Linux Windows'tan hızlı mı?

Tam donanım desteği varsa Linux'un Windows oyunlarını Windows'dan daha iyi çalıştırdığı bile oluyor.
OpenGL ve Java programlarında bariz bi 10-20 arası fark var.
Ama ben şu hız karşılaştırmasına sonuna kadar karşıyım çünkü burada birbirinden farklı cihazlarda farklı şekillerde çalışan cişletim sistemlerinden bahsediyoruz, iki kernel arası bile performans değişikliği çok oluyor, dönemlik Wİndows güncellemeleri de keza öyle.
Oyun da 5 saniye yavaş açılsın, önemli olan stabilite ve ekosistem. Ben hem yer sıkıntısı çektiğim hem de bu sebeplerden dolayı artık Windows kullanıyorum.
Çünkü herkes Wİndows talep ediyor. Herkes Windows güvencesiyle iş yapıyor.
Sunucularda falan yine güzel de büyük firmalar yine risk almayıp yine merkeziyetli bir dağitim olan RHEL kullanıyor ki sorunları olduğunda muhattapları olsun.
Windows'un Linux'a göre tek ve diğer her şeyi eleyecek tek artısı ekosistem.
 
Linux ile daha fazla OC yapabildiğim için yine OC'li Windows'a göre %20, stok Windows'a göre %40 daha performans alıyorum.

Oyun performansı dışında işlemci, disk ve sistemin genel performansı da oldukça artıyor.
 
Windows 10 Linux'ten hızlı açılıyor diyenlere deli oluyorum. Hızlı başlatma seçeneğini kapalı iken bunu söylebilirler mi? Teknik olarak bilgisayarı sıfırdan başlatmıyorsunuz.

Gel gelelim konuya: Win mi Linux mü konusu, isteyen ihtiyacı dahilinde hangisini kullanmak istiyorsa onu kullanır.
Linux açık kaynak güvenliğe daha fazla önem veriyor karşılığında biraz daha tecrübeli/bilgili kullanıcı istiyor (eskiye nazaran daha az).

Win'de program kurarken "Next Next" basarak PC'ye reklam ve 3. parti program kuran adamlar burada Linux'e laf atmasın.

Her iki sisteminde kendine göre avantajları var. (üstünlükleri var demiyorum)
 
Son düzenleyen: Moderatör:

PCI-E P2P ve Resize Bar + Above 4G Decoding özellikleri zaten çok uzun zamandır beri Linux'ta var.

PCI-E P2P:
İki PCI-E cihazının direkt olarak birbiri arasında veri aktarmasına yarayan teknoloji.
Yani Direct Storage özelliği bu.

Resize Bar ve 4G+ Decoding:
İşlemcinin bir PCI-E cihazı ile tek seferde 256 MB'dan daha büyük veri transferi yapabilmesi.
Yani Smart Access Memory özelliği bu.
Anakartınız Resize Bar desteklemiyor ama Above 4G Decoding destekliyorsa Linux ile yine Resize Bar özelliğini kullanabilirsiniz.
 
Linux Windows'dan az RAM tükettiği için hızlıymış. Başka neden hızlı bir de okuma yazma hızı daha hızlıymıymış eğer öyleyse % kaç hızlı?
Bir de ben Linux Mint 21 kullanıyorum Xfce masaüstü ama Linux'un açılması Windows 7'den uzun sürüyor ama açılınca daha hızlı oluyor.
Windows 11'de yeni teknoloji vardı sıkıştırılmış dosyaların açılmadan ekran kartı tarafında okunmasını sağlıyordu o teknoloji Linux çekirdeğinde var mı?
Eğer tüm mesele hız ise o zaman evet, hızlı. Windows 11 yüklü olan laptopumda uyku modundan uyanması (Hızlı önyüklemeyi kastetmiyorum, bildiğiniz uyku modu. Ekranı indirince olan yani.) Arch Linux'da tam kapalı halden login ekranına gelmesinden daha uzun sürüyor. Uygulama olarak en azından kendi açımdan bir karşılaştırma yapamayacağım çünkü kullandığım uygulamaların neredeyse hepsi tek platform destekliyor. Genel olarak Linux'un hızlı olduğunu çok belirgin bir fark olmasa da hissediyorum.
 
Eski cihazlarda fark ediyor. Cihazında Arch Linux var. Linux'a geçmeden önce Windows 10 kullanıyordum. Açılışta Arch biraz daha hızlı ama arada öyle aman aman bir fark yok. Açıldıktan sonra ise Arch fark atıyor. Yeni sistemlerde durum nasıl bilmiyorum.
 

Geri
Yukarı