Linux'ta tek komut cihazınızı kullanılamaz hale getirebilir

teknofan92

Centipat
Daha fazla  
İnternette gezinirken, bir kullanıcının rm -rf /* komutu yüzünden MSI laptopunun kullanılmaz hale geldiğini anlatan bir sayfa gördüm.

Your laptop could be bricked with a single Linux command

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Aslında, ben de sistemime Linux kurup rm -rf /* komutunu çalıştırmayı deneyecektim. Fakat şimdi bunun iyi bir fikir olmadığını düşünüyorum. Nasıl oluyorda Efivar'ların silinmesi UEFI'ye kalıcı hasar verebiliyor anlamış değilim. Düşüncelerinizi bekliyorum.

İstersen dene, hatta komutu çalıştırmadan önce, bilgisayarındaki tüm disk bölümlerinin /etc/fstab dosyası aracılığı ile bağlı olduğuna emin ol, varsa Windows'un kurulu olduğu bölümleri de bağla ve öyle dene...
Sonunda içinde tek baytlık bir dosyanın bile olmadığı, tertemiz bir diskin olur.

rm -> Silme komutu (remove'un kısaltması)
-rf -> Dizinleri sil (r: recursive) + Terslik durumunda sorma (f: force)
/* -> Kök dizin

Yani çok özel bir kod değil özünde.

Linux ve Unix benzeri diğer sistemlerde her şey kök dizin altında birleşiyor. Yani kök dizin bilgisayarı tamamen temsil ediyor. Windows gibi C, D gibi ayrımlar yok. Linux'a bağlanan bütün disk alanları silinmiş olacak ki UEFI ile alakalı alanlar da doğrudan kök dizine bağlanıyor. Systemd sağ olsun, anakartın firmware'i de doğrudan kök dizine bağlanıyor.

Bu Systemd'de eskiden bulunan bir bug EFI degiskenlerini RW olarak baglamak gibi bir aptallik yapip birçok insanin bilgisayarinin brick olmasina sebep olmustu. Artik yok oyle bir şey.

Çok eski laptopumda böyle durum olmuştu uzun zaman önce. Yanlışlıkla rm komutunu yanlış kullanıp kök dizinini yanlışlıkla silmiştim ve haliyle efivarlar bile silinmişti. Laptop Acer logosunda kalıyordu BIOS'a bile girmiyordu. iyi ki düzelmişler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok eski laptopumda böyle durum olmuştu uzun zaman önce. Yanlışlıkla rm komutunu yanlış kullanıp kök dizinini yanlışlıkla silmiştim ve haliyle efivarlar bile silinmişti. Laptop Acer logosunda kalıyordu BIOS'a bile girmiyordu. İyi ki düzelmişler.

Sonra ne yaptın. Hikaye yarıda kalmış.

Bir de LoL yüklenmiyor mu artık.
Benim harici ekran kartı hasarlı Windows da sürekli sürücü kurmaya çalışıyor bu sefer de Windows göçüyor. Linux Mint'i kurayım dedim. LoL yüklenmiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı