Linux oyun için kullanılır mı?

alparslann0

Decapat
Yer
Keçiören
Daha fazla  
İlk kez Linux kullanacağım. Biraz araştırdım ve çoğunlukla cachyos en ideal deniliyor. Çoğunlukl LoL, CS ve Stardew Valley oynuyorum.

1) Linux genel olarak performansı arttırır mı?
2) Wine kullanarak indirmem ban yememe sebep olur mu?
3) Cachyos yerine önerebileceğiniz bir dağıtım var mı?

Son düzenleme:
İlk kez Linux kullanacağım. Biraz araştırdım ve çoğunlukla cachyos en ideal deniliyor. Çoğunlukl LoL, CS ve Stardew Valley oynuyorum.

1) Linux performansı arttırır mı?
2) Wine kullanarak indirmem bn yememe sebep olur mu?

FPS kötüyse az oyun oynayabilirsin iyi FPS alıyorsan degmez.

Kardeşim bu işlere yıllarını vermiş biri olarak sana samimi bir şey söyleyeyim, yapma. Linux her yönüyle Windowstan çok daha iyi çok daha özelleştirilebilir ve çok daha performanslı evet ama oyun konusunda Windows her zaman en güvenli seçim. Eğer linux u sadece oyun için seçiyorsan muhtemelen 1 ay sonra linuxun çıkardığı sorunları çözmeye oyun oynamaktan daha fazla zaman ayırdığını görecek ve Windowsa döneceksin.

1) Arttırmaz, performans artışı için bilgisayar yükseltin. Evet, birkaç oyuncunun Windows'tan fazla FPS aldığını iddia etmesi veya bir iki oyunda bunun gerçekten böyle olması Linuxu bu konuda iyi yapmıyor.
2) Oyununa göre değişir, yanlış hatırlamıyorsam Ubisoft oyununu oynayan Linux oyuncularının hatalı ban yediği ve banlarının kaldırıldığı durumlar olmuştu geçmişte. LoL'de ban yenmiyor sanırım, CS'nin Linux desteği var (CS2 hariç.) Stardew Valley'in de aynı şekilde kendi desteği bulunuyor.
3) Genel kullanım üzerine olan bir dağıtım ile başla, Ubuntu, Ubuntunun flavorları, Mint, Fedora ve saire. Ne Arch ile başla ne CachyOS, ne de bir ton hyprland window managerdır tilingdir zırt pırt ile uğraşma, daha Linuxu öğrenemeden zamanını bunlara harcaman gereksiz, bunların öneriliyor olması ayrı bir hata zaten, config dosyaları içinde boğulun diye mi önerildi bilmiyorum.

Oyun için Windowsta kalmanı öneriyorum bende, çekeceğin derde değer bir deneyim elde etmeyeceksin.

1. Doğrudan destekli oyunlarda performansın muhtemelen artar, Wine ile oynadığın oyunlarda genelde aynı olur ya da ~%10 daha az performans alabilirsin.
2. Olacağını sanmıyorum ancak oynadığın oyuna göre araştırmanı yap.
3. Fedora, Nobara, Arch, Arco, Archcraft, openSuse, Mint, (pek önermem ama yine de bakarsanız) Pop_OS! kullanabilirsiniz.

Üstteki Windows savunucusu arkadaşlara pek takılma, araştırmayı bilirsen rahatça oyun oynarsın. Belki Valorant vesaire oynarım dersen dualboot kullanabilirsin Linux ile Windows'u. Windows içinde AtlasOS scriptini kullanmanı öneririm.

Oyununu oynarsan mutlu olursun. Şu yukarıdakini dinlersen filozof olursun.

Windows'da kullanıcı arayüzü tektir. Explorer.exe. Mis gibi kullanırsın bilgisayarı. Sen gibi Dünya'nın yarısı kullandığından, ayağının altına kırmızı halı serilir. Ne yapacaksan faren ile yaparsın.

Linux ise tam tersine çekirdeği tek. Sürücü kuracaksın, dracut çalıştırıyorsun. Kullanıcı arayüzü de sıkıntılı. "Vay efendim çalışıyor işte bla bla" yapan dolu. Windows'un Shell'inde ses ayarı yaparken Windows + X basabilirsiniz. Llnux'da bir yere sağ tıklamışken kısayollar çalışmaz. Böyle cacık bir arayüzü var. Bir standarda bağlı değil. Her yeri oynayan bir bisiklet gibi. Sorsan özelleştirilebilir tabii.

Geçilir mi? Gerek yok. El alışkanlığını bozup hayatının bir kısmını boşa harcama.

"Vay efendim çalışıyor işte bla bla" yapan dolu.
Mesajımı şu yöne çekip uzatmak isteyenin penguen kalbini kırarım. Bozuk, kabul edin. O yönde evrimleşmedi. Açık kaynak gevşekliğini kaldıracak bir bölüm değil orası.

Baştan uyarımı yapayım da.

Sisteme bağlı olarak performans artabilir/azalabilir, oyunlar native destekli olsa bile her zaman sorunsuz çalışmayabiliyor.
Sadece oyun oynayacaksan geçme zaten deli eder seni.

1. soru cevabı
Sistemden sisteme değişebileceği her dağıtım arttıramayabilir. Kendi sistemim için konuşrsam belki Debloat yaparsan Windows'u birçok Linux'tan bile tutarlı çalışır. Genel olarak direkt Debian dağıtımları, Xubuntu, CacyhOS XFCE ve KDE, direkt Arch dağıtımları hızlıdır.

2. soru cevabı

LoL istemci kasıyor ama oyun içi FPS iyidir. Ben ban yemedim hiç. 600 level hesabım var, bana yemedim hiç.

3. soru cevabı

Ubuntu 22.04 tabanlı dağıtımları önerebilirim. Gerek topluluk desteği, gerek program desteği Ubuntu tarafında güzel işliyor. Kendi sistemime göre de oyun performansı bence CachyOS'e göre güzel ama sistem genel sistem hızı olarak CachyOS hızlıdır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı