Haklısın Hocam ancak Şu durumda göz önünde bulundurmak gerekiyor ki Allah'ın zaman ve Mekandan münezzeh olma durumuna biz inanıyoruz . Ancak bunu sadece kalben değil bununla alakalı da bir delil sunmamız gerekiyor çünkü insan aklen kabul etmek ister ve Kur'an'da bunu emreder zaten. Bununla alakalı okuduğum kitapta çok güzel bir örnek vardı ancak şu an bulamadım bulduğum gibi atmaya çalışacağım sizin de aklınızda varsa yazabilirsiniz.Kaçırdığınız bir nokta var. Bunu önceden de belirtmiştim zaten, Allah katında zaman ve mekan yok.
Bunu idrak ederek yorumlamaya çalışırsanız, bir şeyler oturabilir ama zamanla...
Andolsun ki cinlerin ve insanların çoğunu cehennem için yarattık. Onların kalpleri vardır fakat anlamaz.
Gözleri vardır fakat görmez. Bunlar hayvanlar gibi hatta daha da aşağıdırlar. ( Araf suresi 179 )
Ve Rabb'inin "Andolsun ki cehennemi cinlerle ve insanlarla tamamen dolduracağım. " sözü gerçekleşecektir/kesinleşmiştir. (HUD suresi 119)
Dostlar bu ayete göre Allah zaten söz vermiş cehennemi cin ve insanlarla tamamen dolduracağım diye. Böyle büyük bir cezanın sözünün verilmesi sizce de yanlış değil mi? Üstelik bu sözünün gerçekleşmesi için de ( iyi insanları cehenneme atmayacağına göre ) kalbi olup da görmeyen, gözü olup da duymayan, yani cehenneme atmak için bu kötü özelliklere sahip kötü kullar yarattığını söylüyor. Bu ayetler özgür iradeyle çelişkili değil midir? Sizin fikirleriniz nedir dostlar?
Allahın verdiği akıl hiç bir anlam ifade etmez kardeşim. Yaratan zaten sonsuz olanağı bilir yani senin yanacağını veya yanmayacağını bile bile seni cehenneme tıkmıştır veya cennetle ödüllenmiştir. Tanrı denilen kavram açıklanması imkansızdır çünkü tanrı özneldir. Acizlik, acı, mutsuzluk gibi insana özgün dediğimiz duygular insana özgünse eğer Tanrı kendinde olmayanı nasıl verebilir ki ? Tanrıda her şey vardır ve herşey olduğu için mi tanrıdır ? Onu geçtim çok paradoks bir canlı tanrı. Kendinden güçlüsünü yaratabilir mi ? Kendisinin en üst olduğunu bilmesinin bile bi imkanı yoktur. Tanrı kavramı insan tarafından yaratılmış bir şeydir, eğer sen tanrının varlığı var olabilir diyorsan evreninde tanrının kendisi olabiliceğini kabul etmen gerekir. Mesela tanrı kendisiyle nasıl başa çıkıyor, sıkılmıyor mu vesaire dediğimiz de de tanrının acaba doğanın bir parçası olup olmadığını da düşünüyoruz ya da doğanın kendisi mi olduğu gibi.Allah sana irade ve akıl veriyor gerisi sana kalmış dostum ister bunları kullanıp iyi bir insan olursun ve cennete gidersin, veya kötü bir insan olursan cehenneme gidersin. Bu ayetleri cımbızla çekip okumaya çalışırsan anlamazsın dostum mesela araf suresinden yazdığın ayeti anlaman için araf suresinin başından başlayarak okursan ne demek istediğini anlarsın. Onların kalbi taşlaşmıştır vs. diyorsa Kur'an-ı Kerim'in mealinde bu lafla tesvir edilen kötü, cehennemlik insanlara diyor onlar hiçbir şekilde doğruları görmez, doğruları işitmez çünkü işlediği günahlar, yaptığı kötülükler artık onlar için sıradan şeyler olmuş gibi düşünebilirsin. Yaşar Nuri Öztürk diye bir hoca var ondan dinlemeni tavsiye ederim.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.