Linux'a neden ön yargılı yaklaşılıyor?

Yine birilerin, sanki babalarının şirketiymiş gibi savunduğu bir konuya denk geldik.

Öncelikle Linux bir şirket değildir. Özgür bir projedir. Yani topluluğundur anlayacağınız.
Ben Linux'u Microsoft ve Apple dayatmalarının son bulması için savunuyorum. Çünkü özgür yazılımda tekelcilik, zorlamacılık olmaz.
Şu an Microsoft hakim ve 2000'lerin başlarında özellikle her türlü dayatmayı yapıyorlardı. İlla benim dediğimi kullanacaksın diye. Hatta bundan dolayı Apple MacOS'de bir ara Internet Explorer kullanmak zorunda kaldı. Sonrasında tabii tekel davaları yiyince yumuşamak zorunda kaldılar ama yine de hala tekelciliklerine devam ediyorlar. Apple'a geçerse hakimiyet yine benzeri olacak, hatta Apple daha gaddar bile davranabilir. Biz bu yüzden Linux'u savunuyoruz, istediğimizi kullanmak, özgür olmak için.

Yine birilerin, sanki babalarının şirketiymiş gibi savunduğu bir konuya denk geldik.

Ne yani tekelci bir yazılımın eleştirisini yapıyoruz ki bir netlik ortaya çıksın sence kendin satın aldığın bir işletim sistemi seni illa kendi tekelini kullandırtmaya zorlaması, arka planda veri tırtıklamaya çalışması...
Senin hoşuna gider mi?

Hocam peppermint OS kullandığınızı duyunca sorayım dedim. Hafif ve hızlı olduğunu söylüyorlar, öyle mi?

En son 2018-2019 da kullandım. Hatırladıklarımı söyleyeyim klasik Xfce yani diğer dağıtımlardan çok bir farkı yok ama ayrı bir havası var. Kaynak tüketimi normal Xfce ile aynı. Olması gerektiği gibi yani. Ama ayrı bir havası var Debian tabanlı dağıtım istiyorsan öneririm.

En son 2018-2019 da kullandım. Hatırladıklarımı söyleyeyim klasik Xfce yani diğer dağıtımlardan çok bir farkı yok ama ayrı bir havası var. Kaynak tüketimi normal Xfce ile aynı. Olması gerektiği gibi yani. Ama ayrı bir havası var Debian tabanlı dağıtım istiyorsan öneririm.
Anladım hocam.

Bu arada benimle tanışmak istiyordunuz, istiyorsanız tanışabiliriz. 🙂

Güzel aslında. 5-10 dağıtım denedim ve aktif olarak sanal makine üzerinde Kali kullanıyorum. Uğraşması ve amacı zevkli bir dağıtım. Diğer dağıtımları da aynı şekilde kullanması zevkli.

Ama yine de ana OS olarak Windows 10 kullanıyorum. Sebebi ise basit, herhangi bir dağıtımı kurması, uğraşması, yüklemesi falan filan çok zaman alıyor ve bilgi istiyor. Hem kurması hem öğrenmesi zaman aldığı için Windows çok daha kolay ve pratik geliyor.
Üstüne neredeyse her program, sürücü Windows'a göre hazırlanıyor.

Bir de, alışkanlıkları değiştirmek zor ya. Alışmışız bu zamana kadar Windows'a...
GNU/Linux dagitimlari kisa surede yuklenir ve zamanimizi calmaz.

Yani Linux'ta tıpkı Android'de ki gibi ROOT sistemi olması gerek, kullanıcılar sistemi bozmasınlar diye ROOT gerekli kişiselleştirmek isteyenler ise ROOT yetkisini alıp öyle yapabilir.
Var zaten, çünkü ikisi de Linux. :D sudo veya doas boşuna mı var?

Linux dağatımları çok kolay bozulabiliyorlar. Ben Linux'a ilk geçtiğimde Terminal kullanarak başka bir masaüstü kurmaya çalışıyordum yanlışlıkla eski ortamı sileceğime tamamını silmiştim ve sonra bilgisayar açılmamıştı.
Tamamını silmemişsindir, kurduğun diğer masaüstü ortamının display manager'ini aktifleştirmemişsindir. En kötü ihtimalle TTY ekranından işini halledebilirdin. Her şekilde bu GNU/Linux dağıtımlarının kolay bozulması değil, senin saçma iş yapman.

Mağaza sorunları. (Mağazaların arayüzü berbat, hiç uygulama yok ve güncelleme gelmiyor.)
Bütün mağazaları denedin mi ki böyle diyorsun?

Son düzenleme:
Var zaten. :D sudo veya doas boşuna mı var?

Ayrıca su ile kök dizine erişebildiğimizi de eklemek isterim.

Konuya gelirsek hiç değişmeyen muhabbet. GNU/Linux zor, Wine ile .exe (Windows'un çalıştırılabilir dosyası) açılmıyor, oyunlar için yeterli değil, kim alışacak, Driver sorunu, standart yok gibi şeyler.

Kulaktan dolma bilgiler çoğu ama kısmen de olsa haklılık payları var. Mesela Anticheat oyunları düzgün çalışmıyor. Vanguard'ı bir şekilde açanlar vardı ama Steam'de Proton'la oynanabilen oyuna göre daha çok troubleshooting gerektiriyor. Bu da oyun oynayacak birisi için vakit kaybı anlamına geliyor. Ama bazı oyunların da çok düzgün çalıştığı doğru. Hatta çoğu bile diyebiliriz. (Gitgide destek artıyor.)

Anticheat firmaları da dikkate almaya başladılar GNU/Linux tarafını. Mesela bu konuda bir hile koruması firması daha GNU/Linux tarafına destek vereceğini açıklamış.

Kullanıcı dostluğu konusunda Linux Mint gibi dağıtımlar varken üzerine konuşmaya gerek yok zaten. Ki çoğu insanın GNU/Linux'taki başlangıç duraklarından biridir bence Linux Mint. Kendine ait uygulama mağazası, gdebi ile yükleme paketlerinin görsel arayüzde bağımlılıklarla kurulabilmesi, çoğu şeyin hazır gelmesi, güncellemelerin tek tıkla grafiksel arayüzle yapılması ve Cinnamon'un Windows'a çok benzemesi zaten yeterli nedenler.

Alışması konusu subjektif. Bunun hakkında yorum yapmaya gerek yok. Geçiyorum burayı.

Driver sorunlarına gelirsek çoğu driver çalışacaktır diye tahmin ediyorum. Bazı Driverlar daha kötü bazıları daha iyi çalışabilir. Örneğin AMD ekran kartı Driver'ları GNU/Linux'ta Windows'tan genel olarak daha düzgünken NVIDIA ise genel olarak daha kötü olabiliyor. Ama bu demek değildir ki NVIDIA kartın varsa GNU/Linux'ta oyun oynayamazsın. Sadece daha düşük FPS ile arada bir FPS düşmesi yeme riskini göze alırsın, o kadar.

Wine ile Windows'un çalıştırılabilir dosyasını açmaya gelirsek ise bence gerek yok. Zaten halihazırda bildiğiniz çoğu uygulama GNU/Linux tarafında mevcut. (Firefox, qBitTorrent, VLC gibi.) Olmayanların ise yıllardır geliştirilen alternatifleri var. (örneğin: Microsoft Office'nin alternatifi LibreOffice olarak geçiyor.)

NT çekirdeği yapısal olarak daha güvenli/stabil bir çekirdek ama Linux çekirdeği açık kaynak olduğu için güvenlik açıkları daha hızlı kapatılıyor. Ve genel olarak çoğu kullanıcı GNU/Linux'un daha stabil çalıştığını söylüyor. O konuda yorum yapmayacağım. Fakat şunu diyebilirim ki açık kaynak olması nedeniyle hataların daha hızlı çözülebilmesi daha olasıdır Linux çekirdeğinde.

Linux çekirdeğinin en büyük artılarından biri UNIX-like olması. Nedenini sorarsanız UNIX yapılarının NT çekirdeğinin yapısına göre anlaşılması daha kolay bir yapıdadır. Bu sayede farklı işlemci mimarilerine daha kolay adapte olabilmektedir. Linux ve BSD'nin de RISC tabanlı mimarilere bu kadar hızlı ve kolay adapte olabilmesinin en büyük nedenlerinden biri de budur. Ama bunun nedeninin belli bir kısmını açık kaynak olmasının getirdiği gerçeğini de göz ardı etmemek gerekir.

Yani kısaca insanların GNU/Linux'u sevmemesinin nedeni kısmen eksiklikleri olsa da çoğunlukla ön yargı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca GNU/Linux yeri geldiği zaman Windows'a göre bazı konularda daha iyi bence.

Ayrıca su ile kök dizine erişebildiğimizi de eklemek isterim.
su -c "komut" şeklinde bir kullanım da var ona bakılırsa, doğrudan sudo yerine kullanılabilir. Ya da direkt root kullanıcısına da girilebilir. :D

NT çekirdeği yapısal olarak daha güvenli/stabil bir çekirdek ama Linux çekirdeği açık kaynak olduğu için güvenlik açıkları daha hızlı kapatılıyor. Ve genel olarak çoğu kullanıcı GNU/Linux'un daha stabil çalıştığını söylüyor. O konuda yorum yapmayacağım. Fakat şunu diyebilirim ki açık kaynak olması nedeniyle hataların daha hızlı çözülebilmesi daha olasıdır Linux çekirdeğinde.
NT çekirdeği daha stabil ve güvenli olsaydı sunucularda, modemlerde, Mars'a gönderilen droneda ve daha bir sürü yerde Windows kullanırlardı. Neden kullanmıyorlar acaba. 🤭

Linux çekirdeğinin en büyük artılarından biri UNIX-like olması. Nedenini sorarsanız UNIX yapılarının NT çekirdeğinin yapısına göre anlaşılması daha kolay bir yapıdadır.
POSIX gibi standartlar var işletim sistemi ve uygulama mimarilerinde. UNIX, BSD ve Linux bu standartlara uymaktayken bir tek Windows ortaya kendi saçmalığını çıkarıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı