Rehber Linux'ta Roblox oynamak Linux Android desteği

Merhaba arkadaşlar. Forumda sürekli sorulan "Linux'ta Roblox oynanır mı?" sorusuna cevap olarak bu rehberi hazırlamak istedim. Kurulum yeni başlayanlara zor gelebileceği için ayrıntılı bir rehber sunmak gerekliydi. Açılan konulara "Waydroid kullanabilirsin." demekten başka bir şey eklenmiyordu. Bugün Waydroid kurmayı ve Linux'ta Roblox oynamayı öğreteceğim. Ayrıca bu rehberi takip ederek farklı android oyunları ve uygulamaları da çalıştırabilirsiniz.

1- Waydroid'e hazırlık
Waydroid, Linux içerisinde Android programları çalıştırmamıza yarayan bir uygulama. Waydroid'i çalıştırmamız için Linux kernelinde bulunması gereken bir modül var.
Eğer zen-kernel kurarsanız bu modül otomatik olarak bulunur. Ayrıca Garuda ve Cachy OS dağıtımlarında bu modül varsayılan olarak kurulu geliyor. Eğer kernel değiştirmek istemiyorsanız modül kurulumunu göstereceğim. Tabii ki bunu Arch Linux için yapacağım, diğer dağıtımlar için ufak bir tarayıcı araması yapabilirsiniz.
paru -S binder_linux-dkms komutu ile modülü indirmemiz ardından sudo modprobe -a binder_linux komutu ile modülü kernele ekleyebiliriz.
Not: Önceden bir de bu modülü düzenleme aşaması vardı ancak artık düzenleme gerekmeden çalışıyor. Şanslısınız😍.
2- Waydroid kurulumu
Ben bu kısmı yine Arch Linux için anlatacağım. Diğer dağıtımları kullananlar Install Instructions | Waydroid bu siteye bakabilirler.
sudo pacman -S waydroid komutuyla Waydroid'i kurduktan sonra sistemi yeniden başlatalım. Ardından sudo waydroid init komutu ile Waydroid'de android uygulamalarını çalıştırmak için android imajını indirelim.
sudo systemctl enable --now waydroid-container komutunun da ardından Waydroid'i kullanmaya hazır oluyoruz. waydroid show-full-ui komutu ile Android'i tam ekran olarak açabiliriz.
3- ARM çevirisi, Gapps, Smart Dock
PC ve Mobil işlemciler birbirinden farklı olduğu için ARM işlemcilere derlenmiş program ve oyunları bilgisayarda çalıştıramayız. Emülatörlerin görevi işlemciler arası çeviridir ancak Waydroid bir emülatör değil, sizlere işlemciler arası çeviri yapmazlar. ARM uygulamalarını x86_x64 bilgisayarlarımızda çalıştırabilmemiz için Chrome OS'ta kullanılan libndk'yi kurmamız gerekiyor.
Ayrıca daha rahat bir kullanım için Gapps kurabiliriz. Böylece Play Store sistemimizde bulunuyor olur.
Smart dock ise normal android barı yerine PC tarzı bir bar koyarak Waydroid'i daha kolay kullanmanıza yarayan bir araç.
Kod:
git clone https://github.com/casualsnek/waydroid_script
cd waydroid_script
python3 -m venv venv
venv/bin/pip install -r requirements.txt
sudo venv/bin/python3 main.py

Komutları ardından bize bazı sorular sorulacak.

İlk soruda Android 11 seçeneğini seçmemiz lazım. Sonrakinde install seçeneğini seçmeliyiz. Diğer soruda ise boşluk tuşunu kullanarak
  • gapps
  • libndk
  • smartdock
seçeneklerini seçmeliyiz. Ardından enter ile ilerleyebiliriz.

sudo venv/bin/python3 main.py hack hidestatusbar komutu ile androidin üstündeki bildirim panelini kapatabiliriz. Böylece tam bir PC görünümüne ulaşmış oluruz.

4- Google doğrulaması
Waydroid cihazımız Google tarafından tanınmıyor olduğu için Play Store'u kullanamayacağız.
Terminalde sudo waydroid shell komutu ile waydroide girmemiz gerekiyor. Bunu adb shell ile aynı şey olarak düşünebilirsiniz.
Waydroid shelline girdikten sonra ANDROID_RUNTIME_ROOT=/apex/com.android.runtime ANDROID_DATA=/data ANDROID_TZDATA_ROOT=/apex/com.android.tzdata ANDROID_I18N_ROOT=/apex/com.android.i18n sqlite3 /data/data/com.google.android.gsf/databases/gservices.db "select * from main where name = \"android_id\";" komutunu girmeliyiz. Bize bir kimlik kodu verilecek. Bu kodu Sign in - Google Accounts sayfasına girmemiz ve doğrulatmamız lazım. Ardından sistemi veya Waydroid'i yeniden başlatın. Play store'u kullanabilmeye başlayacaksınız. Play store'a giriş yapıp Roblox'u indirebilirsiniz.
5- Roblox'u çalıştırmak
Roblox'u çalıştırmak için ince ayar yapmamız gerekiyor.
/var/lib/waydroid/waydroid_base.prop dosyasını yönetici olarak metin editörüyle açmamız gerekiyor. vim veya nano kullanabilirsiniz.
Basit örnek: sudo nano /var/lib/waydroid/waydroid_base.prop ile dosyayı düzenleyebilir, anlatacağım düzenlemeyi yapınca CTRL+X ile kaydedebilirsiniz.
Dosyadaki ro.hardware.gralloc=gbm satırını silip yerine ro.hardware.gralloc=minigbm_gbm_mesa yazmamız gerekiyor. Dosyayı kaydedebilirsiniz.
6- Keymapper
Waydroid oyun oynamak değil uygulama kullanma amaçlıdır. Oyunlar için W basayım ileri gitsin S basayım geri gitsin gibi bir mantık eklenmemiştir. Keymapperlar ile S basınca ekranda aşağı kaydırma hareketi yapılmış gibi algılansın, mouse sol tık ile vurma butonuna basılmış gibi olsun benzeri ayarlar yapılabilir.
Ben size daha kolay ve oyunlar için yapılmış, Bliss işletim sisteminde kullanılan keymapperı göstereceğim. İleride keymapper için ayrı rehber açabilirim. Keymapper deneyimim yok denecek kadar az. Sizleri yanlış yönlendirmek istemem. O nedenle direkt kaynağa bakabileceğiniz bir link bırakıyorum.


Umarım işe yarar bir rehber olmuştur. Normalde rehberi ekran görüntüleriyle anlatmayı planlıyordum ancak kyk internetiyleyim, yavaşlıktan dolayı oyuna girip ekran görüntüsü alamıyorum. Basit biçimde anlatmaya çalıştım. İyi eğlenceler dilerim! Ayrıca bugün girmiş olduğum 20. yaşımda forumda yayınladığım ilk mesaj bu. :) Aynı zamanda 1000. mesajıma da denk gelmiş oluyor. Forumda sizlerle geçirdiğim vakitlerden dolayı çok memnunum. Hepinize iyi günler dilerim.
 
@tempestian, şu an Android imajını indiriyorum. Sormak istediğim bir soru var. Roblox'u açtığımızda ekranda mobildeki gibi tuşlar görünüyor mu? Bunu nasıl kapatacağız?

Hocam sağ alttaki pin işaretine tıklayınca gizleniyor panel. Fareyi aşağı götürünce görünüyor.
 
Waydroid'in ID'sini Google'a kaydettim. Play Store açtım fakat Roblox'un bu cihazda çalışamayacağını söylüyor. Tarayıcıdan APK olarak indirip denedim, yine aynı. Yükleniyormuş gibi yapıyor ve en son yüklenemedi hatası veriyor. Sizce neden? @tempestian

1713728039039.png
 
Waydroid'in ID'sini Google'a kaydettim. Play Store açtım fakat Roblox'un bu cihazda çalışamayacağını söylüyor. Sizce neden? @tempestian

Waydroid Script'i çalıştırmayı denediniz mi hocam? Libndk'yi yüklemeniz gerekiyor olabilir.
 

Geri
Yukarı