Linux’da sürücüleri nasıl görüntülerim?

Serendipity

Hectopat
Katılım
24 Nisan 2020
Mesajlar
2.656
Makaleler
3
Çözümler
4
Arkadaşlar ben Linux Mint’de, Windows’da olan aygıt yöneticisi gibi bir program arıyorum örneğin devre dışı bırakmak. Bunu nasıl yapabilirim?
 
Program bazında info gösteren programlar mevcut. Ama tüm aygıtları bir yerde göreyim ve aç kapat yapayım diyeceğin bir program yok. Terminalden yapabilirsin bu istediklerini.
 
Kernel içinde sisteme bağlı donanımlar için sürücü var ise gerekli sürücüler otomatik olarak yüklenir.
Devre dışı bırakmak için ilgili kernel modülü devre dışı bırakılmalı.

Hangi donanımın hangi kernel modülünü kullandığını öğrenmek için lspci komutunu kullanabilirsiniz.
lspci -vnn

Buna benzer bir çıktı verecektir.
02:00.0 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06) Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd Onboard Ethernet [1458:e000] Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 45, IOMMU group 1 I/O ports at d000 [size=256] Memory at fe200000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4K] Memory at d2100000 (64-bit, prefetchable) [size=16K] Capabilities: <access denied> Kernel driver in use: r8169 [B]Kernel modules: r8169, r8168[/B]

Ethernet portu için r8169 ve r8168 modülü kullanılıyormuş. Devre dışı bırakmak için kara listeye almak gerekir.

sudo nano /etc/modprobe.d/ethernet.conf
içeriğini kara listeye almak istediğiniz modüle göre değiştirip kayıt edin.
blacklist r8169
blacklist r8168

Sistemi yeniden başlattığınızda, bu modüller başka bir kernel modülü veya program tarafından ihtiyaç duyulmuyor ise yüklenmez.
 
Bu yöntem Debian ve türevleri için geçerlidir.
O zaman iğrenç bir espri geliyor; Mint ve integralleri için geçerlidir.
Mint-Ubuntu-Debian 😁.
Bu espriden sonra bazı beyin fonksiyonlarınız çalışmıyor olabilir.
Ama türevi alınmış bir fonksiyonun integrali, türevine eşit olmayabilir.
Örneğin x^2'nin türevi 2x iken, 2x'in integrali x^2+c oluyor.
Bu belirsiz integralde geçerlidir.
Masumca bir şaka linç etmeyin beni :(.


Hard Info ile donanımları kapsamlı bir şekilde görebilirsin.
Debian/Ubuntu:

# sudo apt install hardinfo

Ubuntu'un kendi mağazsında da bulunuyor.

Ya da sistemin 32 Bit ise;

64 Bit ise;
İndirip, kurabilirsin.

Hardinfo'yu önerdim, Windows aygıt yöneticisi gibi aygıtları sıralıyor ama donanımları özelleştirmiyor maalesef. Ayrıca;
# lm-sensors adlı paketin sistemin kurulu olmasında fayda var. Donanımların voltajını, ısısını Hardinfo, grafiksel şekilde görmene imkan sağlıyor.
Hardinfo hakkında daha fazla bilgi;

"lsmod" komutu da, terminal ekranında tüm modül/sürücü adını gösterebilir ama HardInfo ile neyin ne olduğu çok belli oluyor.
Lsmod hakkında daha fazla bilgi;

Sonra devre dışı bırakmak istediğin sürücünün ismini öğrendikten sonra;
/etc/modprobe.d/blacklist.conf

Yukarıdaki dizinde bulunan "blacklist. Conf" dosyasını açıp veya düzenleyip alt satırana
blacklist SÜRÜCÜ_ADI
Ekleyeceksin.

Tabi sürücü mü bilmiyorum ama modül demek daha doğru olabilir.

Düzenlemek için nano komutunu kullanabilirsin.
# sudo nano /etc/modprobe.d/blacklist.conf

Sürücü/modül devre dışı bırakmak veya kaldırma yöntemlerine başvurmak, eski cihazların yeni nesil sistemlere adapte olamadığı için verdiği hatalardan dolayı başvurulan bir yöntemdir. Gerekmedikçe böyle bir yola girmeye gerek yoktur. Genel olarak Linux donanımlar ile uyumlu çalıştığından zaten böyle bir yola girmek anlamsız olur. En azından kararlı olduğu bilinen Linux dağıtımlarında böyle sorunları kolay kolay görmezsiniz.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar ben Linux Mint’de, Windows’da olan aygıt yöneticisi gibi bir program arıyorum örneğin devre dışı bırakmak. Bunu nasıl yapabilirim?

Her masaüstünün "Görev Yöneticisi" ve "Başlangıçta Çalıştır" araçları var, onlarla yapabilirsin. Ayrıca ev dizininde bulunan "autostart" dizininden de yapabilirsin.
 
Arkadaşlar ben amacımı anlatayım. Bir laptopun kendi kamerası var ve benim kameram var ama derste bu kameralar ikide bir geçiş yapıyor ve ses bozulabiliyor ya da harici kameranın mikrofonunu kullanıyor. Ben sadece kendi laptopumun kamerasını devre dışı bırakmak istiyorum. Böyle kısa bir yol yok mu?
 
Arkadaşlar ben Linux Mint’de, Windows’da olan aygıt yöneticisi gibi bir program arıyorum örneğin devre dışı bırakmak. Bunu nasıl yapabilirim?

Aynı işlevi gören bir programa rastlamadım bugüne kadar. İstersen lsmod ile yüklü bütün modülleri görüntüleyebilir. Modinfo komutu ile istediğin modülün parametrelerini listeleyebilir. /etc/modprobe.d/blacklist.conf içine blacklist modül şeklinde ekleyerek istediğin modüllerin yüklenmesine engel olabilirsin. modprobe -r veya rmmod ile istediğin modülü sistemden geçici olarak çıkartabilirsin.
 

Geri
Yukarı