Linux Mint 20.2 Cinnamon, MATE, Xfce Sürümleri Yayınlanmış

Linux Mint 20.2'nin, Cinnamon 5.0, MATE 1.24 ve Xfce 4.16 masaüstü ortamlarını içeren kararlı sürümleri yayınlandı.


cinnamon-desktop.png



Peki yeni olarak neler var?

Güncelleme Yöneticisine, Cinnamon gereçlerini güncelleme özelliği eklenmiş. Cinnamon gereçleri güncellenince Cinnamon kendiliğinden yeniden başlatılıyor. Böylece gereçler güncellenen kodları ile etkinleşmiş oluyor.

Yine Güncelleme Yöneticisi için bildirim özelliği eklenmiş. Eğer yapmadığınız güncellemelerin üzerinden belirli bir süre geçtiyse, bir ekran bildirim ile güncellemeler hatırlatılıyor. Bu bildirimin süresi tercihlerden ayarlanabilir.


bildirim.png


Linux Mint'te Flatpak paket desteği varsayılan olarak geliyordu. Bunun için hazırlanmış kendiliğinden güncelleme işlevi de Güncelleme Yöneticisi altına taşınmış. Daha önce başlangıç uygulamalarına eklenmiş bir girdiydi. Buna ayrıca kullanılmayan Flatpak çalıştırma ortamlarının kendiliğinden silinmesi özelliği eklenmiş.

Linux Mint'e yeni eklenen bir diğer araca ise Bulky ismi verilmiş, isminden de anlaşılacağı gibi bu bir toplu yeniden isimlendirme uygulaması. Bu araç Xfce dosya yöneticisi Thunar'ın toplu yeniden isimlendirme aracına çok benziyor. Daha önce Nemo'da dosya yöneticisinde de Thunar'ın bu aracını kullanıyordum. Aşağı yukarı aynı işlevlere güzel bir araç olmuş. Linux Mint 20.2 Cinnamon ve MATE sürümlerde varsayılan olarak geliyor. MATE'in Caja dosya yöneticisinin bu aracı kullanabilmesi için, Linux Mint geliştiricileri Caja'ya bir yama eklemişler. Linux Mint'in Xfce sürümü Thunar'ın aracını kullanmaya devam ediyor.


bulky.png



Linux Mint, not alma uygulaması olarak bir süre önce Tomboy'dan Gnote uygulamasına geçmişti. Bu yeni sürümü ile birlikte artık kendi uygulaması olan Sticky varsayılan not alma uygulaması oldu. Bu uygulamanın diğerlerinden farkı, masaüstüne de not etiketleri ekleyebilmeniz. Gnote'tan farklı olarak sistem çekmesinden kontrol edebiliyorsunuz. Bence not uygulaması olarak Gnote daha kullanışlı, ihtiyacınız varsa yeniden kurabilirsiniz. Sticky bir miktar daha hatırlatma uygulamasına benziyor. Bu arada Sticky uygulamasına, Gnote'tan içe aktarma özelliği de eklemişler.

Linux Mint'in dosya paylaşım uygulaması olan Warpinator'e, 3. parti Android uygulaması desteği eklenmiş. Bu uygulama sayesinde Android cihazlarla da yapılandırma gerekmeksizin dosya paylaşımı yapılabiliyor. Dosya paylaşımı için cihazların aynı ağda olması gerekiyor. Warpinator aracına ayrca, ağ arayüzü seçme ve sıkıştırma özelliği eklenmiş, sıkıştırma özelliği sayesinde daha hızlı veri transferi sağlanabiliyor. Sıkıştırmanın kullanılabilmesi için, veri alışverişi yapan iki sistemde de bu özelliğin etkin olması gerekiyor.

Cinnamon'un dosya yöneticisi Nemo'ya dosya içeriklerinde arama özelliği eklenmiş. Sadece metin dosyaları değil, ofis ve PDF dosyalarının içeriklerinde de bu yeni özellik sayesinde aratabiliyorsunuz. Ayrıca alt dizin aratabildiğiniz gibi, aramalarda düzenli ifadeler de kullanabiliyorsunuz.

nemo.png


Cinnamon masaüstü ile ilgili 5 tane bellek taşması sorunu giderilmiş. Bellek taşması sorunlarını günlüğe kaydedecek yeni özellikleri izleyiciye eklemişler. Ayrıca Cinnamon ayarlarına eklenen yeni bir özellik sayesinde, Cinnamon'un bellek kullanımına bir sınır getirebiliyorsunuz. Bu özellik sayesinde, sınır aşıldığında Cinnamon yeniden başlatılıyor ve bellek kullanımı azaltılıyor. Bu özellik bellek kullanımını azaltmak için değil, bazı sistemlerde ortaya çıkabilecek bellek taşması sorunlarının etrafından dolaşmak için tasarlanmış bir önlem. Yani benim gibi böyle bir sorun yaşamıyorsanız, bu özelliği kullanmanıza gerek yok demektir.

Yeni sürümle birlikte artık Cinnamon ekran koruyucu arkaplanda sürekli çalışmayacak, sadece çalışması gerektiği durumlarda kendiliğinden devreye girecek. Böylece bir miktar da olsa RAM kullanımından kazanç elde edilebiliyor.

Açık uygulamalar arasında ALT+TAB ile geçişler de iyileştirilenler arasında, artık ALT+TAB geçişleri daha hızlı tepki veriyor. Not: Cinnamon'da varsayılan ALT+TAB geçiş efektini değiştirebiliyorsunuz. Sistem ayarlarının Pencereler bölümünde ALT+TAB için özel bir bölüm var, burada Coverflow ve Timeline gibi daha görsel stilleri herhangi bir eklentiye ihtiyacınız olmadan seçebilirsiniz.

Cinnamon gereçlerinin yönetimi için, cinnamon-spice-updater isminde yeni bir komut satırı aracı eklenmiş. Bu araç Güncelleme Yöneticisinde de kullanılıyor. Mesela bu araç ile; cinnamon-spice-updater --update-all komutunu kullanılarak tüm Cinnamon gereçleri güncelleniyor.

Linux Mint 20.2 tüm sürümleri için HPLIP paketini güncellemişler. Ayrıca sürücüsüz yazdırma desteği için, depodaki ipp-usb ve sane-airscan paketlerinin sürümleri de güncellenmiş.

Sistem çekmecesinden kullanılan Nvidia Prime gerecine, AMD+Nvidia optimus sistemler için de destek eklenmiş.

Linux Mint 20.2 sürüm bir önceki sürüm gibi çekirdeğin 5.4 serisi ile geliyor. Bu çekirdek serisi Nisan 2025 yılına kadar destek alacak. Kısa destekli çekirdek sürümlerini kullanmak isteyenler ise, Güncelleme Yöneticisi => Görünüm => Linux Çekirdekleri aracını açıp 5.11 sürümü kurabilirler.

Yine Linux Mint 20.2 Cinnamon için, çekirdeğin 5.11 serisi varsayılan olan bir edge sürüm hazırlandı. Çok yeni bir sisteme sahip olanlar ya da çekirdeğin daha yeni sürümündeki özellikleri kullanmak isteyenler, bu sürüm ile kurulum yapabilir ya da kurulum sonrasında çekirdek sürümlerini yükseltebilirler.

Peki Linux Mint 20 ve Linux Mint 20.1 kullananlar bu yeni sürüme geçiş yapabilecek mi?

Bu sorunun cevabı; Evet. Sistem Raporları aracında göreceğiniz uyarı kısmından ya da Güncelleme Yöneticisinin Düzenle menüsünde bulunan seçenek üzerinden yükseltmeyi başlatabiliyorsunuz. Böylece bir güncelleme aracı açılıyor, bunu izleyerek güncelleme yapıyorsunuz, oldukça kolay.

LM-20-yüksletme1.png


LM-20-yüksletme2.png


LM-20-yüksletme3.png



Beta sürüm ile kurulum yaptıysanız, yeniden kurulum yapmanıza gerek yok. Güncellemeleri uygulayarak kararlı sürüme geçiş yapmış oluyorsunuz.

Linux Mint 20.2 sürümlerini aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz. Cinnamon, MATE ve Xfce sürümler ve Edge sürüm için bağlantılar mevcut. Bağlantılara tıklayarak hem indirme yansılarına hem de torrent dosyalarına ulaşabilirsiniz.

Linux Mint 20.2 İndirme Bağlantıları

Hangi sürümü indirmeliyim ve nasıl kuracağım sorularının cevabı için aşağıdaki bağlantıyı tıklayın.

Linux Mint Kurulum Rehberi

Kaynaklar
 

Dosya Ekleri

  • lm-20-2-upg-2.png
    lm-20-2-upg-2.png
    32,5 KB · Görüntüleme: 67
Hacı sevmiyorum zorla mı ya? Kaç senedir Linux kullanıyorum, her dağıtımı neredeyse denedim ve özelleştirerek kullandım bir türlü sevemedim Mint'i. Sen seviyorsan kullan, ben kendi fikrimi beyan ettim sadece.

Kimse seni zorlamıyor, istediğini sev ya da sevme. Diğerlerinde yapabildiğini Linux Mint'te yapamıyorsan bence sen becerememişsindir. Diğer mesajımda da bence kullandım, yani görüş beyan ettim. Görünüm olarak özelleştirmek için yapılandırma dosyası düzenlemene gerek yok bu arada. Ayrıca konu yeni bir sürüm hakkında bilgi içeriyor (Linux Mint görünümünü beğenip beğenmediğin ile ilgili bir konu olmadığını anlamanı umarım), hem okumuyorsun hem de konuyla alakasız mesaj gönderiyorsun, bir de üstüne cazgırlık yapma lütfen. Konuyu kirletmeye bir son ver.
 
Kimse seni zorlamıyor, istediğini sev ya da sevme. Diğerlerinde yapabildiğini Linux Mint'te yapamıyorsan bence sen becerememişsindir. Diğer mesajımda da bence kullandım, yani görüş beyan ettim. Görünüm olarak özelleştirmek için yapılandırma dosyası düzenlemene gerek yok bu arada. Ayrıca konu yeni bir sürüm hakkında bilgi içeriyor (Linux Mint görünümünü beğenip beğenmediğin ile ilgili bir konu olmadığını anlamanı umarım), hem okumuyorsun hem de konuyla alakasız mesaj gönderiyorsun, bir de üstüne cazgırlık yapma lütfen. Konuyu kirletmeye bir son ver.
Yorum kaldıramıyorsan açma konuyu, bu kadar basit. Foruma konu açıyorsan her görüşe ve yoruma razı olacaksın.

Sanki ne dediysek çıkıp oradan yok sen becerememişsin, yok millet Cinnamon görüntüsü için şu kadar eklenti kuruyor falan. Alakasız mesajım varsa raporlarsın, çıkıp bana, ötekine, berikine ısrarla laf atarak cazgırlığı kendin yapmazsın.

Te Allah'ım çattık ya.
 
@OzgunP
Kalkıp kimseye bilgin olmadan beceremiyorsun diyemezsin bu bir. Bilgin olmadan dedim çünkü neler yaptın diye sormadım. Elinde veri yok.
İki, beğenmediğini belirtmiş ki ben de katılıyorum. Eyvallah de geç.

Kimse seni zorlamıyor, istediğini sev ya da sevme.

Bak kendi cevabını vermişsin.

Diğerlerinde yapabildiğini Linux Mint'te yapamıyorsan.

Yapıp yapmadığını gene sormamışsın hala konuşuyorsun...
 
Yorum kaldıramıyorsan açma konuyu, bu kadar basit.

Yorum yapmak için konuyu okumak lazım, sen yorum yapmamışsın. Dediğim gibi konu yeni bir sürüm hakkında bilgi veriyor, senin yazdığın mesajın konuyla alakası olduğunu düşünüyorsan, zaten sana bir şeyleri anlatmak, deveyi hendek atlatmaktan daha zordur.

Ben kimseye laf atmıyorum, sadece yazdıklarına cevap veriyorum. Yine yazıyorum, Cinnamon'u beğendiğin diğer masaüstü ortamları düzenine (layout) getiremediysen senin becerememenden kaynaklıdır. Başkaları yapabiliyor ve sen yapamıyorsan, sen beceremiyorsun demektir. Sen beğen ya da sev diye yazmıyorum, bunlar öznel şeyler, aynı benim senin beceremediğini düşünmem gibi.

Bir de avukat türedi başımıza.

Ne kadar garip insanlarsınız, "ne varmış yeni olarak, bakalım işimize yarayacak güzel bir şey var mı" diye konuyu okuyacağınıza, konuyla alakasız mesajlar yazıyorsunuz. Kendi görüşlerinizi beğenip, bence ile başlayan cevaplara tahammül edemiyorsanız, konulara mesaj yazmayın.
 
Yorum yapmak için konuyu okumak lazım, sen yorum yapmamışsın. Dediğim gibi konu yeni bir sürüm hakkında bilgi veriyor, senin yazdığın mesajın konuyla alakası olduğunu düşünüyorsan, zaten sana bir şeyleri anlatmak, deveyi hendek atlatmaktan daha zordur.
Konuyu okudum, yenilik anlamında görünüm için de bir değişiklik yapılması gerektiğini ima etmiş olamaz mıyım?

Bu tribe hastayım ya, Türkiye'deki Linux topluluklarının ekserisi böyle. Adamların sanki dağıtımı babaları geliştiriyormuş gibi hemen bir tavır.

İlla üstüne basa basa mı söylemem lazım? Dağıtımı istediğim ayara getirebiliyorum fakat genel yapı olarak Cinnamon'u beğenmiyorum. Bu kadar basit. Eleştirim de bu yönde. Arka plandaki yapı zaten Ubuntu temelli, görünüm dışında neyini eleştirmemi bekliyorsun?

Böyle laf anlatılamayan insanları gördükçe neden Linux konularına yazmadığımı biraz daha iyi anlıyorum. Kendi halinizde takılın.

Gereksizse mesajım, uzatma raporla. İnan şu anda boş beleş bir mevzu için tartışacak ne vaktim ne de havam var.
 
Xfce ortamini deneyecegim. Umarim 4.16 surumu MX'e de gelir.

Linux Mint Xfce oldukça başarılı (Xubuntu'dan daha efektif bir sistem), Linux Mint ekibinin geliştirdiği Xapp durum eklentisi de sistem çekmesini daha güzel gösteriyor. Gerçi Xfce geliştiricileri, 4.16 sürümde bunu yeni durum eklentisine uyarladılar. Bence LTS tabanda güncel Xfce sürümü kullanmak güzel bir tecrübe olacaktır.
Şu an güncellemeler denetleniyor. Yeni sürümü kuracağım. Sanki Mint yoğun gibi.

Sen beta sürümden kurulum yapmamış mıydın? Eğer öyleyse yeni sürüm kurmana gerek yok. Güncellemeleri uygulaman yeterli. Yeni sürüm çıktığı için ve güncelleme yolu açıldığı için sunucular biraz yoğun olabilir. Bir süre sonra yeniden denersin sistemi güncellemeyi.

Bu arada Linux Mint 20 ve 20.1'den güncelleme yolu da açılmış. Eğer resmi yansıyı kullanmıyorsanız, sürüm yükseltme yolu biraz daha geç gelebilir.

 
Beta kurmadım. 20.1 vardı, şu an 20.2 kullanıyorum. Kuruldu.

Bir ara betayı kullanıyordun sanki, bu sebeple demiştim. Ben beta sürümü kurdum farklı bir disk bölümüne, denemek için. Beta sürümde bile oldukça başarılıydı. Güncellemeler ile kararlı sürüme geçiş yapmış oldum. Diğer sistemimi de güncelleme aracı ile yükselttim. Linux Mint'in ara sürüm yükseltmeleri oldukça başarılı ve benzersiz. Umarım benzer GUI'yi ana sürüm yükseltmelerine de getirirler, mintupgrade aracı da fena değil ama komut satırından çalıştığı için, tecrübesi çok fazla olmayan kullanıcıların gözünü korkutabiliyor.

Linux Mint 20.2 Cinnamon

LM-20-2-cinnamon-1.png

LM-20-2-cinnamon-2.png
 

Geri
Yukarı