Linux'a nereden başlanır?

@606210 öğrenmek isteyen biri kodlar ile öğrenmesi daha iyi olacaktır.
"Linux" dediğimiz zaman kodlar her zaman içerisinde bir yerde kullanılması gerekiyor.

Önce veya sonra kodları kullanacak bir yerde. Temelden alırsa ileri süreçte daha iyi olacaktır yeni başlayan biri için.

Tabii sizin de öneriniz güzel.
Her zaman diye bir şey yok. Kardeşime Linux kurdum, Pop! OS. Güncellemeleri dahil her şeyi Software Center'dan halledebiliyor. Terminal komutlarını kullanmak şu noktada tercih meselesi.
 
@yusufklncc @Rona Linux konularında gezinirken sizi gördüm de sizin fikirleriniz nedir?

Kullanmak ve sorun çözmeye çalışmak bence en iyi yol. Şu an Linux hakkında bildiğim çoğu şeyi öyle bugün şunu öğreneyim deyip öğrenmedim. İşim düştü, merak ettim öğrendim. Bir de forumda başkalarına yardımcı olmak için araştırırken öğrendiklerim oldu.

Araştırma noktasında genelde İngilizce forumlara ve archwikiye bakıyorum ben. Hatta karşılaştığım hataları daha rahat aratabilmek için de dağıtımımı İngilizce kullanıyorum. Eğer anlamazsam da YouTube tarafına bakınıyorum ya da gelip Technopat'ta diğer hocalarımdan yardım istiyorum. Buradan sonuç alamazsam da Yusuf ipek'in(Türkiye'deki en büyük Linux içerik üreticisi.) Forumu olan btt.community'ye danışıyorum.

Bu arada hatalardan sorunlardan bahsettim ama gözün korkmasın. Linux'ta sağını solunu kurcalamadıkça pek hata almazsın. Özellikle Debian gibi Stable tabanlarda bu ihtimal daha düşük. Zaten aşırı büyük bir hata değilse doğru tespit ederek çözebiliyorsun genelde. Tüm paketleri silsen bile dağıtımı kurtarman mümkün.

Başlangıç için herkese Mint önerilir. Windows benzeri bir arayüzü ve yapısı var genel olarak. Mint'e ve Apt'e hakim olduktan sonra Arch tabanına geçebilirsin. Hocalarımın önerdiği gibi EndeavourOS dağıtımı çok yerine bir tercih olur ama elle Arch kurmanı da kesinlikle tavsiye ederim. Her tercihi kendin yaptığından Linux'un mantığını daha rahat kavrarsın.

Tıkandığın, takıldığın yerde konu açarsın yardımcı oluruz.
 
@Eray T, @CEO of SM Technology kod değil komut. Onu düzeltelim önce.

Komut kullanmayı bilmeden Linux kullanmanın da bir esprisi yok. Sonuç olarak bambaşka bir işletim sistemine geçiyorsunuz ve sistem kontrolü en iyi komut satırı arayüzünden yapılıyor. Yine de isteklerinizi karşılayan bir dağıtım var, Fedora Workstation.

Fedora dağıtımı stabil ve kararlı bir dağıtımdır. Güncellemeler semi-rolling, yani ne çok hızlı ne çok yavaş gelir. Tam kıvamındadır. Ancak paket yöneticisinin hızı berbat ötesidir. Hayatınızın bütün çoğunluğu paket yöneticisi ile geçirmeyeceğinizden bu kısım çok sıkıntı olmaz sizin için.

Ayrıca kullandığı GNOME masaüstü ortamı size günlük kullanımda hız kazandırır. Sanal masaüstleri, masaüstü geçişleri ve Touchpad hareketleri ile size kolaylık sağlar.

Sistemde yüklü gelen GNOME Software ile uygulamaları tek tıkla kurabilirsiniz. Tabi bu sadece Flathub ve Fedora paketlerinde bulunan uygulamalar ve programcıklar için geçerlidir. Manuel olarak uygulama kurmanız gerekebilir. Ancak GNOME Software'in eksi bir yanı, bazen yavaş çalışıyor ve arka planda çalışmaya devam ediyor. Dilerseniz komut satırı arayüzünden kapatabilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak Linux kullanımıyla ilgili birkaç bir şey daha söylemek istiyorum.
Kullanmayı öğrenmek için herhangi bir eğitim setine, video listesine ihtiyacınız yok. Siz kullanmaya başlayın, ileride yavaş yavaş yeni istekleriniz oluşacak. Bu istekler doğrultusunda araştırma yapacaksınız ve bulduğunuz şey hafızanızda yer edinecek. Bu böyle ilerleyerek daha iyi bir kullanıcı olma yolunda sizi götürecektir.
 

Geri
Yukarı