Rehber Linux Mint kurulum

Selamlar dostlar sizlere özellikler yeni Linux'a geçmek isteyenler için çok iyi bir distro olan Linux Mint'in nasıl kurulacağına bakacağım forumda çok fazla konu var dualboot yapımını da göstereceğim.

Linux Mint nedir? Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır? Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay, hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.
Aradığımız sürümü seçmek
Buradan bilgisayarınız orta düzeyse "Cinnamon" Düşük Özellikteyse "Mate" veya "Xfce" versiyonunu seçiyoruz.

ISO'yu indirmek
Sürümünüzü seçip download butonuna bastıysanız.
İstediğiniz serverdan indirebilirsiniz Torrent önerebilirim ama Torrent ile yüklemek istemeyen arkadaşlar mirrorlardan Türkiye'den veya en yakın konumdan indirebilir ya da direk Index of /mirrors/linuxmint.com/stable/22

ISO'yu doğrulamak
Bazen ISO'lar fake olabiliyor (nadiren) o yüzden Torrent öneriyorum ama doğrulamak için
Bu rehber işinize yarayacaktır

ISO'yu yazdırmak
ISO'yu yazdırmak için çeşitli programlar kullanılabilir örneğin balenaEtcher, Ventoy, Rufus,
Eğer Ventoy hakkında bilginiz yok ise balena ile yazdırabilirsiniz bende yeni kullanıcılar için balena üzerinden göstereceğim.
Öncelikle balenaEtcher'i şu siteden indirin.
Buradan indirip kuruyoruz ardından çalıştırıp USB belleğimizi bağlıyoruz.

1723537584273.png

Bu şekilde ISO -> USB bellek seçimi -> Flash diyerek yazdırıyoruz.

Kurulum İşlemi
1-BIOS'a giriş
Başlıyor bilgisayarı restart edip BIOS'a giriyoruz tuşlar değişebilir "F2, del, F8" vb. ASUS anakartım olduğu için F2 ile yeniden başlarken F2 spamlıyorum.

2-USB'den bootlama
USB dosyasını hazırlamıştık şimdi kurulum için bootlamamız lazım
Benim Boot Manager tuşum F8 siz internetten bakabilirsiniz kendi anakartınızın BIOS tuşlarına.

1723545381656.png
USB Belleği seçerek devam ediyoruz.

1723546725428.png

Start Linux Mint Cinnamon diyoruz.

3 - Linux Mint Kurulum

1723546821662.png

Çift tıklayıp devam ediyoruz.

1723545584960.png

Tiklemeyi unutmayın videoların düzgün çalışması için.

1723545631417.png

Dualboot yapıyorsanız böyle bir ekran gelecek üsttekine basıp devam edin dualboot yapacaksanız (46.5GB ayırır) Eğer dualboot yapmayacakasanız 2. seçenekden devam edin (tüm diski gnu/linux yapar)
Ardından size isim gibi sorular soracak şifre vs. onları yapın ve kurulum başlayacak.

4- Bitiriş
Kurulum bitti yeniden başlata basın ekran gelecek USB çıkarıp "Entere" basın.

1723545777270.png
GRUB ekranından istediğiniz işletim sistemini seçebileceksiniz. Windows Boot Loader Windows'dur.

1723545848158.png

Kurulum bitti

Silmek isterseniz.

1723545952428.png
Bu şekilde doğru diski silmeye dikkat edin.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

ÖNEMLİ: Sorunsuz bir deneyim için "Fastboot" kapatın!
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Selamlar dostlar sizlere özellikler yeni Linux'a geçmek isteyenler için çok iyi bir distro olan Linux Mint'in nasıl kurulacağına bakacağım forumda çok fazla konu var dualboot yapımını da göstereceğim.

Linux Mint nedir? Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır? Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay, hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.
aradığımız sürümü seçmek
Buradan bilgisayarınız orta düzeyse cinnamon düşük özellikteyse Mate veya Xfce versiyonunu seçiyoruz.

ISO'yu indirmek
Sürümünüzü seçip download butonuna bastıysanız.
İstediğiniz serverdan indirebilirsiniz Torrent önerebilirim ama Torrent ile yüklemek istemeyen arkadaşlar mirrorlardan Türkiye'den veya en yakın konumdan indirebilir ya da direk Index of /mirrors/linuxmint.com/stable/22

ISO'yu doğrulamak
Bazen ISO'lar fake olabiliyor (nadiren) o yüzden Torrent öneriyorum ama doğrulamak için.
Bu rehber işinize yarayacaktır.

Iso'yu yazdırmak
ISO'yu yazdırmak için çeşitli programlar kullanılabilir örneğin balenaEtcher, Ventoy, Rufus,
Eğer Ventoy hakkında bilginiz yok ise balena ile yazdırabilirsiniz bende yeni kullanıcılar için balena üzerinden göstereceğim.
Öncelikle balenaEtcher'i şu siteden indirin.
Buradan indirip kuruyoruz ardından çalıştırıp USB belleğimizi bağlıyoruz.

Eki Görüntüle 2283399

Bu şekilde ISO -> USB bellek seçimi -> flash diyerek yazdırıyoruz.

kurulum işlemi
1-BIOS'a giriş
Başlıyor bilgisayarı restart edip BIOS'a giriyoruz tuşlar değişebilir "F2, del, F8" vb. ASUS anakartım olduğu için F2 ile yeniden başlarken F2 spamlıyorum.

2-USB'den bootlama
USB dosyasını hazırlamıştık şimdi kurulum için bootlamamız lazım.
Benim Boot Manager tuşum F8 siz internetten bakabilirsiniz kendi anakartınızın BIOS tuşlarına.

Eki Görüntüle 2283506

USB belleği seçerek devam ediyoruz.

Eki Görüntüle 2283507

Start Linux Mint Cinnamon diyoruz.

3 - Linux Mint kurulum

Eki Görüntüle 2283508

Çift tıklayıp devam ediyoruz.

Eki Görüntüle 2283513

tiklemeyi unutmayın videoların düzgün çalışması için.

Eki Görüntüle 2283514

Dualboot yapıyorsanız böyle bir ekran gelecek üsttekine basıp devam edin dualboot yapacaksanız (46.5GB ayırır) eğer dualboot yapmayacakasanız 2. seçenekden devam edin (tüm diski gnu/linux yapar)
Ardından size isim gibi sorular soracak şifre vs. onları yapın ve kurulum başlayacak.

4- bitiriş
Kurulum bitti yeniden başlata basın ekran gelecek USB çıkarıp entere basın.

Eki Görüntüle 2283515

GRUB ekranından istediğiniz işletim sistemini seçebileceksiniz. Windows boot loader Windows'dur.

Eki Görüntüle 2283519

Kurulum bitti.

silmek isterseniz.

Eki Görüntüle 2283524

Bu şekilde doğru diski silmeye dikkat edin.

Bir şey sormak istiyorum laptoplar için pil süresini artırır mı (yada windowsdaki pil tasarrufu olmadığı için azalır mı?) ve güçlü ekran kartlarında da oyun performansı sağlar mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bir şey sormak istiyorum laptoplar için pil süresini artırırmı (ya da Windows'taki pil tasarrufu olmadığı için azalır mı?) ve güçlü ekran kartlarında da oyun performansı sağlar mı?

Oyun performansı için distrolar var güç tasarrufu modları da bulunuyor Linux distrolarında DE'e göre değişiyor güç tasarrufu mesela Xfce'de daha az güç kullanırken GNOME'de daha fazla kullanır ek olarak arkaplandaki debloatlara göre. Oyun performansı değişiyor.

Linux mükemmel bir işletim sistemi, özellikle düşük bilgisayarlar için, daha çok kişi tarafından bilinmeli ve kullanılmalı şahsen.

Elinize sağlık, güzel rehber.

@613366 Hocam ISO dosyasını USB'ye atarken içinde başka dosya olmaması gerek değil mi?

Olmaması daha iyi olur hocam önemli bilgin yoksa biçimlendir. balenaEtcher ile yapıyorsun değil mi? Eğer önemli dosyan var ise Rufus veya Ventoy ile yap. Rufus ile yaptıkdan sonra klasör açıp ayrı "fotolar" diye mesela sıkıntı çıkmaz.
Ventoy ile de aynı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı