Rehber Linux'a yeni geçecekler için kullanıcı dostu dağıtımlar

Zaten paket yoneticisinin intrusive olmasi gerekmez mi? Sistemsel seyleri degistiremeyecekse "installer" olur en krali.
Yetkisi olacak tabii, intrusiveden kastım şu:

Örneğin APT ile Firefox kurmaya çalıştığımda reposunda olmadığını, Snap ile yükleceğini söylemişti. Pacman'in eksiğini de AUR kapatıyor evet ama, Firefox gibi popüler bir programın APT repolarında bulunmaması, daha üstünmüş gibi Snap'in öne sürülmesi saçmalıktan başka bir şey değil.

Ki bu durum da hala aynı gördüğüm kadarıyla:

...
Set the Firefox package priority to ensure Mozilla’s DEB is always preferred. If you don’t do this the Ubuntu transition package will be reinstalled, and you’ll have the Firefox snap:
...

Diğerlerinin belli de kaç kişinin umurunda ki?
Konu kimin umurunda olup olmadığı değil, konu kodu inceleme özgürlüğümüzün olup olmaması.

Örneğin APT ile Firefox kurmaya çalıştığımda reposunda olmadığını, Snap ile yükleceğini söylemişti. Pacman'in eksiğini de AUR kapatıyor evet ama, Firefox gibi popüler bir programın APT repolarında bulunmaması, daha üstünmüş gibi Snap'in öne sürülmesi saçmalıktan başka bir şey değil.

Anladim simdi. Evet bu biraz zirva olmus. Aslinda burada mesele paket yoneticisinin teknik yetersizligi degil de repository'nin kazmaligi sanki. Firefox da yoksa kapatsinlar dukkani.

Yine de bir baska kullanici "X reposunda yok haci, mecbur Y'den indirecegiz" demesini makul bulabilir. Bence degil, cunku paketlenme bicimi baska; onu oradan A formatinda bunu buradan B formatinda indireceksek stabilitenin icinden gecmis oluruz.

Snap zaten self container paketleme yapiyor; ben apt kullaniyorsam indirilecek seylerin dependency management isini apt yapsin diye kullaniyorum. Ipini koparan her programi snapleyeceksem docker kullanirim daha iyi. Izole en azindan.

@89069 Firefox'un snap versiyonu doğrudan Mozilla tarafından yayınlanıyor. Yine de arsayılan olarak snap paketi olarak gelmesi gerçekten de hoş bir durum değil, katılıyorum.

Firefox reposunu manuel olarak APT'ye ekleyebiliyoruz neyse ki.

Aşağıdaki bağlantılar da Snap paketinin içeriğini görmende yardımcı olabilir belki.

Kullanıcıların snap'e zorlanması saçma olsa da snap abartıldığı kadar kötü değil bence.

Linux'a geçecekler geçmesin, beklesin. COSMIC çıktığı vakit Pop!_OS kurun. Az kaldı zaten.
Cosmic güzel hatta Alpha sürümü olmasına rağmen birçoğu masaüstüne taş çıkarır ama bana Pop!_OS vasat depolar ile biçecek gibime geliyor. Bağımlılık sorunları vb..

Konu kimin umurunda olup olmadığı değil, konu kodu inceleme özgürlüğümüzün olup olmaması.
Sana dedim zaten Ubuntu'da diğerleri gibi şeffaf.
Dediğim zaman Richard Stallman'ın yazısını atmasan bu kadar karmaşaya düşmeden Ubuntu Launchpad'i atabilirdim. Evet bir obs rahatlığı yok ama hala oradalar.

Yetkisi olacak tabii, intrusiveden kastım şu:

Aslında buna tamamen karşı olunamaz, kullanıcının farkındalığının olmayacağı şekilde yapması rahatsız edici.
Öte yandan hiç bilmeden kullanan kişi için bir sorun teşkil etmiyor sonuçta. Normal bir şekilde hayatına devam ediyor.

Bence degil, cunku paketlenme bicimi baska; onu oradan A formatinda bunu buradan B formatinda indireceksek stabilitenin icinden gecmis oluruz.
Snap için değil ama Flatpak tarafından bakınca uygulamaların Home'a kurulması aslında daha iyi.
Yani bağımlılık sorunlarının da öte yandan önüne geçeceği için sorun yaşamak daha zor olur aslında?

Snap için değil ama Flatpak tarafından bakınca uygulamaların Home'a kurulması aslında daha iyi.
Yani bağımlılık sorunlarının da öte yandan önüne geçeceği için sorun yaşamak daha zor olur aslında?

Hayir, bence degil.

libraryX_ver1.so diyelim ki bu library e bagimliligi olan 10 program var sistemde.

Bir sebepten bunun guncellenmesi gerekiyorsa ( guvenlik ,performans, stabilite vs ), buna bagli olan uygulamalarin dependency tree'sini apt yonettigi icin yalnizca kucuk bir update ile 10 programi da guncellemis olacak ve onlar artik libraryX_ver2.so yu kullaniyor olacaklar. Pkg managerin guzelligi burada.

Eger ben bu 10 programi snap ya da muadili self-contained yukleme yapan hedelerle yuklemis olsaydim; her birinin kendi icinde benim sistemimin stabilitesini etkileyebilecek libraryX_ver2.so guncellemesi yapmasini bekleyecektim; yani 10 farkli update yapmak zorundayim.

Windows'da bu yuzden her steam programi ilk defa calistiginda gidip sacma sapan C++ distrobutable ya da .NET runtime hede hodo yuklemek durumunda kaliyor; sistem seviyesi bir pkg manager olmadigi icin dogru duzgun her defasinda uygulamanin kendi sistemsel gereksinimini kendisinin update etmesine muhtac kaliyor sistem.

Elbette benim iddiam aksi yonde de isleyebilir; yani ortak kullanilan lib'deki stabil olmayan durum sistemik olarak herkesi etkileyecek ama snap kullansaydik bu olmayacakti ama linux icin bunun olusmasi zor. Gider Nix linux vs gibi daha snapshot mantigiyla calismaya calisan yapilar kullanir bu kadar hassassa kullanici.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı