Linux'a neden ön yargılı yaklaşılıyor?

İnsanlar bilgisayar aldığı zaman her şeye daha erişilebilir ve kolay olması için Windows ve macOS tercih ediyor. Linux kullanmak için belirli şeyleri kurcalaman lazım. E bunları bilmeyen insanlar da bunlarla uğraşmak istemiyor. Haklılar da. En kaliteli işletim sistemi macOS bence. Hem tasarım hem optimizasyon hem de erişilebilirlik açısından. Hem de güvenlik.

İnsanlara karmaşık geliyor. bir program yüklemek, bir ayar yapmak için terminal kullanmak çoğu insan için çok zor şeyler.
Gui arayüzlü 1 milyon kere tıklarken terminalde 1 komutla hallediliyor :p

İşletim sistemleri fanboyluk seviyesinde olduğu için herkes kendi favorisini destekliyor. Bir dönem laptop ve AiO PC'de Linux kullandım. Gördüğüm en temel sorun yaygın olarak kullanılmayan sistem özelliklerinde çıkan sürücü sorunlarıydı ve eğer ki bu işlere hakim değilseniz geri bildirim atıp aylarca bir geliştiricinin sürücü sorununu çözmesini bekliyorsunuz. Diğer taraftan Linux'un amacı Windows ile çok farklı ve ne yazık ki ülkecek biz bunu idrak etmemekte ısrarcıyız.

Gui arayüzlü 1 milyon kere tıklarken terminalde 1 komutla hallediliyor :p
Terminal kullanman gerekmiyor zaten. Bir cok uygulama magazasi var.

İnsanların kafasında GNU/Linux böyle yer etmediği için karmaşık gelmesi normal. Kullananlar olarak biz biliyoruz ancak insanların gözünde aynı şekilde gözükmüyor. Önyargı zaten buna deniyor. Bu konuda niye insanlar bir birini ikna etmeye çalışmış anlamadım.

İnsanların kafasında GNU/Linux böyle yer etmediği için karmaşık gelmesi normal.
İnsanların kafasına GNU/Linux GNU/Linux olarak yer etmemiş ki. "Garip arayüzlü Windows" olarak giriyorlar işin içine, ondan sonra iki "Wine X uygulamayı açmıyor" konusundan ve aramalarından sonra "Linux çöp" oluyor.

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar. Adam hayatı boyunca Windows'dan başka işletim sistemi görmemiş oradan buradan duymuş o öyle bu böyle diye hayatı boyunca kullanmış gibi anlatıyor.

2 temel sebebi olduğunu düşünüyorum.
  1. Kullanıcı tarafından: Resmî olmayan kaynaklardan uygulama yükleme (sideloading) muhabbeti GNU/Linux'da genellikle uçbirim adlı zımbırtı üzerinden yapılıyor. İnsanlar komut satırına "öcü" ya da "abooo bu benim bilgisayarımı bozar git yürü" mantığı ile baktığından istediği uygulamayı kullanmak istemiyor ve gerçekten ihtiyacı olmadan doğrudan eski işletim sistemine dönmek istiyor. Güvenlik tarafından bakıldığında aslında iyi bir şey, ama gel gelelim bunu sen sahipli işletim sisteminden yeni GNU/Linux'a geçmiş adama anlat anlatabilirsen.
    (Bakınız: Teknik destek alabileceğiniz mecralardaki bolca "Linux'dan Windows'a dönmek istiyorum" talepleri)
  2. Geliştirici tarafından: Düzgün, sabit, tek ve bütün GNU/Linux geliştiricileri arasında kabul görülmüş bir "uygulama geliştirme platformu" yok. Bu da GNU/Linux'a atılan uygulama geliştiricilerinde kafa karışıklığı oluşturuyor. Üstelik kullanıcı sayısı da diğer işletim sistemlerine göre az olunca "başlarına icat çıktığı" gerekçesiyle bir kenara atıyorlar. Özgür yazılım topluluğu tarafından yazılan alternatiflerin bazıları rakibine göre daha güçlü özelliklere sahip olsa dahi kullanıcıda her zaman eskisini aratmakta.
    Aynı sorun Windows'da da var: Platform var (WinUI) ancak Microsoft bunu işletim sistemine uygulamakta başarısız kalıyor. Sistem uygulamalarında bile tutarsızlıklar var. Dosya gezginini, ayarları ve aygıt yöneticisini yan yana getirin, enteresan gözüktüğünü anında fark edeceksiniz. Windows'u kullanılabilir yapan şey ezici çoğunlukta kullanıcı sayısı ve dolayısıyla uygulama ve sürücü sayısı.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı