Linux'ta oyun oynanır!

Linus Torvalds'ın "F*ck you Nvidia!" olayından sonra sürücü sıkıntısı düzeldi sanıyordum, eski Ati ekran kartım da AMD tarafından terk edildiği için (gerçi o kadar sürede terk edilmesi normal) aynı sorunu yaşamaktan endişelenip Nvidia'ya yöneldim. Pişman da değilim.
Burada amacım Linux'u suçlamak değil, Linux'un kullanıcı dostu oluşunu tartışmak. Eğer onu sorunsuz kullanmak için ona özel ekran kartı seçmem gerekiyorsa o işletim sistemi kullanıcı dostu değildir. Herhangi bir bilgisayar mağazasına girip gözüm kapalı hazır bir sistem alıp ona bir şekilde Linux kurduktan sonra sorunsuzca kullanabiliyorsam kullanıcı dostudur.

Amacım Linux'u kötülemek değil, bana haksızlık yapıyorsun. Linux'u seviyorum, laptopumda yarı mecburiyetten yarı Linux'u sevdiğimden ağırlıklı olarak Linux kullanıyorum. Depolama alanımı artırdığımda masaüstüme de tekrar bir GNU/Linux dağıtımı kurup iyice uğraşmak istiyorum.
Ama Linux gerçekten kullanıcı dostu değil. Senin kullandığın cihazlar piyango vurmuş cihazlar olabilir ama hala birçok cihazda sorun yaşanıyor. Ne yaptığını bilmek gibi bir kavramdan söz ediyorsak kullanıcı dostu kavramını aradan çıkarmalıyız.
Yanlis anlamayin ben size bir sey demedim aksine siz dogrulardan bahserek ezber konusmamissiniz.
Ne yaptigini bilmekten kastim ise sacma sapan seylerle ugrasmamakti(debian tarzi bir dagitim kullanmiyorsaniz.) kisacasi size saygim sonsuz ben sadece arkadasin kesin yargilarla hukum vermesinden rahatsiz oldum o kadar.

Son düzenleme:
Sanırım. Linux dağıtımı kullandığım zaman boyunca hep Windows'u aradım.
O psikolojik bir şey bende de oluyor. 😂
Masaüstü bilgisayarımda yoğunluklu olarak Windows kullanıyorum bunun 2 sebebi var, SSD'de fazla yer yok GNU/Linux'u HDD'ye kurdum ve NVIDIA ekran kartı kullanıyorum.

Ama düşük sistemli dizüstü bilgisayarımda net GNU/Linux kullanırım, sebeplerini anlatsam şok olursunuz.

O psikolojik bir şey bende de oluyor. 😂
Masaüstü bilgisayarımda yoğunluklu olarak Windows kullanıyorum bunun 2 sebebi var, SSD'de fazla yer yok GNU/Linux'u HDD'ye kurdum ve NVIDIA ekran kartı kullanıyorum.

Ama düşük sistemli dizüstü bilgisayarımda net GNU/Linux kullanırım, sebeblerini anlatsam şok olursunuz.
Ben Windows'dan vazgeçmeyeceğim şu anlık. Büyük şirketlerin geliştirdiği yazılımlar daha kolay kullanılabilir oluyor.

Aa hangi dağıtım? Yıllar S4 cihazımda chroot ile Linux kullanmak için epey çabalamıştım ama becerememiştim. Onun yerine okulun verdiği General Mobilee-Tab 4 tablete kurmuştum ve epey sıkıntı yaşamıştım, beni KDE'den soğutan o tablette yaşadığım deneyimler olmuştu.

11GB pit ile hafıza arttrın.
Root ile Kali, Debian kullanabilirsiniz.

Root'unuz yoksa ya da Android sürümünüz 7'den ( LinageOs gibi) yukarı ise;
1.Debian Wheezy ARM ( Apt kaynaklarını düzenleyerek Jessie'de yükseltebilirsiniz.)
2.İsmini unuttum ama bir tane daha uygulama vardı, Kendi kaynakları ile kuruyordu.

Bu ikisi rotsuz çalışyor. Çalışma mantığı ise Android'in uygulamalar izin verdiği /data/data klasörünü istediği gibi düzenlemesinden kaynaklı. Donanım dışında istediğin her root özelliklerini kullabiliyorsunuz. Ufak bir hatırlatma uygulamaların kurduğu sisteme müdahale edebiliyorsunuz ama Android'in rootsuz erişim izni verdiği hiçbir dosyaya müdahale edemezsiniz.

X86 tabanlı tabletler de ise Wine ile birkaç Windows uygulaması başlattım. MT2 Client bile (Ama asla oyun açılmadı :( ).

Cunku optimizasyonunu Windows'a gore yapiyorlar Windows'tan vazgecmenize gerek yok kucuk bir alana Linux yukleyip keyif alabilirsiniz.
Yazılımlar derken işletim sistemlerini de kastettim. Sonuçta onlarda bir yazılım.

Konu başlığı linux'ta oyun oynanır ama nasıl ? Wine vb araçlar olsa bile yinede oynanabilecek oyunlar kısıtlıdır. Photoshop gibi windows programlar da aynı şekilde. Peki sorun nereden kaynaklanıyor ?

Donanım üreticileri, yazılım ve oyun firmaları ticari pazar açısından yetersiz bulduğu açık kaynak sistemlerine destek vermek istemiyorlar. Bu durumda suç linux veya diğer açık kaynak projelerinde mi bulmamız gerekiyor? Bence hayır istedikleri zaman doğal (native) linux desteği olan oyun ve programlar çıkarabiliyorlar.

Aynı sebeplerden açık kaynak sistemlerin kullanıcı dostu olmadığını söyleyemeyiz.

Ama düşük sistemli dizüstü bilgisayarımda net GNU/Linux kullanırım, sebeplerini anlatsam şok olursunuz.
Anlatmaya başlayayım, Intel Core2 Duo P8700, 4GB RAM, SSD ve Intel Mobile 4 Series Express GPU'ya sahip olan bir dizüstü bilgisayarım var. Buna Kubuntu kurdum.(GNOME biraz kasıyor diye KDE Plasma kullanan dağıtım kurdum.)

Assault Cube isimli bir oyun var düşük sistemler için. Windows'ta en düşük ayarlarda 3FPS alıyordum bu oyunda. Minecraft ise OpenGL sürümünüz yetersiz diyordu ve açılmıyordu.

GNU/Linux'ta Assault Cube en yüksek ayarlarda sabit 60FPS(sınırı kaldırsam kim bilir ne kadar yükselecekti.), Minecraft ise 4 chunk'ta 20FPS civarı veriyordu.

Boşta RAM tüketimi 500MB-600MB arası Kubuntu'nun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı