Ayrıca Linux desteği olan uygulamalar bile bazen düzgün çalışmayabiliyor mesela root kullanıcısında Chrome kullanmak için sandbox u kapatmak gerekiyor Chrome için.
Bunun Linux'u baglayan bir yani yok ki. Chrome gelistiricileri guvenlik icin sandbox ayarini tabii tutuyor. Firefox'da da boyle mesela. Zaten gerekli olan bir sey sandbox, root kullanicisinda bu tur programlari calistirmaniz ayri ironik bir durum.
mesele güncellemeyi terminalden yapıyoruz
Kullandigin dagitima bagli olarak degisebilen bir sey bu.
Ornegin Slackware kullaniyorsundur, bunu kullanan adamin grafik arayuzle isi olmaz. Zaten o amacla yapilmamis bir dagitim.
Diger yandan da Manjaro kullaniyorsundur, Pamac uzerinden tek tik ile guncellemeni yaparsin. Zira son kullaniciyi hedefleyen bir dagitim.
Windows, macOS gibi işletim sistemleri güvenlik açıklarıyla dolu sadece birinin onları keşfedip istismar etmesini bekliyor, Linux ile uyumlu virüsler ise çok az bir ara bir yerde görmüştüm işletim sistemlerinin hacklenme istatistikleri yayınlanmıştı grafik olarak ve Linux en az hacklenen OS'lardan biriydi hatta en sondaydı diye hatırlıyorum. Çoğu insan bunu bilmiyor diye düşünüyorum.
Linux'un son sirada olmasinin sebebi; fazla populer olmamasi ve dolayisiyla cogu kisi kullanmadigi icin kotu amacli yazilim gelistiren elemanlarin pazar payinin yuksek oldugu isletim sistemlerini tercih etmesinden kaynakli. Windows gibi Linux dagitimlarina da sizmak kolay. Resmi kurumlarda bile Windows 10'un kiytirik eski surumleri kullanilirken, adamlar Linux'u ne yapsin bu konuda? Metasploit icerisinde gordugun payloadlarin yarisindan fazlasi Linux cekirdegi icin yazilmis. Ayrica Android telefonlar IOS'a gore 1. sirada oynuyor. Onlarca exploit gordum Android icin yazilmis olan. IOS'ta pegasus olayindan baska bir "hacking" olayi duymadim.
Ayrıca Linux açık kaynaklı bir işletim sistemi ee hal böyle olunca içine zararlı bir yazılım koymak zor oluyor çünkü isteyen kaynak kodlarına bakabiliyor, diğer işletim sistemlerinde ise kaynak kodlarına bakamadığımız için içinde bizi riske atabilecek bir yazılım var mı yok mu bilemiyoruz ve işde ben Apple kullanıyorum falan çok güvenlikli bana bir şey olmaz demeyin Apple gibi firmaların servetini bizim bilgilerimiz pazarlayarak kazandığını biliyoruz bilmiyorsanızda artık biliyorsunuz.
Linux kullanan kac kisi "C" dilini biliyorda acik kaynak kodlu olmasindan yararlansinlar?
Normal bir kullanici bahsettigin kernelin icerisindeki kotu amacli bir kod satirini bulmak icin kac bin satir inceleme ihtiyaci duyar? Incelese bile anlar mi? Incelemez, scam icerikli sitelerden indirdigi kernel dosyasini compile edip kullanan insanlari "acik kaynak kodlu" oldugu icin bu sayede avlayabilirsiniz.
Normal kullanici icin hicbir artisi yok inanin bu kavramin.
Gerci hazir toollar kullanan insanlarin da normal kullanicidan bir farki yok benim gozumde. Hava atmak icin 5 yasindaki cocugun bile basabilecegi tuslara basarak bir sey yaptigini kanitlama pesindeler.
"Kali" kullanan insanlarin kaci acaba "Hacker" diyebilecegimiz turden insanlar. %90'i lamer denen tayfa.
Bunu pazarlama işini sadece Windows, Apple, Android falan yapmıyor Google falanda yapıyor. Test etmek isterseniz Chrome'i ya da Google hesabınıza bağlı herhangi bir tarayıcıyı açıp bir arama yapın atıyorum Gaming PC diye birkaç site gezin ve Chrome'i kapatın sekmelerle beraber.
Sonra tekrar açın tarayıcıyı dk bir gol bir Gaming PC reklamı çıkacak.
Aslinda buna siz izin veriyorsunuz biliyor musunuz? Google hesabi ayarlarinda reklam secenekleri var.
Varsayilan haliyle bu tur reklamlari, sizi takip etmesini kabul etmis oluyorsunuz ama ayarlari 5 dakika inceleyen birisi bu tur secenekleri kapatabilecegini bilir.
Evet onlar sizin ustunuzden para kazaniyor ama yeterince akilli olursaniz size sunmus olduklari hizmeti onlara karsi olan bir silah gibi kullanmayi ogrenebilirsiniz.
Bu arada bu yazdiklarim Linux'u kotulemek icin degil. Yazmis oldugunuz yazilari daha onceki yillarda cokca gordum ve bir sure sonra bu yazilari cesitli insanlarin tekrarlamasi can sikici oluyor. Bir yerden sonra insanlarin artik kendilerine ait cumleleri kurup, daha idealist olmalari gerekiyor bence.
Ayrica surekli tekrarlanan seylerin yanlis oldugunu bildigim icin yazdim, sizi hedef alan bir tutumum yok.