Linux Mint 20.2 Cinnamon, MATE, Xfce Sürümleri Yayınlanmış

Linux Mint 20.2'nin, Cinnamon 5.0, MATE 1.24 ve Xfce 4.16 masaüstü ortamlarını içeren kararlı sürümleri yayınlandı.


cinnamon-desktop.png



Peki yeni olarak neler var?

Güncelleme Yöneticisine, Cinnamon gereçlerini güncelleme özelliği eklenmiş. Cinnamon gereçleri güncellenince Cinnamon kendiliğinden yeniden başlatılıyor. Böylece gereçler güncellenen kodları ile etkinleşmiş oluyor.

Yine Güncelleme Yöneticisi için bildirim özelliği eklenmiş. Eğer yapmadığınız güncellemelerin üzerinden belirli bir süre geçtiyse, bir ekran bildirim ile güncellemeler hatırlatılıyor. Bu bildirimin süresi tercihlerden ayarlanabilir.


bildirim.png


Linux Mint'te Flatpak paket desteği varsayılan olarak geliyordu. Bunun için hazırlanmış kendiliğinden güncelleme işlevi de Güncelleme Yöneticisi altına taşınmış. Daha önce başlangıç uygulamalarına eklenmiş bir girdiydi. Buna ayrıca kullanılmayan Flatpak çalıştırma ortamlarının kendiliğinden silinmesi özelliği eklenmiş.

Linux Mint'e yeni eklenen bir diğer araca ise Bulky ismi verilmiş, isminden de anlaşılacağı gibi bu bir toplu yeniden isimlendirme uygulaması. Bu araç Xfce dosya yöneticisi Thunar'ın toplu yeniden isimlendirme aracına çok benziyor. Daha önce Nemo'da dosya yöneticisinde de Thunar'ın bu aracını kullanıyordum. Aşağı yukarı aynı işlevlere güzel bir araç olmuş. Linux Mint 20.2 Cinnamon ve MATE sürümlerde varsayılan olarak geliyor. MATE'in Caja dosya yöneticisinin bu aracı kullanabilmesi için, Linux Mint geliştiricileri Caja'ya bir yama eklemişler. Linux Mint'in Xfce sürümü Thunar'ın aracını kullanmaya devam ediyor.


bulky.png



Linux Mint, not alma uygulaması olarak bir süre önce Tomboy'dan Gnote uygulamasına geçmişti. Bu yeni sürümü ile birlikte artık kendi uygulaması olan Sticky varsayılan not alma uygulaması oldu. Bu uygulamanın diğerlerinden farkı, masaüstüne de not etiketleri ekleyebilmeniz. Gnote'tan farklı olarak sistem çekmesinden kontrol edebiliyorsunuz. Bence not uygulaması olarak Gnote daha kullanışlı, ihtiyacınız varsa yeniden kurabilirsiniz. Sticky bir miktar daha hatırlatma uygulamasına benziyor. Bu arada Sticky uygulamasına, Gnote'tan içe aktarma özelliği de eklemişler.

Linux Mint'in dosya paylaşım uygulaması olan Warpinator'e, 3. parti Android uygulaması desteği eklenmiş. Bu uygulama sayesinde Android cihazlarla da yapılandırma gerekmeksizin dosya paylaşımı yapılabiliyor. Dosya paylaşımı için cihazların aynı ağda olması gerekiyor. Warpinator aracına ayrca, ağ arayüzü seçme ve sıkıştırma özelliği eklenmiş, sıkıştırma özelliği sayesinde daha hızlı veri transferi sağlanabiliyor. Sıkıştırmanın kullanılabilmesi için, veri alışverişi yapan iki sistemde de bu özelliğin etkin olması gerekiyor.

Cinnamon'un dosya yöneticisi Nemo'ya dosya içeriklerinde arama özelliği eklenmiş. Sadece metin dosyaları değil, ofis ve PDF dosyalarının içeriklerinde de bu yeni özellik sayesinde aratabiliyorsunuz. Ayrıca alt dizin aratabildiğiniz gibi, aramalarda düzenli ifadeler de kullanabiliyorsunuz.

nemo.png


Cinnamon masaüstü ile ilgili 5 tane bellek taşması sorunu giderilmiş. Bellek taşması sorunlarını günlüğe kaydedecek yeni özellikleri izleyiciye eklemişler. Ayrıca Cinnamon ayarlarına eklenen yeni bir özellik sayesinde, Cinnamon'un bellek kullanımına bir sınır getirebiliyorsunuz. Bu özellik sayesinde, sınır aşıldığında Cinnamon yeniden başlatılıyor ve bellek kullanımı azaltılıyor. Bu özellik bellek kullanımını azaltmak için değil, bazı sistemlerde ortaya çıkabilecek bellek taşması sorunlarının etrafından dolaşmak için tasarlanmış bir önlem. Yani benim gibi böyle bir sorun yaşamıyorsanız, bu özelliği kullanmanıza gerek yok demektir.

Yeni sürümle birlikte artık Cinnamon ekran koruyucu arkaplanda sürekli çalışmayacak, sadece çalışması gerektiği durumlarda kendiliğinden devreye girecek. Böylece bir miktar da olsa RAM kullanımından kazanç elde edilebiliyor.

Açık uygulamalar arasında ALT+TAB ile geçişler de iyileştirilenler arasında, artık ALT+TAB geçişleri daha hızlı tepki veriyor. Not: Cinnamon'da varsayılan ALT+TAB geçiş efektini değiştirebiliyorsunuz. Sistem ayarlarının Pencereler bölümünde ALT+TAB için özel bir bölüm var, burada Coverflow ve Timeline gibi daha görsel stilleri herhangi bir eklentiye ihtiyacınız olmadan seçebilirsiniz.

Cinnamon gereçlerinin yönetimi için, cinnamon-spice-updater isminde yeni bir komut satırı aracı eklenmiş. Bu araç Güncelleme Yöneticisinde de kullanılıyor. Mesela bu araç ile; cinnamon-spice-updater --update-all komutunu kullanılarak tüm Cinnamon gereçleri güncelleniyor.

Linux Mint 20.2 tüm sürümleri için HPLIP paketini güncellemişler. Ayrıca sürücüsüz yazdırma desteği için, depodaki ipp-usb ve sane-airscan paketlerinin sürümleri de güncellenmiş.

Sistem çekmecesinden kullanılan Nvidia Prime gerecine, AMD+Nvidia optimus sistemler için de destek eklenmiş.

Linux Mint 20.2 sürüm bir önceki sürüm gibi çekirdeğin 5.4 serisi ile geliyor. Bu çekirdek serisi Nisan 2025 yılına kadar destek alacak. Kısa destekli çekirdek sürümlerini kullanmak isteyenler ise, Güncelleme Yöneticisi => Görünüm => Linux Çekirdekleri aracını açıp 5.11 sürümü kurabilirler.

Yine Linux Mint 20.2 Cinnamon için, çekirdeğin 5.11 serisi varsayılan olan bir edge sürüm hazırlandı. Çok yeni bir sisteme sahip olanlar ya da çekirdeğin daha yeni sürümündeki özellikleri kullanmak isteyenler, bu sürüm ile kurulum yapabilir ya da kurulum sonrasında çekirdek sürümlerini yükseltebilirler.

Peki Linux Mint 20 ve Linux Mint 20.1 kullananlar bu yeni sürüme geçiş yapabilecek mi?

Bu sorunun cevabı; Evet. Sistem Raporları aracında göreceğiniz uyarı kısmından ya da Güncelleme Yöneticisinin Düzenle menüsünde bulunan seçenek üzerinden yükseltmeyi başlatabiliyorsunuz. Böylece bir güncelleme aracı açılıyor, bunu izleyerek güncelleme yapıyorsunuz, oldukça kolay.

LM-20-yüksletme1.png


LM-20-yüksletme2.png


LM-20-yüksletme3.png



Beta sürüm ile kurulum yaptıysanız, yeniden kurulum yapmanıza gerek yok. Güncellemeleri uygulayarak kararlı sürüme geçiş yapmış oluyorsunuz.

Linux Mint 20.2 sürümlerini aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz. Cinnamon, MATE ve Xfce sürümler ve Edge sürüm için bağlantılar mevcut. Bağlantılara tıklayarak hem indirme yansılarına hem de torrent dosyalarına ulaşabilirsiniz.

Linux Mint 20.2 İndirme Bağlantıları

Hangi sürümü indirmeliyim ve nasıl kuracağım sorularının cevabı için aşağıdaki bağlantıyı tıklayın.

Linux Mint Kurulum Rehberi

Kaynaklar
 

Dosya Ekleri

  • lm-20-2-upg-2.png
    lm-20-2-upg-2.png
    32,5 KB · Görüntüleme: 66
Özgün hali daha güzelmiş. Bendeki tema değişmedi.

Ekran görüntüleri özgün hali değil, sen ekran görüntüsü paylaşınca ben de kendi masaüstümün görüntüsünü paylaştım.

Cinnamon varsayılan haliyle de yeterince şık bence. Bir çok kişi tanıyorum ki sadece koyu tema seçip kullanıyor ve oldukça beğeniyor.
 
Ekran görüntüleri özgün hali değil, sen ekran görüntüsü paylaşınca ben de kendi masaüstümün görüntüsünü paylaştım.

Cinnamon varsayılan haliyle de yeterince şık bence. Bir çok kişi tanıyorum ki sadece koyu tema seçip kullanıyor ve oldukça beğeniyor.
Güzelmiş yine de. Koyu tema kullanmıyorum çünkü Mint'i çok kez karanlık odada kullanıyorum. Temanızın adı nedir?
Yeni sürümde biraz daha az belek tüketiliyormuş gibi geldi birazcık da daha hızlı açıldı.
 

Geri
Yukarı