Linux neden sevilmiyor?

Çoğu kişinin dile getirdiği terminal kullanmanın zor olması meselesi...
Aslında zor diye bir şey yok. Nası bisiklet sürmeyi aniden öğrenmiyorsan terminal komutlarını paket yöneticilerini vb. zamanla öğreniyorsun.

Linux dağıtımlarını seviyorum açıkçası ama bu forumdaki kitle eskisi kadar ilgi çekici gelmiyor. Sorun yaşadığımda çok hızlı çözüme ulaşabiliyordum burada. Bayadır soru sormadım hatta bölümü takip etmeyi de bıraktım ama en son takip ettiğim zamanlar forum bir miktar ağır fanboyun arasında dönmeye başlamış gibiydi. Onun dışında dağıtım önerisi falan dönüyor işte. Eski aktifliğin olmaması belki sizi bunu düşünmeye itmiş olabilir.

Haklısınız, şu sıralar help vampirler çoğalmış.

Linux kullanan biri olarak Linux'u sevmiyorum cunku donanim destegi olarak cok kotu. Su anda Linux Kernel'i ses kartimi desteklemedigi icin ses kartimi kullanamiyorum. Kernel 5.19'dan sonra bazi laptoplarda olusan bazi ACPI modullerinin calismamasi nedeniyle batarya degerlerimi olcemiyorum ayrica sistemim otomatik olarak suspend moda gecmiyor. Tabii bu sorunlarin bazilarini kendi basiniza da cozebilirsiniz ama bu da vakit kaybindan baska bir şey degil.

Son düzenleyen: Moderatör:
Acaba Linux bilgisayarı kullanmayı denemeden sizin Windows laptopunuza uymuyor diye sistemi kötülemeseniz mi?
Windows desteklemeyen markanın bilgisayarına Windows koyunca Windows'un nasıl süründüğünü de gördük (bkz. Steam Deck). Linux o konuda şimdiye kadarki topluluk eforları sayesinde çok daha ileride, ama Linux desteklemeyen marka ile kullanmak yine de hack sayılır.

Türkiye'de bulamıyorum derseniz haklısınız, ama bu benim dediğim durumu geçersiz kılmıyor.

Çoğu program açılmıyor, bu yeter mi?

Linux'un amacı oyun veya video montaj değilki?
Onun amacı kod yazma gibi işlerdir zaten hangi oyun turnuvasındaki bilgisayarlarda Linux varki?
CS:GO gibi Steam üzerinden bazı temel oyunları kurup oynarsın.
Bana göre Linux kod, hack ve Dark-Deep web için en uygun işletim sistemi neden Dark ve Deep web için en uygunu çünkü Windows, macOS, iOS, Android gibi işletim sistemlerinde çok fazla açık var en ufak hatada yanarsın ama Linux'ta durumlar böyle değil zaten açık olsaydı hackerlar Linux tercih etmezdi.

Bu aynı desteklenmeyen bilgisayara Hackintosh kurmak gibi. Araştırmadan alırlarsa sonuç hüsran oluyor.

Hocam insanlar Windows, MacOS'da falan her şeyin grafiksel arayüzle yapılmasına alışkın ve aşina, Linux'ta ise bazı şeyler grafiksel arayüzle yapılmıyor mesele güncellemeyi terminalden yapıyoruz diğer birçok işlem gibi.

Ayrıca Linux desteği olan uygulamalar bile bazen düzgün çalışmayabiliyor mesela root kullanıcısında Chrome kullanmak için sandbox u kapatmak gerekiyor Chrome için.

Windows, macOS gibi işletim sistemleri güvenlik açıklarıyla dolu sadece birinin onları keşfedip istismar etmesini bekliyor, Linux ile uyumlu virüsler ise çok az bir ara bir yerde görmüştüm işletim sistemlerinin hacklenme istatistikleri yayınlanmıştı grafik olarak ve Linux en az hacklenen OS'lardan biriydi hatta en sondaydı diye hatırlıyorum. Çoğu insan bunu bilmiyor diye düşünüyorum.

Ayrıca Linux açık kaynaklı bir işletim sistemi ee hal böyle olunca içine zararlı bir yazılım koymak zor oluyor çünkü isteyen kaynak kodlarına bakabiliyor, diğer işletim sistemlerinde ise kaynak kodlarına bakamadığımız için içinde bizi riske atabilecek bir yazılım var mı yok mu bilemiyoruz ve işde ben Apple kullanıyorum falan çok güvenlikli bana bir şey olmaz demeyin Apple gibi firmaların servetini bizim bilgilerimiz pazarlayarak kazandığını biliyoruz bilmiyorsanızda artık biliyorsunuz.

Bunu pazarlama işini sadece Windows, Apple, Android falan yapmıyor Google falanda yapıyor. Test etmek isterseniz Chrome'i ya da Google hesabınıza bağlı herhangi bir tarayıcıyı açıp bir arama yapın atıyorum Gaming PC diye birkaç site gezin ve Chrome'i kapatın sekmelerle beraber.

Sonra tekrar açın tarayıcıyı dk bir gol bir Gaming PC reklamı çıkacak.

Linux kullanılmıyor çünkü insanlar istemiyor. İnsanlar Windows'taki, MacOS'taki rahatlığa alışmışlar ama bilmiyorlar ki birkaç eklentiyle Linux diğer işletim sistemlerinden daha kolay ve pratik oluyor.

Şahsen Linux kullanmaya başlayalı birkaç ay oldu ve deneyimimi anlatmam gerekirse. Ben Linux kullanmaya başlayana kadar işletim sistemi kullanmıyor muşum.

Ayrıca Linux desteği olan uygulamalar bile bazen düzgün çalışmayabiliyor mesela root kullanıcısında Chrome kullanmak için sandbox u kapatmak gerekiyor Chrome için.

Bunun Linux'u baglayan bir yani yok ki. Chrome gelistiricileri guvenlik icin sandbox ayarini tabii tutuyor. Firefox'da da boyle mesela. Zaten gerekli olan bir sey sandbox, root kullanicisinda bu tur programlari calistirmaniz ayri ironik bir durum.

mesele güncellemeyi terminalden yapıyoruz

Kullandigin dagitima bagli olarak degisebilen bir sey bu.
Ornegin Slackware kullaniyorsundur, bunu kullanan adamin grafik arayuzle isi olmaz. Zaten o amacla yapilmamis bir dagitim.
Diger yandan da Manjaro kullaniyorsundur, Pamac uzerinden tek tik ile guncellemeni yaparsin. Zira son kullaniciyi hedefleyen bir dagitim.

Linux'un son sirada olmasinin sebebi; fazla populer olmamasi ve dolayisiyla cogu kisi kullanmadigi icin kotu amacli yazilim gelistiren elemanlarin pazar payinin yuksek oldugu isletim sistemlerini tercih etmesinden kaynakli. Windows gibi Linux dagitimlarina da sizmak kolay. Resmi kurumlarda bile Windows 10'un kiytirik eski surumleri kullanilirken, adamlar Linux'u ne yapsin bu konuda? Metasploit icerisinde gordugun payloadlarin yarisindan fazlasi Linux cekirdegi icin yazilmis. Ayrica Android telefonlar IOS'a gore 1. sirada oynuyor. Onlarca exploit gordum Android icin yazilmis olan. IOS'ta pegasus olayindan baska bir "hacking" olayi duymadim.

Linux kullanan kac kisi "C" dilini biliyorda acik kaynak kodlu olmasindan yararlansinlar?
Normal bir kullanici bahsettigin kernelin icerisindeki kotu amacli bir kod satirini bulmak icin kac bin satir inceleme ihtiyaci duyar? Incelese bile anlar mi? Incelemez, scam icerikli sitelerden indirdigi kernel dosyasini compile edip kullanan insanlari "acik kaynak kodlu" oldugu icin bu sayede avlayabilirsiniz.
Normal kullanici icin hicbir artisi yok inanin bu kavramin.
Gerci hazir toollar kullanan insanlarin da normal kullanicidan bir farki yok benim gozumde. Hava atmak icin 5 yasindaki cocugun bile basabilecegi tuslara basarak bir sey yaptigini kanitlama pesindeler.
"Kali" kullanan insanlarin kaci acaba "Hacker" diyebilecegimiz turden insanlar. %90'i lamer denen tayfa.

Aslinda buna siz izin veriyorsunuz biliyor musunuz? Google hesabi ayarlarinda reklam secenekleri var.
Varsayilan haliyle bu tur reklamlari, sizi takip etmesini kabul etmis oluyorsunuz ama ayarlari 5 dakika inceleyen birisi bu tur secenekleri kapatabilecegini bilir.
Evet onlar sizin ustunuzden para kazaniyor ama yeterince akilli olursaniz size sunmus olduklari hizmeti onlara karsi olan bir silah gibi kullanmayi ogrenebilirsiniz.

Bu arada bu yazdiklarim Linux'u kotulemek icin degil. Yazmis oldugunuz yazilari daha onceki yillarda cokca gordum ve bir sure sonra bu yazilari cesitli insanlarin tekrarlamasi can sikici oluyor. Bir yerden sonra insanlarin artik kendilerine ait cumleleri kurup, daha idealist olmalari gerekiyor bence.
Ayrica surekli tekrarlanan seylerin yanlis oldugunu bildigim icin yazdim, sizi hedef alan bir tutumum yok.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…