Linux'ta İkon Paketi Değiştirme

Fatalis

Megapat
Katılım
18 Ağustos 2014
Mesajlar
4.945
Makaleler
5
Çözümler
62
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Web Tasarımcısı
Merhaba, forumda Linux dağıtımları kullanan veya kullanmayı heves eden arkadaşlar görüyorum. Bu nedenle kullandığı Linux dağıtımını daha da güzel hale getirebilecekleri birkaç metot paylaşmak istiyorum. Linux ortamında ikon paketleri kullanılabiliyor, bu ikon paketlerinin içerisindeki ikonları tek tek değil, tümleşik bir halde kuruyor ve kullanabiliyoruz.

Önce benim kullandığım sistem ve masaüstü ortamından bahsetmek istiyorum, ben Arch Linux üzerinde GNOME3+XFCE4 masaüstü ortamlarını kullanıyorum ancak bu makaleyi GNOME masaüstü ortamını kullanarak anlatacağım. Ben Arch kullanmıyorum ne olacak, benim masaüstü ortamım XFCE, LXDE ne olacak tarzı sorular soruyorsanız eğer; bu makalede anlatacağım metot her Linux dağıtımı ve masaüstü ortamı için geçerli olacaktır. O nedenle bu konuda sıkıntı çekmeyeceksiniz.

Bu işe önce bir ikon paketi beğenip, indirerek başlayacağız. Size ikon paketi indirebilmeniz için bir kaynak vermek istiyorum:

Gnome-Look: Sıkça kullandığım bir sitedir ve bu site varken başka kaynak aramaya tenezzül bile etmiyorum genelde. Aynı şekilde GTK, kabuk temaları, imleç temaları gibi bir çok transformasyon paketlerini barındırır.

Buradan bir ikon paketi beğenelim, örneğin ben bunu beğendim. Download butonuna basarak indirelim, Install butonu sadece GNOME masaüstü ortamında çalışacaktır ve ek olarak o butonun çalışması için birkaç eklenti kurmamız gerekiyor. Bu nedenle biz elle yapacağız ikon yükleme işlemini.

Linux üzerinde ikon paketleri /usr/share/icons klasörü içerisinde saklanır, ancak bu klasöre dosya eklemek veya bu klasör içerisinde bulunan dosyaları silmek, değiştirmek için yönetici iznine sahip olmamız gerekiyor. Bu engeli aşmamızın 2 yolu bulunmakta ancak ben kendi önerdiğim daha kolay olan yolu anlatacağım.

Dosyanın sahipliğini kullandığımız kullanıcı hesabına aktarma:

Uçbirimi (terminal) açalım ve aşağıdaki komutu girelim;

Bash:
sudo chown -h -R kullanici /usr/share/icons

Bu komutta "kullanici" olarak belirttiğim kısma siz kendi kullanıcı adınızı girmeniz gerekiyor. Chown komutu bir klasörün veya içindeki dosyaların sahipliğini belirtilen kullanıcıya vermeye yarayan bir komut. Komut içerisindeki -h -R parametreleri ise hem klasörün, hem de o klasörün içindeki diğer dosya ve klasörlerin de dahil olarak sahipliğinin verilmesini sağlıyor.

2019-07-24 17-02-08 ekran görüntüsü.png

Bu şekilde komutu girdiğimizde bizden şifremizi istiyor, girdikten sonra eğer işlem tamamlanırsa resimdeki gibi herhangi bir uyarı veya mesaj iletisi göndermiyor. Bu komut sayesinde sahipliği almış ve o klasör içerisinde cirit atma iznini almış bulunmaktayız.

Şimdi ise gelelim indirdiğimiz ikon paketi dosyamıza, ikon paketi .tar veya .tar.gz gibi açık kaynak arşiv dosyalarıyla indiriliyor. Bu arşivi açıp bulunduğumuz klasöre çıkaralım, çıkarttığımızda klasör halinde geliyor. O çıkan klasörü kopyalayıp /usr/share/icons klasörü içerisine atalım, dikkat edin klasörü direkt olarak atıcaz içindekileri değil.

2019-07-24 17-55-18 ekran görüntüsü.png

Buraya kadar her şeyi doğru yaptıysan ikon paketi yükleme işlemini tamamlamış bulunmaktayız demektir, şimdi geldi varsayılan ikon paketimizi yüklediğimiz paket ile değiştirme. Bunu yapmak için (masaüstü ortamına göre değişir) bir ince ayar uygulaması gerekiyor (tweaks) ben size bildiğim kadarıyla masaüstü ortamlarının ince ayar yazılımlarını listelicem, bu ince ayar yazılımları sayesinde varsayılan ikon, tema, imleç gibi tüm ayarları değiştirebileceğiz:

Masaüstü Ortamı
İnce Ayar Aracı
Kurulumu
GNOME3​
gnome-tweak-tool​
sudo apt-get install gnome-tweak-tool​
XFCE4​
Gerek duymuyor, ayarlardan değiştirilebilir.​
N/A​
LXDE​
obconf​
sudo apt-get install obconf​
Cinnamon​
gnome-tweak-tool​
sudo apt-get install gnome-tweak-tool

Bu ince ayar yazılımlarıyla rahatlıkla ayar yapabilirsiniz, ayar yapma kısmını derin olarak anlatmam pek mümkün değil çünkü her masaüstü ortamı farklı ayar yazılımı kullanıyor ancak anlatmaya çok gerek yok, bir kaç kurcalamayla anlayıp değiştirebileceğiniz yazılımlar bunlar. Benim kullandığım masaüstüyle göstermem gerekirse:

2019-07-24 17-49-59 ekran görüntüsü.png

İşte bu kadar, ikon paketimi yeni yüklediğim Tela ikon paketi olarak ayarladım ve ikonlar yeniden başlatma gerektirmeksizin değişti direkt olarak.

2019-07-24 18-03-36 ekran görüntüsü.png

Tüm bu işlemleri yaparken takıldığınız, yapamadığınız bir kısım olursa sorabilirsiniz, seve seve yardımcı olurum. Amacım zaten bi' hayli az olan Linux kullanıcısı dostlarımı daha fazla Linux'u sevdirtmektir.

Keyifli sosyaller.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Linux üzerinde ikon paketleri /usr/share/icons klasörü içerisinde saklanır, ancak bu klasöre dosya eklemek veya bu klasör içerisinde bulunan dosyaları silmek, değiştirmek için yönetici iznine sahip olmamız gerekiyor. Bu engeli aşmamızın 2 yolu bulunmakta ancak ben kendi önerdiğim daha kolay olan yolu anlatacağım.

Bahsettiğiniz klasör tüm geçerli kullanıcıları etkileyen klasördür, eğer tek bir kullanıcı hesabı ile sisteminizi kullanıyorsanız veya sadece kullandığınız kullanıcı hesabını etkilemesini istiyorsanız;

Temalar için;
/home/kullanıcı adı/.local/share/themes/
İkonlar için;
/home/kullanıcı adı/.local/share/icons/

Not: Eğer bahsedilen yolda belirtilen klasör yok ise kendiniz elle oluşturabilirsiniz.

Klasörlerini kullanabilirsiniz. Bu sayede herhangi bir dosya sahipliği işlemine gerek kalmamaktadır.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı