İnceleme Logitech M235 & M238 incelemesi (11 yıllık maceralı deneyim)

Farelerimiz 1. nesil M235, 2. nesil M235 ve M238 (1. nesil M235'in fan collection olan renkli versiyonları) olarak üçe ayrılıyor.

Hepsinde bulunan özellikler:
  • USB alıcı
  • Optik sensör (1000 DPI)
  • 3 düğme
  • Satır satır kaydırma
  • 2,4 GHz kablosuz bağlantı
  • 3 yıl sınırlı donanım garantisi
Ayırt edici özellikler:
  • Renk seçenekleri (M238 çok geniş seçeneklere sahip)
  • Unifying USB alıcı (sadece 2. nesil M235'te bulunuyor)
  • Milimetrelik boyut farkları (genel olarak hepsinin tipi aynı olduğundan M235'in boyutlarını vereceğim: 95x55x38,6)
  • Sessiz çalışma (M238'de bulunmuyor)
  • Ledli pil ışığı (M238'de bulunmuyor)
Sahip olduğum fareler:
  • 1 x 1. nesil M235
  • 3 x 2. nesil M235
  • 1 x M238 (Fransa)

1. nesil M235

2. nesil M235

M238 (Fransa)

Kullanıcı Deneyimlerim

1. nesil M235

2012 yılında 1. nesil M235'i kullanmaya başladım. Oldukça sessizdi. DPI bazılarına yetersiz gelse de benim günlük kullanımım için yeterliydi. Biraz oyun oynar, biraz ders yapar, biraz internette gezinirdim.
2021 yılına kadar tek bir sorun olmadan, tepe tepe kullandım. Zamanla rengi attı, yan tarafındaki yumuşak silikon aşındı ve içi görünmeye başladı, Logitech yazısı silindi, scroll tuşu ezilip tanınmayacak hale geldi. 9. yıla kadar harika bir performans sergiledi. 9. yılında hala daha CS oynatıyordu. 3 oda uzaktan bile algılayıp çalışıyordu. Her şeyi fazla kusursuzdu.
9. yılında ise çift tıklamaya başladı. Artık dosyaları seçemiyor ve taşıyamıyordum. Ben de yeni bir fare almanın zamanı geldiğini fark ettim.

2. nesil ilk M235 ve ilk Logitech Support deneyimim

2021 yılının Mayıs ayında, önceki tecrübeme de güvenerek bir kere daha M235 almaya karar verdim. Bunun doğru karar olacağına emindim. Hepsiburada'dan sipariş verdim ve hemen kullanmaya başladım.
Her açıdan 1. nesil M235 ile aynı hissettiriyordu fakat alt kısmındaki optik sensörün yapısı farklıydı, geliştirilmişti. Yağ gibi akıyor, önceden yaptığım her şeyi aynı performansla yapabiliyordum. Unifying receiver işime yaramıyordu fakat yeni bir özellikti.
Ne yazık ki 6. ayında yani 2021 yılının Aralık ayında durduk yere çift tıklamaya başladı. İçine toz mu kaçtı diye hava üfledim, tuşla oldukça uğraştım, her şeyi yaptım fakat olduramadım. İşte o noktada garantiye başvurmak aklıma geldi. Aralık sonunda Logitech sitesine gittim, üyelik açıp seri numarası ile faremi kaydettim ve destek için bot ile yazıştım. Sonrasında bir e-posta geldi, durumu anlattım. Yapabileceğim her şeyi yaptığımı söyledim. Ardından farenin fotoğraflarını seri numarası görünecek şekilde çektim ve faturasının fotoğrafı ile birlikte mail attım. İncelendikten sonra, bana garantiden yeni bir fare geleceği söylendi ve adres bilgilerimi paylaştım.
UPS kargo ile geliyordu ve gümrük için bir UPS'den SMS aldım. Hemen gönderilen bağlantıya tıklayıp dosyayı PDF olarak kaydettim ve üstüne bilgilerimi yazıp UPS'ye gönderdim. Hemen gümrükten geçip bana ulaştı.

2. nesil ikinci M235

2022 yılının Şubat başında bu fareyi kullanmaya başladım. Önceki fareden yine bir farkı yoktu, her şey olması gerektiği gibiydi. Ne olur ne olmaz diyerek bu fareyi de sisteme kaydettim.
İyi ki kaydetmiştim çünkü bu fare de tam 6 ay sonunda çift tıklamaya başladı. Ben de oldukça sinirlendim ve fareyi kullanmayı bıraktım.

M238

Garantiden gelen fare ile elimde mevcut 3 adet M235 vardı ve hepsi çift tıklıyordu. Ne yazık ki yıllar içinde bu ufak fareye o kadar alışmıştım ki ayrılmak zor geliyordu. Pek çok fare araştırdım, pek çok markaya baktım, pek çok kez karar değiştirdim fakat en sonunda karşıma çıkan bir fare yüzünden yine benzer bir karar aldım. M238 alacaktım. Arjantin modelinin renkleri çok güzel görünse de fiyatı daha uygun olduğu için Fransa'yı yine Hepsiburada'dan 2022 Eylül ayının sonunda sipariş ettim. Gelir gelmez fareyi Logictech'in sitesine kaydettim.
M235 ile milimetrelik farkları vardı ve fark etmedim bile. Unifying receiver yoktu, bu benim için bir sorun değildi. Malzemesi M235'e kıyasla oldukça kalitesizdi. M235'i tuttuğumda hissettiğim yüzeydeki kayganlık ve yan taraflarındaki yumuşaklık bunda yoktu. M238'in yan tarafları pürüzlü gibiydi ve tuttuğum zaman üst kısmı yağ gibi elimin altında kaymıyordu. M235'in sessizliği bunda yoktu, kulaklık kullanmasaydım tıklama ve scroll sesleri rahatsız edebilirdi. Optik sensörü 1. nesil M235 gibi değil 2. nesil M235 gibiydi, teknoloji açısından M235'i aratmıyordu.
Yine bir sorun ile karşılaşmıştım. Orta tuşu bazen saçmalıyor ve "cırrrrk" diye ses çıkarıyordu. Üfleyince düzeliyordu fakat tekrar tekrar aynı sorunu yaşatıyordu. Scroll da çok nadiren aşağı kaydırmak yerine yukarı kaydırıyordu.
O sırada karar vermiştim, şansımı denemek için tekrar garantiye ulaşacaktım.

2. nesil üçüncü M235 ve ikinci Logitech Support deneyimim

Logictech Support'a tekrar sitedeki bot üzerinden ulaşmayı denedim fakat bir süre sonra gerçek birisi ile yazışmaya devam ettim. Satın aldığım ve garantiden gönderilen 2. nesil M235'lerin ikisinin de tam 6 ay sonra çift tıklamaya başladığını, benim bir hatam olmadığını ve 9 yıl boyunca gerçekten de sorunsuz bir şekilde 1. nesil M235'i kullandığımı, şu anda da M235 sorunu yüzünden M238 kullandığımı söyledim. Yeni bir fare verseler de vermeseler de özellikle bu sorunun yetkili merciilere iletilmesini istedim. Mağduriyetimin giderilmesi için tekrar mailleşmeye başladık.
Bu sefer yazıştığım kişinin geç dönmesi süreci çok aksattı. 1 ayı aşkın süre yazıştıktan sonra sonunda yeni bir M235 göndermeye ve sorunu yetkililere iletmeye karar verdiler.
Kabul edip UPS ile önceki ile aynı süreci yaşadım. Gümrük işlemlerinden birkaç gün sonra, 2022 Kasım ayında UPS geldi ve kargoyu bıraktı.
Kargo oldukça iyi korunuyordu ve ezilmiş de görünmüyordu. Kutuda bir çizik bile yoktu. İçi hava yastığı gibi küçük plastiklerle doluydu ve birine bile zarar gelmemişti. Ne yazık ki, M235'in paketini açtığıma pişman oldum. Bu fare 2. nesil M235 olması gerekirken Unifying receiver yoktu ama sensörü yeniydi yani M238 ile aynı özelliklere sahipti. Daha da ilginç bir şekilde paketi diğer 2. nesil M235'lerden farklıydı, yani sanki ara model gibiydi. Tüm bunlar 1. nesile ne 2. nesile uyuyordu.
Paketi açtığıma pişman eden şey bunlar değildi. Farenin bozuk olmasıydı. Evet, fare bozuk gelmişti. Üst kısmı fareye tam oturmamış, sallanıyordu. Gövdeden ayrılmak üzereydi. Fareyi takıp denediğimde, her tuşa basışımda farenin arkası yerinden kalkıp avucuma değiyordu. Fareyi hayal kırıklığı ile kutusuna koyup kaldırdım.

M238'e geri dönüşüm

Üçüncü farede de şansım yaver gitmediği için M238'e geri döndüm. Farenin gövdesindeki sorunu video çekerek tekrar mail attım. Ayrıca tüm bu yazdığım karmaşaları belirttim. Bunun üzerine bir daha fare gönderemeyeceklerini belirttiler çünkü farenin kargoda hasar aldığını düşünüyorlardı. Ben de "Kargo firmasında ve pakette hiçbir sorun yok. Ben gidip başka fare alırım, ama bu sorunu mutlaka yetkililere bildirin." deyip konuyu kapattım.
Şansıma son gönderilen farenin içinden Duracell pil çıkmıştı. Onu çıkarıp M238'e taktım. Diğer tüm pil markaları 1-2 ay dayanırken, Duracell pili 2022 yılının Kasım ayından beri kullanıyorum. Şu an 2023 yılının Temmuz ayındayız. Pil performansını da buradan belirtmiş olayım.
Piyasada çok fazla sahte M238 var fakat bendekinin orijinal olduğunu düşünüyorum. Genel olarak M235 ile arasında 100 liralık fark var. Kendimi tutamayıp Arjantin'li M238'i de yedek durması için alacağım diye korkuyorum. Çünkü bir daha M235 alacağımı hiç ama hiç düşünmüyorum.

2.nesil M235' i kullandım 2012 civarlarında. O zamanlar çok beğenmiştim. 238' i kullanmadığım için bilemiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…