Linux nasıl ücretsiz bir şekilde sunuluyor?

Açık kaynak kodlu yazılımlar genelde yeni başlayan yazılımcılardan oluşturuluyor, bu tür yazılımların çoğu basit oluyor. Amaç da yeteneğini test edip öğrenmeyi geliştirmek. Linux da aynı şekilde. Linux'un herhangi bir dağıtımında görev alan yazılımcı, yeteneneklerini keşfedip ilerideki dönemde daha büyük şirketlerde üst seviye eğitim alıp meslek edinebiliyor. Örn: Apple, Microsoft...

Son düzenleme:
Cevabı: Community Support yani topluluk desteği, Herkes geliyor ve projelere bir şeyler ekliyor, kendi distrolarını yapıyorlar ve döngü devam ediyor.
Technopat'ın mantığı da bu. Herkes geliyor bir şeyler ekliyor, yazıyor, bilgilendiriyor. Ama konuda belirttiğim gibi bir durum mevcut.
Ücretsiz ama arkada bir şey dönemez çünkü açık kaynak kodlu ve gerçekten popüler bir proje.
Onların izin verdiği kadarıyla açık kaynaklı da olabilir.
Proje olması aklıma yatıyor. Herkes kendini geliştirmek için bu projeyi kullanıyor, kendini geliştiriyor, sonra da öğrendikleri ile yaptıklarını parayla satıyor. Diğer arkadaşların attığı grafiklerde de bu gözüküyor. Bakın, yine ücretsiz olmadı. :D
Açık kaynak kodlu yazılımlar genelde yeni başlayan yazılımcılardan oluşuyor, bu tür yazılımların çoğu basit oluyor. Amaç da yeteneğini test edip öğrenmeyi geliştirmek. Linux da aynı şekilde. Linux'un herhangi bir dağıtımında görev alan yazılımcı, yeteneneklerini keşfedip ilerideki dönemde daha büyük şirketlerde üst seviye eğitim alıp meslek edinebiliyor. Örn: Apple, Microsoft...
Üstte bahsettim.

Proje olması aklıma yatıyor. Herkes kendini geliştirmek için bu projeyi kullanıyor, kendini geliştiriyor, sonra da öğrendikleri ile yaptıklarını parayla satıyor. Diğer arkadaşların attığı grafiklerde de bu gözüküyor. Bakın, yine ücretsiz olmadı.
Özgür yazılım üzerine hiçbir şey bilmiyorsun.

Linux'u sadece bir kişi veya belli bir ekip geliştirmiyor, eğer şu attığım linke girip Contributors yazan kısma bakarsan 5 binden fazla kişi yazdığını görürsün, bu şuana kadar Linux çekirdeğinin geliştirilmesine yardım eden 5 binden fazla kişi olduğu anlamına geliyor ve belki de daha da fazla. Linux dağıtımlarından mesela Ubuntu'yu örnek verelim, Ubuntu Canonical adlı bir şirket tarafından geliştiriliyor ve bu şirket Ubuntu'nun kendisini ücretli satmasa da bazı şeyleri ücretli satarak geçimini devam ettiriyor, bunun dışında bir sürü Linux dağıtımı projesi var, bu projelerde bir yerlerden bağış, yatırım vb. alarak hayatlarını devam ettiriyorlar. Şuanda evlerdeki çoğu bilgisayar Windows kullanıyor olmasına rağmen sunucu tarafında bu olay tam tersi, çoğu sunucu bilgisayarı Linux kullanıyor. Bu sunucuların sahibi olan büyük şirketler Linux'a veya Linux dağıtımlarına yatırım yapabilirler, örneğin YouTube Premium için ödediğiniz para şuanda Google tarafından bir Linux dağıtımına yatırım olarak kullanılmışta olabilir, yani dediğiniz gibi hiçbir şey tamamen ücretsiz değil mutlaka bir yerlerden para geliyordur.

Technopat'ın mantığı da bu. Herkes geliyor bir şeyler ekliyor, yazıyor, bilgilendiriyor. Ama konuda belirttiğim gibi bir durum mevcut.

Onların izin verdiği kadarıyla açık kaynaklı da olabilir.
Proje olması aklıma yatıyor. Herkes kendini geliştirmek için bu projeyi kullanıyor, kendini geliştiriyor, sonra da öğrendikleri ile yaptıklarını parayla satıyor. Diğer arkadaşların attığı grafiklerde de bu gözüküyor. Bakın, yine ücretsiz olmadı. :D

Üstte bahsettim.

Tamamen açık kaynak. Kısmı açık kaynak olsa belirtilir.

Ben bu sistemin nasıl ücretsiz olduğunu hala çözemedim. Ne reklam var, ne göründüğü kadarıyla arkada dönen bir şeyler var. Ücretsiz bir şeylerin olduğuna inanmayan biri olarak Linux, GNU adı her ne ise, bir şeyleri sakladığını düşünüyorum. Bugüne kadar ücretsiz olarak sunulmaya çalışılan çokça icat bir şekilde yok olmuş/edilmiş. Technopat'a girmek için bile bir sürü şeye (bilgisayar, internet, elektrik...) Para ödüyoruz, üstelik burası da sadece görünüşte ücretsiz. Sonuçta buranın topluluğu YouTube'a, oraya buraya kayıyor ve buranın sahiplerine influence gücü ile para kazandırıyor. Yani ücretsiz olarak görünen çoğu şey aslında göründüğü gibi ücretsiz değil.

Peki Linux nasıl hala yaşıyor?
Sana sadece şunu söylüyorum; gerçekten de artık çok büyük bir topluluğuz.

Açık kaynak kodlu yazılımlar genelde yeni başlayan yazılımcılardan oluşuyor, bu tür yazılımların çoğu basit oluyor. Amaç da yeteneğini test edip öğrenmeyi geliştirmek. Linux da aynı şekilde. Linux'un herhangi bir dağıtımında görev alan yazılımcı, yeteneneklerini keşfedip ilerideki dönemde daha büyük şirketlerde üst seviye eğitim alıp meslek edinebiliyor. Örn: Apple, Microsoft...
Tam olarak doğru diyemeyiz, çok eskiden Linus Torvalds'ın bir konuşmasını dinlemiştim sanırım Linux'u geliştirmeye başlamasının ilk nedeni diğer işletim sistemlerinin kendi ihtiyaçlarına yetmiyor olmasıydı, sonradan kendisi için geliştirdiği sistemin kopyasını bir üniversiteye gönderiyordu ve böylece başkaları da projeye yardımcı oluyordu, böyle böyle proje büyüyordu diye hatırlıyorum. Sizin dediğiniz açık kaynak kodlu yazılımlar değil de daha çok yazılıma yeni başlayan kişilerin iş bulabilmek için projelerini GitHub'da veya GitLab'da paylaşması oluyor o başka bir olay.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı