Linux'ta oyun oynanır!

Çok da kısıtlı değil ya. Proton Db'de zaten Windows ile de sıkıntısı olan oyunların performansı kötü iken bazıları da yüksek olabiliyor. Buna örnek olarak Nier: Automata ya da Arkham Knight bu iki oyunun oynama performansına Platin+ olarak not verilmiş.
Kendimden bir şey katmıyorum.

11GB pit ile hafıza arttrın.
Root ile Kali, Debian kullanabilirsiniz.

Root'unuz yoksa ya da Android sürümünüz 7'den ( LinageOs gibi) yukarı ise;
1.Debian Wheezy ARM ( Apt kaynaklarını düzenleyerek Jessie'de yükseltebilirsiniz.)
2.İsmini unuttum ama bir tane daha uygulama vardı, kendi kaynakları ile kuruyordu.

Bu ikisi rotsuz çalışyor. Çalışma mantığı ise Android'in uygulamalar izin verdiği /data/data klasörünü istediği gibi düzenlemesinden kaynaklı. Donanım dışında istediğiniz her root özelliklerini kullabiliyorsunuz. Ufak bir hatırlatma uygulamaların kurduğu sisteme müdahale edebiliyorsunuz ama Android'in rootsuz erişim izni verdiği hiçbir dosyaya müdahale edemezsiniz.

X86 tabanlı tabletlerde ise Wine ile birkaç Windows uygulaması başlattım. MT2 Client bile (ama asla oyun açılmadı :( ).
Vay be! Görmeyeli teknoloji ilerlemiş 😵. Mevcut yöntemleri ve deneyimlerini aktardığın için teşekkürler.

KDE'den de soğumazsınız hocam ya. GNOME ve KDE candır. XFCE'nin görünüşü bana çok kötü geliyor. Karanlık tema uyguluyorum pencere çerçeveleri aydınlık kalıyor ıyy.
GNOME'u ben de severim, şu Unity saçmalığından sonraki (tabletteki yarım yamalak deneyimlerim hariç) ilk masaüstü ortamı deneyimim GNOME oldu. İlginçtir, GNOME'un çok daha fazla görselliği olduğu halde Unity'li Ubuntu'da bilgisayarımın ancak ucu ucuna çalıştırabildiği, ekstradan görsel efektlerin bulunduğu bölümleri oynamanın işkence olduğu Shovel Knight oyunu Ubuntu GNOME'da kaymak gibi çalışmıştı.
XFCE'nin taze kurulumdaki hali benim de hoşuma gitmiyor ama onu güzel bir şeye çevirmekle uğraşmak istiyorum, internette gördüğüm hoşuma giden XFCE kurulumları olmuştu. Pencere çerçeveleri için ayriyeten XFCE'nin pencere yöneticisine de tema kurmak gerekiyor. Pencere, arayüz ve ikon temasını değiştirip başlat menüsündeki grupları sola alınca görüntüsü biraz düzelir gibi oldu. Komple panelden kurtulup bir tür dock kurmaya karar vermiştim ki vazgeçip direkt masaüstü ortamı kullanmayı bıraktım. Sadece bir tür tiling window manager kullanmaya karar verdim. Önce i3 denedim ama beğenemedim, şimdi Awesome kullanıyorum ve çok hoşuma gitti. Verimli bir şekilde kullanabilmek için öğrenmem ve kişiselleştirmem gereken tonlarca şey var ama yavaş yavaş alışmaya çalışıyorum. BSPWM ve onun dışında bir iki tane daha denemek istediğim pencere yöneticisi var ama window manager hopper olmak istemiyorum.
Anlatmaya başlayayım, Intel Core2 Duo P8700, 4GB RAM, SSD ve Intel Mobile 4 Series Express GPU'ya sahip olan bir dizüstü bilgisayarım var. Buna Kubuntu kurdum.(GNOME biraz kasıyor diye KDE Plasma kullanan dağıtım kurdum.)

Assault Cube isimli bir oyun var düşük sistemler için. Windows'ta en düşük ayarlarda 3FPS alıyordum bu oyunda. Minecraft ise OpenGL sürümünüz yetersiz diyordu ve açılmıyordu.

GNU/Linux'ta Assault Cube en yüksek ayarlarda sabit 60FPS(sınırı kaldırsam kim bilir ne kadar yükselecekti.), Minecraft ise 4 chunk'ta 20FPS civarı veriyordu.

Boşta RAM tüketimi 500MB-600MB arası Kubuntu'nun.
Intel Celeron B820 işlemcili, 4GB RAM'i ve SSD'si olan ekran kartsız laptopumun jet motoru sesleri çıkarmadan çalışabildiğini Xubuntu ile öğrendim. Önceden ağırlıklı olarak Windows 10 kullanıyordum ve boşta dururken bile sürekli ısınıyordu ve fanları dönüyordu. Derste kullanırken ya sınıfın uzak bir köşesine oturuyordum, ya da not alacağım şeyi yazıp bilgisayarı uykuya alıp tekrar kullanacağım zaman tekrar açıyordum (ya da ayı gibi vereceğim rahatsızlığı görmezden gelip harıl harıl laptopumu çalıştırıyordum). Batarya ömrü de Xubuntu ile gözlerime inanamadığım düzeyde arttı, yanılmıyorsam birkaç katına çıktı. Belki Windows 10 yerine Windows 7 kullansaydım bu sorunları yaşamayabilirdim ama Windows 7'den çok oturaklı soğumuştum, Windows 10'u daha çok seviyorum. Bir ara masaüstümde Windows 10'a yaptığım ince ayarlardan laptopta yapmayı unutmuş olabileceklerimi kontrol edeceğim, veri dikizleme toplama hizmetlerini kapatmayı unutmuş olabilirim.

DXVK, Vulkan mı?
Aynen. Wine de öyle ama bu DXVK'nin yeni sürümleri Wine'den daha iyi gibi tam vakıf değilim. Buyrun.
Bilgisayarı Vulkan desteklemeyenler:
400.png

Technopat Haberler

Geri
Yukarı