Linux'un virüssüz ve güvenli bir işletim sistemi olduğu yalanı

Bu konu iki ana başlık üzerinde ilerleyecektir. Biri ev kullanıcısı diğeri sunucular. O zaman başlayalım.


Ev kullanıcısı için Linux'ta virüs nedir?​

Öncelikle Windows'a nasıl virüs bulaştığı hakkında başlayalım. Bir uygulama indirmek istersiniz ve internete uygulamanın adı ile birlikte indir yazarsınız. Eğer uygulamanın kendi sitesi dışında güvenilir olmayan yerlerden indirirseniz bilgisayarınıza uygulamanın yanında hediye olarak virüs gelir. Bu virüs mining ya da başka bir virüs olabilir.

Şimdi aynı durumu Linux için düşünelim. Linux'ta bir uygulamayı indirmek istiyorsunuz ve internete uygulamanın adı ile birlikte Linux indir yazıyorsunuz. Karşınıza Windows'un aksine onlarca sitedeki çalıştırılabilir dosya çıkmaz. En başta bir site çıkar ve nasıl indirileceğini anlatır ya da uygulamanın kendi sitesi çıkar ve oradan indirirsiniz. Bu durumda Linux'un OS pazarındaki %3'lük kısma sahip olması da bir etken. Ancak hala Windows'tan güvendeyiz. Çünkü uygulamayı kendi sitesinden ve güvenilir depolardan indirdik.



Sunucular için Linux'ta virüs nedir?​

Linux, masaüstü platformunun aksine sunucu tarafında piyasanın hakimi. Her gün gördüğümüz şu site hacklendi başlıkları Linux'un güvenlik açıklarından kaynaklanır. Sunucudan veri çalmak veya ele geçirmek isteyen kişiler Linux'un güvenlik açıklarından faydalanır. Ele geçirirken Windows'un aksine tersine mühendislik yöntemlerini kullanmalarına gerek yoktur. Çünkü zaten her şey apaçık ortadadır. Onlara kalan bu sistemin açıklarını bulup faydalanmaktır. Bu Linux'un kolay ele geçirilebilir bir işletim sistemi olduğunu mu gösterir? Hayır. Linux çekirdek yapısıyla güvenilirlik konusunda öndedir. Ancak hala tam güvenilir olamamıştır.

Şimdi bunları okuyup "e. Ev kullanıcısında virüs yokmuş" demeyin. Ben Linux'taki virüs ve güvenlikten bahsettim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı