zor mu? En basit Linux dağıtımı nedir?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Ubuntu basit bir Linux Dağıtımıdır. Kullanımı da basittir. Sorunlarınızı kolaylıkla çözebilirsiniz İnternet'te araştırarak.
Windows kullanmak en azından güvenlik bilgisi gerektiriyor.
Linux'ü gönül rahatlığıyla bir çocuğun ilk bilgisayar deneyiminde bile kullandırabilirsiniz. Çünkü Linux dağıtımlarının kendilerine özgü yazılım depoları vardır. Windows'taki gibi olur olmaz her yerden program eklemek mümkün değildir.
Eskiden oyuncular Linux'ten kaçardı. Şimdi Steam sayesinde bu çekinceler de büyük oranda ortadan kalktı.
Entegre ekran kartı ve Nvidia olmak üzere çift ekran kartlı bilgisayarlara Bumblebee kurmak gerekiyor. Bunun için kullanılan Linux dağıtımının destek forumlarında bilgiler mevcuttur.

Geniş topluluk desteği olan Linux dağıtımlarını kullanmakta fayda var.
Amaca ve donanıma göre masaüstü seçimi önemli olabilir.
Eski donanımlarda performans yakalamak için LXDE, XFCE, MATE gibi masaüstleri seçilebilir.
HDMI ekran kullanıyorsanız sorunsuz deneyim için KDE, Gnome, DDE masaüstlerini kullanmanızı öneririm.

Belli başlı ana dağıtımları bilgi olarak incelemekte fayda var. Debian, RedHat, Suse, Slackware, Arch, Gentoo gibi...

Slackware, stabil, çok güvenli bir dağıtımdır ama çok deneyimli olmak gerekir.
Gentoo da hızlı, stabil ve güvenli bir dağıtımdır. Yine oldukça deneyim gerektiren bir dağıtımdır.

Neyse asıl başlangıç aşamasında önerilecek dağıtımlara değineyim biraz.

Linux'ün en gelişmiş dağıtımı RedHat'tir. Daha çok kurumsal iş istasyonu olarak kullanılan RedHat, ücretlidir. Ama Fedora da RedHat'in ücretsiz dağıtımıdır ve o da oldukça gelişmiş özelliklere sahiptir. Benim en sorunsuz Linux deneyimi yaşadığım dağıtımdır diyebilirim.

Benzer yapıda olan Suse dağıtımı da profesyonel yazılım firması Novel'in bünyesindedir. Onun da ücretsiz dağıtımı OpenSUSE'dir. Alman kalitesini bilirsiniz. İlk kişisel bilgisayarımda Windows kurmayı bile bilmeden kurduğum ilk işletim sistemi Suse Pro 6 idi.

En geniş topluluklar (Türkiye'de bile) Debian dağıtımlarında oluyor. Direkt olarak Debian dağıtımını kullanmak ilk tercihiniz olabilir. Kurucusu, rahmetli Ian Murdock, GNU/Linux ve genel olarak bilişim dünyasında çok saygı gören bir efsanedir.
Debian tabanlı önemli dağıtımlar Linux Mint, Ubuntu ve son zamanların yükselen yıldızı MX Linux...
Türkiye'de Mint ve Ubuntu'nun geniş destek toplulukları vardır.
Linux Mint Debian Edition (LMDE) adı ile yaptığı bir dağıtımda Debian'a olan sevgi ve saygısını somutlaştırmıştır. Bu özel dağıtımı kullanmakta fayda var. Varsayılan olarak gelen Cinnamon masaüstü de gayet şık ve işlevseldir. Tek çekirdek Centrino işlemcili dizüstü bilgisayarımda uzun süredir işlerimi aksatmadan yapmamı sağlıyor.

GNU/Linux adına hala yaşayan diğer bir efsane de Richard Mathew Stallman'dır. Birçok GNU/Linux ve BSD dağıtımlarının yaratılmasında öncü olarak yer almıştır. GNU sayfasında önerilen GNU/Linux ve BSD dağıtımları şuradan bulabilirsiniz: List of Free GNU/Linux Distributions - GNU Project - Free Software Foundation

Arch Linux de Slackware gibi sağlam ve güvenilir bir dağıtımdır. Slackware kadar olmasa da o da epey deneyim gerektirir. Kurulumu ve kullanımı biraz kolaylaştırılan Manjaro dağıtımı Arch Linux tabanlıdır. Manjaro'yu da incelemkte fayda var. Ve kesinlikle saygıyı hakeden bir Türkiye destek topluluğu var.

Amatör bir son kullanıcı olarak Linux kullanımı adına başlangıç önerilerim şimdilik bu kadar. Sorularınız varsa aklım yettiğince cevaplamaya gayret ederim.
 
Windows'tan aşağı kalır bir yanı olmayan aynı zamanda diğer linux dağıtımlarından farklı olarak "sahipli uygulama"ya ve kapalı kod driverlara izin veren bir işletim sistemi: Linux Mint
Linux Mint'in bize sunduğu üç farklı seçenek:
-Cinnamon
-MATE
-Xfce
Eğer bilgisayarınız gerçekten eski ve sorunları olan bir bilgisayar değilse ben Cinnamon tavsiye ederim. Bu üç farklı model arasındaki fark GUİ ve 3.Parti Yazılım Desteği'dir.
İstediğiniz herşeyi Terminal adı verilen komut satırından veya kendi işletim sisteminin temin ettiği programlar aracılığıyla yapabilirsiniz.
Linux'un komut satırı çoğu dağıtımda aynıdır(Elementary OS dışında). Linux'un komut satırına yazacağınız birkaç satır sizi internette Download butonlarıyla veya reklamlarla boğuşmanızı önleyecektir. Benim tavsiyem Terminal'i kullanmaya alışın.
Ayrıca lütfen yükledikten sonra internette yapılması gerekenler hakkında bir araştırma yapın. Mesela Güncelleştirme Yöneticisi'nin ayarlarına girip 3. ve 4. kademelerin tikini kaldırmadığınızda sisteminiz büyük ihtimalle çökecektir.
 
Arkadaşlar, oyun oynamayı bırakmak istiyorum. Bilgisayar bağımlısı olduğumu düşünüyorum, yani bilgisayar başında olursam oyundan uzaklaşmam mümkün olmayacak. Bende oyun oynayamayacağım bir işletim sistemi kullanmayı seçtim, yani Linux kullanmaya karar verdim. Windows'a beni bağlı tutan bir program, işim yada uygulama yok. İlk defa Linux kullanacağım, sizlere bir kaç sorum olacak.
  • Linux kullanmak zor mu? En basit Linux dağıtımı nedir?

Dağıtımların çoğu kullanıcı dostudur ve kullanımları çok kolaydır. Ubuntu, Debian, Linux Mint ve elementary OS gibi dağıtımlar kolaydır. Ancak Arch Linux, Gentoo ve Slackware gibi dağıtımlar ise daha çok uzmanlara hitap ederler ve kullanımları daha zordur.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı