Linux'u Eleştiriyorum

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Linux dağıtımları "genel" itibariyle aynı amaca hizmet etmektedir. Çeşitlilik güzel ama bu kadarı fazla. Şu anda aşırı derecede dağıtım var. Üstüne, masaüstü ortamları da tuzu biberi. Konu sahibi arkadaşın yazısına, oldukça katılıyorum.

Linux'a destek verilmesi hoş, lâkin buna verilecek destek kadar kendileri bir çekirdek oluşturabilseydiler önceden, şu an zaten önde olacaklardı. Çekirdek oluşturmak çok zor ve uzun süren bir iş. Lâkin 2000-2005 gibi aydınlanma döneminde kafa dengi kişiler gelip, sağlam bir çekirdek oluştursaydı şu an her şey daha farklı olabilirdi.

Üstüne, masaüstü ortamları da tuzu biberi.
Pardon da dağıtımları farklı paket sistemleri yüzünden eleştirebilirsin fakat masaüstü ortamlarını da eleştirmezsin yani.

Snap ve Flatpak, eleştirinizde bahsettiğiniz, tek bir paketle uygulama kuralım dediğiniz gibi yazılımlar. Microsoft Store gibi düşünün bunları.

Pardon da dağıtımları farklı paket sistemleri yüzünden eleştirebilirsin fakat masaüstü ortamlarını da eleştirmezsin yani.
Hocam, son kullanıcı tek bir işletim sistemi ister. Aynı Windows 10 gibi. Misal, ben Linux dünyasına girdiğimde dağıtımlarını görmüştüm. Sonrasında, masaüstü dağıtımlarını gördüğümde kafam çok karışmıştı. Son kullanıcı için tek bir seçenek verseler, veya son kullanıcıya bu daha faydalıdır -recommended ibaresi ile de gösterilebilir- filan, daha rahat olur; kafa karmaşası sona erer. Ben Manjaro indirmeye çalıştığımda; KDE ne, GNOME ne, XCFE ne demiştim. Son kullanıcı direkt indirip çalıştırmak ister. Bu konuda çalışma yapmaları gerekir diye düşünüyorum. Bu yüzden de tuzu biberi dedim.

Ben Manjaro indirmeye çalıştığımda; KDE ne, GNOME ne, XCFE ne demiştim. Son kullanıcı direkt indirip çalıştırmak ister. Bu konuda çalışma yapmaları gerekir diye düşünüyorum. Bu yüzden de tuzu biberi dedim.
Son kullanıcı bahsettiğiniz olay sayesinde sistemi kötü ise XFCE kullanabiliyor ve sistemi ferahlıyor. Sistemi iyi ise de KDE ve GNOME kurup animasyonların keyfini çıkarıyor. Böyle söyleyince gayet hoş geldi. :)

GNU/Linux felsefesini bilmediğin için bu yazdıklarını normal sayıyorum.
Bilmediğin yerleri anlatayım.
- GNU/Linux kimseyle rekabet etmez, literatüründe rekabet diye bir şey yoktur.
- GNU/Linux'un kendini pazarlama gibi bir çabası yoktur.
- GNU/Linux bir pazar malı değildir, parayla satılan Red Hat da dahil öyle düşünen geliştirici yoktur.
- GNU/Linux'un kendini kullanıcılara beğendirme gibi bir sorunu yoktur.
- GNU/Linux herkesin, milyonların katıldığı gönüllüler tarafından geliştirilir, sahibi toplumun kendisidir.

Örneğin sen de dağıtım yapar paylaşırsın, şikayetin varsa kendinedir, bir muhatab varsa yine kendinsin,
Ben de dağıtım geliştiriyorum, şikayet etmeliysem kendimi şikayet etmeliyim, GNU/Linux'u değil.
Yani yaptığın eleştirileri bilmeden kendine yapıyorsun, beğenmiyorsan buyur sen geliştir, eksiğini sen gider, hayalini gerçekleştir, seni engelleyen yok.

GNU/Linux felsefesini bilmediğin için bu yazdıklarını normal sayıyorum.
Bilmediğin yerleri anlatayım.
- GNU/Linux kimseyle rekabet etmez, literatüründe rekabet diye bir şey yoktur.
- GNU/Linux'un kendini pazarlama gibi bir çabası yoktur.
- GNU/Linux bir pazar malı değildir, parayla satılan Red Hat da dahil öyle düşünen geliştirici yoktur.
- GNU/Linux'un kendini kullanıcılara beğendirme gibi bir sorunu yoktur.
- GNU/Linux herkesin, milyonların katıldığı gönüllüler tarafından geliştirilir, sahibi toplumun kendisidir.

Örneğin sen de dağıtım yapar paylaşırsın, şikayetin varsa kendinedir, bir muhatab varsa yine kendinsin,
Ben de dağıtım geliştiriyorum, şikayet etmeliysem kendimi şikayet etmeliyim, GNU/Linux'u değil.
Yani yaptığın eleştirileri bilmeden kendine yapıyorsun, beğenmiyorsan buyur sen geliştir, eksiğini sen gider, hayalini gerçekleştir, seni engelleyen yok.
İşte ana sorunlardan birisi.

İşte ana sorunlardan birisi.

Ana sorun dediğin şey bizzat kendimiziz, bunu herkesin olan bir GNU/Linux'a bağlaman bile senin sorunun.
Ne yani özgürlükten vaz mı geçelim, herkesin elinden alıp bir kaç kişiye mi tapulayalım, o zaman özgürlük nerede kalır?

Linux dağıtımları "genel" itibariyle aynı amaca hizmet etmektedir. Çeşitlilik güzel ama bu kadarı fazla. Şu anda aşırı derecede dağıtım var. Üstüne, masaüstü ortamları da tuzu biberi. Konu sahibi arkadaşın yazısına, oldukça katılıyorum.

Linux'a destek verilmesi hoş, lâkin buna verilecek destek kadar kendileri bir çekirdek oluşturabilseydiler önceden, şu an zaten önde olacaklardı. Çekirdek oluşturmak çok zor ve uzun süren bir iş. Lâkin 2000-2005 gibi aydınlanma döneminde kafa dengi kişiler gelip, sağlam bir çekirdek oluştursaydı şu an her şey daha farklı olabilirdi.
Bu konuda sana hak veriyorum.

Son kullanıcı bahsettiğiniz olay sayesinde sistemi kötü ise XFCE kullanabiliyor ve sistemi ferahlıyor. Sistemi iyi ise de KDE ve GNOME kurup animasyonların keyfini çıkarıyor. Böyle söyleyince gayet hoş geldi. :)
Hocam siz açıkladınız, teşekkür ederim. Ama kurulum yapacağımız sitelerde belirtmeleri gerekir. Olabildiğince az seçenek veya kullanıcı dostu gibi ibarelerin olması gerekir. Yoksa benim gibi kişiler bu işe başlarken heves kırıklığına uğrayabiliyor.

Hocam siz açıkladınız, teşekkür ederim. Ama kurulum yapacağımız sitelerde belirtmeleri gerekir. Olabildiğince az seçenek veya kullanıcı dostu gibi ibarelerin olması gerekir. Yoksa benim gibi kişiler bu işe başlarken heves kırıklığına uğrayabiliyor.
Manjaro'nun sitesinde masaüstü ortamlarının altında açıklaması yapılmış.

Ama şöyle bir örnek vereyim. GNU/Linux'a ilk başladığımda Ubuntu'dan sonra Linux Mint'e göz gezdirmiştim. Sitesinde 3 tane sürüm vardı ama açıklamaları yoktu: Cinnamon, XFCE ve MATE. Bu vesileyle masaüstü ortamlarının ne olduğunu öğrenmiş oldum. 😃

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı