Lisede nasıl davranılmalı?

Herkes sana "9. sınıf çok zor, notların düşük gelebilir. Kendini üzme" demiştir, diyecektir. Evet 9. sınıf gerçekten zor, sanki bütün konuları 9'a yığmışlar ve bazı derslerde geçen sene doğru dedikleri şeye bu sene yanlış diyorlar. Ayrıca yeni bir okula gidiyorsun sonuçta, yeni arkadaşlar, yeni öğretmenler, yeni bir güzergah. Orası ayrı mesele ancak başkalarının lafına güvenip benim gibi "Zaten zormuş, çalışsam da kötü alacağım çalışmasam da" deyip salma. Yoksa çok sıkıntı çekersin hatta belki sınıfta bile kalabilirsin.
Ortam konusuna gelirsek de, kendin ol, başkalarının gözüne girmek için başka birisi gibi davranma ve arkadaşlarını iyi seç. En çılgın ve değişken dönemlerini lisede yaşıyorsun, eğer kötü arkadaşlıklar edinirsen kötü alışkanlıkların da olur.

Anadolu Lisesi'ndeyim. 12'lerin gün yüzü gördüğü, dışarı çıktığı, hatta okula geldiği fazla olmuyor. Öncelikle, gözünü korkutmak istemem ama lise ve ortaokul tamamen farklı şeyler. Ortaokulda son gece kısaca bakıp girsen en kötü 80 alıyordum. Lisede düzgün bir şeyler almak istiyorsan yazılı haftasından 2 hafta önce başlayacaksın. Bir de, 9.sınıf gerçekten ağır. İşi baştan sağlam tutacaksın. Ben 9'da TEOG sonrası hava ile biraz boşladım ve ömrümdeki ilk teşekkürü almıştım. Bu sene durumu toparladım. Düzenli ders çalış, kitap oku. Sorular paragraf ağırlıklı olacağı için TM de olsan, MF de olsan okumalısın veya paragraf sorusu çözmelisin. Örneğin, 9.sınıf bittiyse o seneyi o yaz tatilinde halletmelisin 11 ve 12'de rahat etmek istiyorsan. Ve bazı dersleri boşa vermemelisin. Örneğin, "Ben TM'yim, kimya, biyoloji ne işime yarar" havalarına girmemelisin. Huy olarak, çocukça davranma ve hocalarla dikleşme, kendin ol. En önemli unsurlar bunlar. Takıntılı hocalar olabiliyor. Adam seni bırakmak için kırk takla atabilir. Son olarak, sistem değişebilir. Yok öyle bir şey. Sadece ad değişiyor, genelde içerik aynı. Sen de sisteme uymak zorundasın. Sen baştan sıkı tut, kendi gerisi gelir. 70, 80 aldım diye üzülme. Genelde ben de ortalama başarısı olan bir öğrenciyim ve bunlar gayet iyi notlar. Sen milletin dediğini fazla önemseme.

Ağır abi ol, tavrın olsun kendine göre, çok konuşma, kendine yakın bir arkadaş veya iki arkadaş çok göze batma sessiz sakin geçirirsin söz hakkı sahibi de olabilirsin. Bir bakmışsın okulun mematisi de olabilirsin dozu aşmadan. [emoji4]

Okula başladığın zaman ortam kurmak veya arkadaş edinmek istiyorsan 12. sınıflara yakın dur. Senden daha olgun düşünürler ve onlardan olumlu etkilenirsin. Yeri geldiğinde kendini ağırdan al yeri geldiğinde hızlı ol. Kavga ile her sorunu çözebileceğini sanan insanlarla takılma.

Maddi durumun iyiyse sömürgeci topluluktan uzak dur. Paran çok olur dostun çok olur, paran olmaz gerçek dostların belli olur.

Kız arkadaşı konusuna gelecek olursak, şu kız bıyıklı bu kız dengesiz diye insanlardan kaçma sakın! Benim lise boyunca çok kız arkadaşım oldu fakat şu an hala 9. sınıfta herkesin pek sevmediği garip bir kızın hayaliyle yaşıyorum, lise çoktan bitti bu arada.

İnsanlara değer ver fakat herkesi mutlu etmeye çalışma.

Eğer benden tavsiye almak istiyorsan iletişime geçebilirsin benimle. Bu arada nerede yaşıyorsun bunu belirtirsen yaşadığın yerin insanlarını daha detaylı anlatabilir arkadaşlar.

İlk gün sınıfa öğretmenmiş gibi gelip, diğer öğrenciler şaka yapabilir. Yeni öğrencileri görmek için sınıfları gezebilirler. Bir zararı olmaz 12. sınıf öğrencilerinin, canavar değiller ya.

Onun harici ilk günden kimseye gereğinden fazla yüz vermeni tavsiye etmem.

9. sınıfta bulunmanın en önemli kuralı bence saygılı olmak ve saygıya önem vermek. Öğretmenler puanları buna göre arttırır. 9. sınıfa başlayana kadar pek bir faydasını görmemiştim ama 9.sınıfa başladıktan sonra çok işe yaradı. Puan için yapmadım zaten hep sessizdim ama dediğim gibi liseye başlayınca faydasını çok gördüm. 15 puana kadar yolu var. :)

Saç, sakal tıraşına ve kıyafetine çok dikkat etmelisin. Hele ki ilk gün mutlaka ama mutlaka çok daha önemli. İlk gün bonus saçlı bir çocuk gelmişti ve bahçenin kapısından almamışlardı. Aynı şekilde üniforma giymeyenlere sadece 1 gün süre veriyorlar ama okulun disiplinine bağlı olarak belki 1 gün süreyi bile vermeyebilirler. O yüzden kesinlikle üniforma giyip, öyle gitmeni öneririm.

Geç kalmanı önermem, ilk günden yanlış anlaşılabilirsin . Bu yüzden saatine dikkat et derim. :)

Kalem, kitap, silgi, defter bunları eksiksiz şekilde getirmen gerekir. İlk günden ders işleyen hocalar var. Ki zaten bu saydıklarımı getirmemek suç. Başlar başlamaz disiplinlik olmak istemezsin herhalde.

En önemlisi ilk gün biraz daha boş olacağı için öğretmenler çok yüksek ihtimalle gelmeyecektir. Asla ve asla sınıftan çıkmanızı ya da müdür söylemediği sürece evlerinize gitmenizi önermem. İlk gün ilk 3 öğretmenden sonra hiçbir şekilde öğretmenler gelmemişti ve birkaç saat sonra sınıftaki herkes gitmişti. Ertesi gün giden herkese 1 gün devamsızlık eklendi ve öğretmenlerin çoğundan azar işittiler. Ama disiplinlik de olabilirlerdi.

Diğer öğrencilere uyup, gidersen sıkıntı çıkar. Öğretmenlere sorarsınız gidin der ancak ertesi gün müdür sıkıntı problem yaratır size. Birlikten kuvvet doğar ya da toplu suç işlersek hiçbir şey olmaz kafasıyla, beni dinlememezlik yapma lütfen. :)

İlkokul çocuğuna öğretiyormuş gibi yazdım ancak ben bunların bir kısmını yaşadım ve çoğuna da tanık oldum. Bu yüzden samimi bir şekilde dikkate almanı öneriyorum. Dediğim gibi ilkokul öğrencisine söyler gibi yazmış olabilirim fakat çok ama çok önemli.

9. sınıf zor, 10.sınıf kolay gibi. Bu yüzden bu sene derslerle daha fazla içli dışlı olmanı öneririm. Bir de meslek lisesine gideceksen bu sene çok ama çok daha zor olacaktır.

Muhtemelen disipline pek önem vermeyen bir okul olacaktır ancak nadiren de olsa bazı okullar disipline aşırı derecede önem verir. Mesela bizde rapor yoktu, ailemiz dilekçe yazardı, onu verirdik. Ne kadar sinirlenirsen sinirlen, asla küfür etmemeni, lan bile dememeni, asla ve asla kavga etmemeni altını çizerek söylüyorum.

Sigara satanları şikayet etmeni öneririm. Çünkü görüp de, sessiz kalmak hem ahlaki açıdan yanlış, hem de suç. O sigaraları nereden bulduklarını hiç bilmiyorum. Kaçak mı, değil mi belli değil, her şeyden önce suç. Birkaç kişi sigara teklif eder, ertesi gün satmaya çalışır. Dediğim gibi her şeyi usulüne göre yapmalısın.

Bu arada meslek, düz, Anadolu, İmam Hatip fark etmez, hak ettiğin liseye gittiğinde derslerinde başarılı olmaya ve örnek bir öğrenci olmaya bak. Zaten başarılı biriysen istediğin üniversiteye gidebilirsin. Okuduğun lise ile üniversitenin pek bir bağlantısı yok. Yani İmam Hatip'ler İmam, Meslek liseleri ise tornacı yetiştirmiyor. Lise gelip geçer, adına pek takılma. Sen üniversiteyi hayal et şimdiden.

Başarılar diliyorum...
12. sınıflarla 9. sınıflardan daha iyi anlaşıyorum şahsen tabi bazen ufak dayak yiyorum 😂.

Hakkını aramazsan ömür boyu sıkıntı çıkar. Şimdi gülerek söylüyorsun ancak bir süre sonra hoş olmayabilir. Eğer öyle bir şey varsa şikayet etmelisin. Emin ol etkinliklere katılmayan, kalemini, kitabını getirmeyen öğrencilere bile çok büyük ceza verirlerken, sana yapılanlara karşı at gibi bakmazlar. Hakkını aramalısın. Okul, eğitim yuvasıdır, kavga yeri değil.

Son düzenleme:
Arkadaşlar 8. sınıf bitti. Neredeyse ortalamam 82'den 72'ye, düştü baya boşladım 2. dönem.
Lisede nasıl davranmalıyım? Lisede olan arkadaşlar bana bir yardım edebilir mi? Herkese iyi Sosyal'ler.
Şuan 11. Sınıftayım. Lisede davranış olarak neyse o ol. Arkadaş ortamın illa olacaktır. Ama dersler konusunda hata yapma. Derslerine önem vermen gerekecek.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı