Linux nasıl ücretsiz bir şekilde sunuluyor?

Tam olarak doğru diyemeyiz, çok eskiden Linus Torvalds'ın bir konuşmasını dinlemiştim sanırım Linux'u geliştirmeye başlamasının ilk nedeni diğer işletim sistemlerinin kendi ihtiyaçlarına yetmiyor olmasıydı, sonradan kendisi için geliştirdiği sistemin kopyasını bir üniversiteye gönderiyordu ve böylece başkaları da projeye yardımcı oluyordu, böyle böyle proje büyüyordu diye hatırlıyorum. Sizin dediğiniz açık kaynak kodlu yazılımlar değil de daha çok yazılıma yeni başlayan kişilerin iş bulabilmek için projelerini GitHub'da veya GitLab'da paylaşması oluyor o başka bir olay.
Evet, o ileti bayağı zırva.
 
Evet, o ileti bayağı zırva.
Özgürlüğün baş düşmanlarından Apple'ın işletim sistemleri bile özgür yazılıma göbekten bağımlı. BSD ile ilişkisine bakın. Özgür ve/veya açık kaynak projeleri bir avuç küçük uğraş olarak göstermeye çalışmak büyük saçmalık.
 
çok eskiden Linus Torvalds'ın bir konuşmasını dinlemiştim sanırım Linux'u geliştirmeye başlamasının ilk nedeni diğer işletim sistemlerinin kendi ihtiyaçlarına yetmiyor olmasıydı
Tabi ki bir de o var. Bazı konularda Linux çekirdeği kullanan dağıtımlar Microsoft ve Apple'a fark atıyor. Buna sınırsız özelleştirme de dahil. Bazı konularda daha performanslı daha çok cihaz vs destekli olabiliyor. Nedense Windows ve MacOS türlerinin Linux'tan ilham aldığını düşünüyorum. Bazı kısımlarda DE özellikleri birebir aynı olabiliyor.
 
Linux'u sadece bir kişi veya belli bir ekip geliştirmiyor, eğer şu attığım linke girip Contributors yazan kısma bakarsan 5 binden fazla kişi yazdığını görürsün, bu şuana kadar Linux çekirdeğinin geliştirilmesine yardım eden 5 binden fazla kişi olduğu anlamına geliyor ve belki de daha da fazla. Linux dağıtımlarından mesela Ubuntu'yu örnek verelim, Ubuntu Canonical adlı bir şirket tarafından geliştiriliyor ve bu şirket Ubuntu'nun kendisini ücretli satmasa da bazı şeyleri ücretli satarak geçimini devam ettiriyor, bunun dışında bir sürü Linux dağıtımı projesi var, bu projelerde bir yerlerden bağış, yatırım vb. alarak hayatlarını devam ettiriyorlar. Şuanda evlerdeki çoğu bilgisayar Windows kullanıyor olmasına rağmen sunucu tarafında bu olay tam tersi, çoğu sunucu bilgisayarı Linux kullanıyor. Bu sunucuların sahibi olan büyük şirketler Linux'a veya Linux dağıtımlarına yatırım yapabilirler, örneğin YouTube Premium için ödediğiniz para şuanda Google tarafından bir Linux dağıtımına yatırım olarak kullanılmışta olabilir, yani dediğiniz gibi hiçbir şey tamamen ücretsiz değil mutlaka bir yerlerden para geliyordur.

Anladım hocam. Teşekkürler. Sorunun en net cevabı buydu sanırım.

Umarım diğer arkadaşlar da bir gün sizin gibi öğretici olan yazılar yazar, gülüp "Ulan sen de bir şey bilmiyorsun" demek/ima etmek yerine. Bu forumda bilmemek ayıp, öğrenmeye çalışmak daha da ayıp.
 
Ozgur bir yazilim oldugundan firmalar ve topluluk tarafindan ortak olarak gelistiriliyor ve cikan urunden herkes faydalaniyor.

Ozgur yazilimin guzel yanlarindan birisi de budur. Destek olan firmalardan Red Hat, Microsoft, Google, Oracle vb. firmalarin her birisi Linux cekirdegini birlikte gelistirip kullanmak yerine ayri cekirdekler gelistirseler ortada yarim yamalak bircok cekirdek olacakti, Amerika defalarca kez bastan kesfedilecekti ve kullanicilar daha az kaliteli yazilim kullanacakti.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı