Ülkemizde neden Linux'a çok az destek veriliyor?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Linux Mint'te Chrome kurmak için komut yazmak zorunda değilsin. Ayrıca buglu olan dağıtım Ubuntu. Diğer ubuntu tabanlı dağıtımlarda bug görmedim. Debian en stabil GNU/Linux dağıtımı ve ona bile buglu diyorsan bu senin sorunun. Hiçbirini önceden kullanmamışsın belli ki. Sadece Ubuntu kullanıp hepsini aynı zannettin herhalde.

Oyun konusunda ise aşağıdaki siteye bakabilirsin. Native desteklenen oyunların yanı sıra 11.574 sadece Windows oyunu GNU/Linux üzerinde çalıştırıldı. Bu proje doğrudan Valve tarafından destekleniyor.

https://www.protondb.com/
Dostum sorun burada zaten. Valve bu konuda tebrik ediyorum orası ayrı ama gündelik bir kullanıcı protonmuş zart zurt ile uğraşmak istemiyor.PUBG oynamak istese oynayamaz mesela. Konsol oyunculuğunda hala ayakta kalmasının belkide en büyük sebebi bu kolaylık. Ayrıca sadece Ubuntu kullanan birisi değilim. Neredeyse popüler debian tabanlı linux işletim sistemlerini kullandım, Arch olarak Manjora ve Fedora kullandım. Günün sonunda linux gündelik kullanıcılar için değil. Windows sürümleri casual dediğimiz kişilere hitap ediyor. Linux kötü bir işletim sistemi demiyorum bende kullanıyorum kolay değil. Şuanda Manjora kullanıyorum bunuda belirteyim.
İyi bir konuya parmak basmışsın ama senden zorin OS ya da Linux Mint gibi dağıtımları denemeni istiyorum.
Dostum bu işletim sistemlerini kullandım. Kötü değiller özellikle Zorin OS harika duruyor ama günün sonunda casual dediğimiz kitleye hitap etmiyor.
 
Hem böylece çoğu kullanıcıyı kendine çeker.
Bir de Arch'ın özelleştirilebilirliği Debian'ın kullanıcı dostluluğu birleşirse ne olur bir düşünsenize.

Şimdi GNU/Linux taban dağıtımların insanları kendine çekme gibi bir düşünceleri olmaz, çünkü GNU/Linux pazar malı değil, bu yüzden piyasa mantığıyla geliştirilmiyor.

Bahsettiğiniz melez dağıtım yapan da olursa herhalde iyi olur, kim bilir belki bir gün o da olur.
 
Linux aslında arayüzden ziyade komut çalıştıracağın bir terminal sunuyor. Elbette farklı dağıtımlarında son kullanıcı için çeşitli güzel özellikler mevcut. Çoğu insan sağ üstte bulunan çarpı tuşuna basıp uygulamayı kapatmayı, terminal üzerinden pkill ile işlem sonlandırmaya tercih etmiyor.

Terminalde komut çalıştırmak insanlara çok kafa karıştırıcı geliyor, bütün problem bu. Aslında zor bir şey değil. Sonuçta görsel anlamda o çarpıya basma işlemi de bir komut çalıştırıyor. Bu Windows'ta da böyle.
 
Dostum sorun burada zaten. Valve bu konuda tebrik ediyorum orası ayrı ama gündelik bir kullanıcı Proton'muş zart zurt ile uğraşmak istemiyor. PUBG oynamak istese oynayamaz mesela.
Zaten oyununu GNU/Linux'ta oyna demiyorum, oynanabilen oyunlar var ve kütüphanesi de gayet geniş diyorum sadece.

Konsol oyunculuğunda hala ayakta kalmasının belkide en büyük sebebi bu kolaylık.
PS2 konsolu çekirdek olarak Linux kullanıyordu, PS3 ve PS4 ise BSD çekirdeğini kullanıyor.

Günün sonunda Linux gündelik kullanıcılar için değil.
Gayet de uygun. Günlük kullanıcı için her uygulamayı, sürücüyü ve işletim sistemini ayrı ayrı güncellemek mi uygun peki?
 
Yeterli destek veriliyor.

Linux, işletim sistemlerinin en iyisi değil arkadaşlar bunu ilk önce kabullenin. Linux geliştirildiği gibi Windows NT'de geliştiriliyor. Siz burada Windows'un yavaş çalıştığını söylersiniz ama çıkan tüm bilgisayarlar işletim sistemine uyumlu halde çıkıyor. Windows XP ile uyumlu çıkmış bir sistem ile Windows 10 kullanırsanız normaldir yavaş olması.

Gerçekten Linux fanboyluğu yapmaya gerek yok. Araştırmadan yazdığınızda gerçekten eğitimli kişiler tarafından zeki olarak değil aptal olarak görülüyorsunuz bunu bilin.

Bu arada Türkiye'de Linux görmezsiniz çünkü Linux gerektiren işleri umursamazsınız, öğrenilmiş çaresizlik modunda gezinirsiniz.
 
Demek istediğim tüm taban dağıtımlari konu alan bir melez dağıtım olabilecek en iyi dağıtımlar sırasında çok yukarılara yükselir bir de her Linux kullanıcısına hitap ettiği için insanların işlerini daha kolaylaştırır o manada dedim.
 
Araştırıp kullanmak isteyince olur, neden olmasın? Assembly ile yazılmış ve kendisinin tamamı bile 16 MB olan işletim sistemleri var örneğin. GNU/Linux olarak şu makaleye göz atmanızı tavsiye ederim
Teşekkürler. Makaleye baktım şimdi, ilk 5 sıradaki dağıtımlar 768 MB RAM için en uygunları gibi görünüyor. Bir de 13'te Zorin ve 15'te Slax var. Bu 7 tanesi içinde bir tek Puppy Linux'u ve bu başlıkta da Zorin'i duydum. Neyse, müsait bir zamanda bu 7 tanesinden uygun birini deneyeceğim.
 
@prophet ' Linux'a bir alışma süreci var. Proton'da uğraşacak bir şey yok iki tık yükleniyor(özel sürümler hariç)
Dostum Linuxda alışma süresi 1 hafta ise Windows 1 gündür. Proton tık diye yüklemek ve çalışıp çalışmayacağından emin olmamak ile birlikte Windowsta tık diye açmak arasında fark var. Oyun yapımcıları keşke Linuxu desteklese... Benim için Linux kodlar ile uğraşıcaksan en iyi işletim sistemidir.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı