Linux'a geçilir mi?

Linux bilgisayarların ömrünü uzatmada bayağı iyi. Özellikle bu dönemde lazım olan bir özellik.

Biliyorsunuz eli yüzü düzgün sıfır bir laptop 11.000TL'den açılıyor. İçinde düzgün parça olmayan toplama PC'ler bile olmuş 7000-8000.

Sırf bir şirket istedi diye bilgisayarınızın bir işe yaramaması olayını engelliyor Linux.

Öncelikle aktif macOS deneyimim olduğunu belirtmek isterim. Beni Linux kullanmayı düşündüren şey gizlilik ve daha özgür kişiselleştirme imkanı olması oldu. Ben bilgisayarımı genelde YouTube'da gezmek için kullanıyorum oyun olarak ara sıra GTA Vice City ve Minecraft oynamayı tercih ediyorum. Ve aktif olarak Camtasia ve Action programlarını video editi ve oyun kaydı almak için kullanıyorum. Ve clıpstudio programından çizim yapıyorum. Bilgisayarım Windows'ta donmaya takılmaya başladı. Sizce Linux tercih etmeli miyim, etmeliysem hangi dağıtımı kullanmalıyım?

Sistem özelliklerim:
i5 9400F.
XFX RX 570 8 GB.
8 GB RAM.
480 GB SSD.
Excalibur e600.
Geçilir. Artık Windows gibi oldu.

Cok isiniyor diye sikayet edilen Monster ve Excalibur laptoplarin Linux'ta oyun haricinde fan sesini hic duymadim. Windows 11'deki bloatware fazlaligi ve hizmetler, ozellikle laptoplari yipratiyor. Bilgili bir kullanici zaten bunun farkindadir diye dusunuyorum.

Gecen gun wine uzerinde GTA5 calistirdim, ilk denememde sorunsuz acildi oyun. Performans olarak Windows'dan farki yoktu. Gayet oynanilabilirdi. Steam'in Linux'a verdigi destegi de katarsak "oyun oynanmiyor" diye bir sey soylenemez artik.

Stabil bir dagitim ornegin Debian kullanilirsa uzun yillar sorunsuz ve saglikli bir cihaz deneyimi yasayabilirsiniz.

Geçilir, neden geçilmesin? macOS gibi UNIX benzeri bir işletim sistemi de kullanmışsınız, Linux'da da rahat edeceğinizi düşünüyorum. Hangi dağıtımı kullanayım dersen de, buna kendin karar versen iyi olur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı