Rehber Linux'a yeni geçecekler için kullanıcı dostu dağıtımlar

zorluklarını açıkladım yukarıda dostum. onun haricinde özelleştirme ve her duruma ayak uydurma konusunda arch linuxun üstüne tanımam
Zorluklarını gayet iyi biliyorum.
Tamam Doğru diyorsunuz ve Güzelce anlatmışsınız fakat
Madem zor bir dağıtım neden Başlangıç dağıtımları arasına eklediniz?
Ayrıca dediğiniz gibi sistemin sorunsuz çalışması için teknik bilgi ve sürekli bakım gerekir.
Rolling release olduğu için küçük ihtimal olsa da bir güncelleme sonrası problemler çıkabilir.
Geçen gün bir konu okudum Arch Linux'u güncelledikten sonra driver problemleri vesaire oluşmuş.
Timeshift'i kurması yedek alması falan yeni kullanıcı bunları bilmez.
Bu rehberi okuyacaklar büyük ihtimalle bahsettiğiniz bölümü okumadan indirmeye çalışacaklar.
Anlatmaya çalıştığım Arch Linux'u kullanıcı dostu dağıtımlar kısmına koymak yerine ayrı bir rehber vesaire yapmanız daha iyi olur.
Özelleştirme kısmını her dağıtım yapıyor.
Arch Linux dışında diğerlerine katılıyorum.

Son düzenleme:
Zorluklarını gayet iyi biliyorum.
Tamam Doğru diyorsunuz ve Güzelce anlatmışsınız fakat
Madem zor bir dağıtım neden Başlangıç dağıtımları arasına eklediniz?
Ayrıca dediğiniz gibi sistemin sorunsuz çalışması için teknik bilgi ve sürekli bakım gerekir.
Rolling release olduğu için küçük ihtimal olsa da bir güncelleme sonrası problemler çıkabilir.
Geçen gün bir konu okudum Arch Linux'u güncelledikten sonra driver problemleri vesaire oluşmuş.
Timeshift'i kurması yedek alması falan yeni kullanıcı bunları bilmez.
Bu rehberi okuyacaklar büyük ihtimalle bahsettiğiniz bölümü okumadan indirmeye çalışacaklar.
Anlatmaya çalıştığım Arch Linux'u kullanıcı dostu dağıtımlar kısmına koymak yerine ayrı bir rehber vesaire yapmanız daha iyi olur.
Özelleştirme kısmını her dağıtım yapıyor.
Arch Linux dışında diğerlerine katılıyorum.
doğru söylüyorsunuz o kısmı düşünmeyerekten ufak bi şekilde atlamışım

iyi bi performans alsan bile paket konusunda rezalet maalesef ki
Rezalet? Ne yaşadın da rezalet oldu acaba?
Gerek bootloader değiştirmesi olsun, bootloader ve kerneli silip doğrudan yerine farklı bir tanesi koymak olsun. Gerek Masaüstü ortamını alıp bir diğeri ile değiştirmek olsun son derece rahat ve sorunsuz geçen bir dağıtım.

LTS sürümlerinin yanında 6 ayda bir sürüm yayınlayarak güncel kalma noktasında da iyiler.

Paket konusunda rezalet dediğin Ubuntu'yu taban alan Linux Mint'i de çıkar listeden geriye sadece f*dora kalsın.

Bu şekilde doldurma bir rehber olmaz.

Zaten Arch'ın uygun olmadığını ve bunu kabul ettiğinizi konunuzda konuşmuşsunuz. Kaldırtmanız daha iyi olur. Çünkü başlığa uymamakta.

Ubuntu'nun olmaması da saçma. Yeni sürümünde paket sorunları azalmış durumda. Hem Ubuntu flavours ile Fedora Spin'i karşılaştırırsak (GNOME kullanılmayan sürümleri yani) Ubuntu Fedora'dan çok daha iyidir. Fedora sadece GNOME'a odaklanmış durumda. De değişikliğinde çöken Fedora ne işe yarar ki?
Bir ara plasma varsayılan olacak deniliyordu Fedora için, plasma kullanılabilir olduğunda GNOME'un bozulacağını düşünüyorum.

OpenSUSE her kullanıcıya hitap eden alt dağıtımlara sahip. Tumbleweed gibi rolling relase, slowroll gibi aylık güncel paket sunan, leap gibi uzun süre desteği ve yüksek stabiliteyi amaçlayan, kalpa gibi immutable olan, aeon gibi hem immutable hem de yüksek güvenliği amaçlayan birçok alt dağıtımı var. Hiç bilmeyen adama slowroll kur deyip geçerim. Fedora ve Arch'tan daha fazla rahat eder kullanıcı. Hem kullanıcı kullandıkça daha fazla şey öğrenebileceği bir yast aracına sahip. Kullanıcı merak etmese bile işine çok yarayacaktır.

Görüşün için teşekkür ederim herkesin hoşnut olduğu farklı dağıtımlar vardır.

Ve şu yorumunuzu atlamak istemem. "Linux'a yeni geçecekler" yazıyor başlıkta ancak bu yazınız öznel bir yazı olmuş. Biraz daha dağıtım keşfi yapsaydınız daha farklı dağıtımları da listeye alabilirdiniz. Bu yazınız insanlara doğru bir şekilde dokunamayacak, doğru bilgi sağlayamayacak bana göre.

Rezalet? Ne yaşadın da rezalet oldu acaba?
Gerek bootloader değiştirmesi olsun, bootloader ve kerneli silip doğrudan yerine farklı bir tanesi koymak olsun. Gerek Masaüstü ortamını alıp bir diğeri ile değiştirmek olsun son derece rahat ve sorunsuz geçen bir dağıtım.

LTS sürümlerinin yanında 6 ayda bir sürüm yayınlayarak güncel kalma noktasında da iyiler.

Paket konusunda rezalet dediğin Ubuntu'yu taban alan Linux Mint'i de çıkar listeden geriye sadece f*dora kalsın.

Bu şekilde doldurma bir rehber olmaz.
dostum diğer işletim sistemleri baz alındığında u ubuntu arayüzünün oldukça hantal olduğunu göreceksiniz. Çok fazla gereksiz paket ve servisle gelmekte bu da ister istemez bilgisayarı yoruyor. Snap paket yöneticisi ve güncellemelerini yaparken çok fazla sorun yaşadım. Bu yüzden bunu listeye almak istemedim. Ubuntu yerine linux minti koyma nedenim gereksiz paketlerin temizlenmiş olması. yani daha stabil ve daha akıcı çalışmasıdır.paket yöneticisinin daha stabil çalışıyor olması da bunun cabası

Zaten Arch'ın uygun olmadığını ve bunu kabul ettiğinizi konunuzda konuşmuşsunuz. Kaldırtmanız daha iyi olur. Çünkü başlığa uymamakta.

Ubuntu'nun olmaması da saçma. Yeni sürümünde paket sorunları azalmış durumda. Hem Ubuntu flavours ile Fedora Spin'i karşılaştırırsak (GNOME kullanılmayan sürümleri yani) Ubuntu Fedora'dan çok daha iyidir. Fedora sadece GNOME'a odaklanmış durumda. De değişikliğinde çöken Fedora ne işe yarar ki?
Bir ara plasma varsayılan olacak deniliyordu Fedora için, plasma kullanılabilir olduğunda GNOME'un bozulacağını düşünüyorum.

OpenSUSE her kullanıcıya hitap eden alt dağıtımlara sahip. Tumbleweed gibi rolling relase, slowroll gibi aylık güncel paket sunan, leap gibi uzun süre desteği ve yüksek stabiliteyi amaçlayan, kalpa gibi immutable olan, aeon gibi hem immutable hem de yüksek güvenliği amaçlayan birçok alt dağıtımı var. Hiç bilmeyen adama slowroll kur deyip geçerim. Fedora ve Arch'tan daha fazla rahat eder kullanıcı. Hem kullanıcı kullandıkça daha fazla şey öğrenebileceği bir yast aracına sahip. Kullanıcı merak etmese bile işine çok yarayacaktır.

Ve şu yorumunuzu atlamak istemem. "Linux'a yeni geçecekler" yazıyor başlıkta ancak bu yazınız öznel bir yazı olmuş. Biraz daha dağıtım keşfi yapsaydınız daha farklı dağıtımları da listeye alabilirdiniz. Bu yazınız insanlara doğru bir şekilde dokunamayacak, doğru bilgi sağlayamayacak bana göre.
rehberi iyi okuyan birisi; arch linux için az da olsa linux bilgisine sahip olması gerektiğini anlar. artı ve eksileriyle ele aldım, yazdım.

dostum diğer işletim sistemleri baz alındığında u ubuntu arayüzünün oldukça hantal olduğunu göreceksiniz.
Gnome = Gnome. Belli ki pek kullanmamışsın Ubuntu ekibi farklı bir renk paleti ve daha işlevsel bir ortam sunuyor.
Önerdiğin f*dora'da gnome kullanıyor. Dolayısıyla onu da çıkar.

Çok fazla gereksiz paket ve servisle gelmekte bu da ister istemez bilgisayarı yoruyor.
Kurdun mu acaba? Minimal kurulum seçildiği zaman fazlası ile temiz bir kurulum yapılıyor.

Snap paket yöneticisi ve güncellemelerini yaparken çok fazla sorun yaşadım. Bu yüzden bunu listeye almak istemedim.
Bunu biraz daha açman lazım. Bende snap'leri denedim.
Hatta Şu yazıda deneyimlerimi aktardım:
Ben hep flathub kullanan birisiyim, eğer bir yazılımın Flatpak'i varsa sistem paketini umursamam. Uzun zamandır şu şekilde düşünüyordum;"Flatpak'ler sadece OpenSUSE'de düzgün çalıştı" Ubuntu'yu kullandığım süre içerisinde bu yanılgıyı kırdım, kurduğum hiçbir Flatpak'te sorun yaşamadım.

Buradan neye bağlayacağım benim görüşümde aynı seviyede olan Snap'i merak etmem ile bağlanıyor.
Neden merak ediyordum çünkü insanların hala snap düşmanı olduğunu gördüm cidden saçmalık. Snap sistemin kalbi çıkardığın zaman Ubuntu kullanmıyorsun, snap sadece bir "paket yöneticisi" değil çok daha fazlası bunu özellikle Ubuntu'yu TPM ile kurmaya çalıştığım zaman ve Ubuntu Core desktop denediğim zaman fark ettim.

E tabii bu kadar değil "snap deposu yetersiz mi?" peki diye de düşünmedim değil, cidden daha az browser olması hariç rakip depodan daha geride olduğunu söylemek düpedüz yalan olabilir.
Yalan söylemiyim işinin erbabı veya tam gaz yüklenmiş her dilde bir iş atan geliştirici veya temel seviye bir bilgisi olan bir yazılımcı değilim. Ama VS Code, Qt Creator ve jetbrains IDE'lerinin olması bana burası gayet yeterli dedirtti.
IDE'ler haricinde bir şey dersem kullandığım Edge tarayıcısı hariç tüm uygulamaları rahat rahat yükledim, kullandım.

Ubuntu yerine linux minti koyma nedenim gereksiz paketlerin temizlenmiş olması. yani daha stabil ve daha akıcı çalışmasıdır.paket yöneticisinin daha stabil çalışıyor olması da bunun cabası
Ubuntu to Feature-less Ubuntu.
Ek olarak Ubuntu'nun minimal kurulumuna karşı Linux Mint Cinnamon kurulumu bloatware kalıyor.

Gnome = Gnome. Belli ki pek kullanmamışsın Ubuntu ekibi farklı bir renk paleti ve daha işlevsel bir ortam sunuyor.
Önerdiğin f*dora'da gnome kullanıyor. Dolayısıyla onu da çıkar.

Kurdun mu acaba? Minimal kurulum seçildiği zaman fazlası ile temiz bir kurulum yapılıyor.

Bunu biraz daha açman lazım. Bende snap'leri denedim.
Hatta Şu yazıda deneyimlerimi aktardım:

Ubuntu to Feature-less Ubuntu.
Ek olarak Ubuntu'nun minimal kurulumuna karşı Linux Mint Cinnamon kurulumu bloatware kalıyor.
dostum sanki kendi firman gibi savunma yapmana gerek yok. yaklaşık 7-8 tane dağıtım denedim ve bunların arasında bu 4 taneyi oldukça beğendim bana hiçbir sorun çıkartmadılar. ubuntu diğer işletim sistemlerine nazaran hantal kalıyor size bunu anlatmaya çalışıyorum. o gnome akıcılığını ubuntudan tam performansla alamıyorsunuz sorun burada zaten. sorun yaşadığım işletim sistemlerini buraya koymadım, o kadar yani ne bu ubuntu sevdası. ubuntuya kalana kadar bir sürü stabil daha güzel işletim sistemleri var. ubuntu lts sürümünü daha önce denememiştim fakat denesem bile iyi bir sistemde tam sürüm performanslı çalışmadığı sürece bunun ne anlamı kalıyor?

Ubuntu diğer işletim sistemlerine nazaran hantal kalıyor size bunu anlatmaya çalışıyorum. O GNOME akıcılığını Ubuntu'dan tam performansla alamıyorsunuz sorun burada zaten.
Bunu sentetik veya sentetik olmayan testler ile bize göster.

Sorun yaşadığım işletim sistemlerini buraya koymadım, o kadar yani.
Böyle bir beklentide değiliz zaten.

Ubuntu'ya kalana kadar bir sürü stabil daha güzel işletim sistemleri var.
Stabil olmayı neyle tartıyorsun?
Yani gerçekten daha stabil dağıtımlar var OpenSUSE leap ve Debian gibi dağıtımlar sadece güvenlik güncellemeleri alarak daha stabil kalıyorlar. Aynı şekilde Ubuntu'da sadece sürümlerinde hata düzeltme ve güvenlik güncelleştirmesi yollar.

Sorun şurada senin rehberin burada olmayı gerektirmeyen dağıtımlar içeriyor. Rehberin içeriğini değiştirmen yada rehberin başlığını değiştirmen lazım.
Ayrıca diğer dağıtımlar hakkında atıp tutuyorsun.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı