Hocam merhaba, sizinle daha önce Lenovo LOQ 15ARP9 modeli hakkında konuşmuştuk. Laptopu alalı 6 ay oluyor çok ciddi kullanmıyorum. Bugün anakart yakma problemi olduğu yazısını görünce kafama takıldı, böyle bir sorun bu modelde gerçekten var mı; siz yaşadınız mı veya duydunuz mu?
Ben yaşamadım, çevremde 2 kişide daha var bu laptop onlar da kullanıyor ancak genel olarak biz hafif kullanıyoruz. Tam olarak anakart yanmasına benzer bir durum yaşadım temmuz ayında 3 kere sonra cihaz normal olarak çalışmaya devam etti. Şu an bir sorun yok, gördüğüm sorunlar genelde burada veya başka yerlerde olduğu için yine de bir sıkıntı yaratabilecek bir durum. Şans işi tabii bende olmaz başkasında olur.
Tam olarak neden yandığını bilebilsek daha doğru bir yargı olurdu.
Misal ben üstte bahsettiğim 3 durumu da oyun oynarken yaşadım, cihaz 95 derecelerde değildi her zaman olduğu gibi 80 derecelerdeydi yani aşırı ısınma olduğunu sanmıyorum. Aşırı akım geçmesi olabilir mi onu da bilmiyorum genel olarak aşırı zorlamadan kullanırdım ama o zaman üst üste oldu sonra pek de oyun oynamadım zaten arada GTA 5 oynarım pek olmadı.
Bir arkadaşımız vardı hatta Recep Baltaş ile video çekmişti orada yanma olayını üst üste yaşayan birisi konuşuyordu. Kronik mi bilinmez, tam olarak bir neden oluştuğunu anlayabilsek kesin bir şey diyebilirdik.
Hocam merhaba, sizinle daha önce Lenovo LOQ 15ARP9 modeli hakkında konuşmuştuk. Laptopu alalı 6 ay oluyor çok ciddi kullanmıyorum. Bugün anakart yakma problemi olduğu yazısını görünce kafama takıldı, böyle bir sorun bu modelde gerçekten var mı; siz yaşadınız mı veya duydunuz mu?
Yine kendi yaşadığım olayı üzerine konuşayım, BIOS güncellemesini Temmuz'un 2.haftasında yaptım. 3.Haftan da yukarıda bahsettiğim olay oldu; Oynadığım oyun Doom Dark Ages.
Cihaz aniden tamamen kapanıyor, şarj alma ışığı sönüyordu. Biraz bekledikten sonra yani 1 dakika civar, cihaz şarj almaya başlayınca açıyordum. Açıldıktan sonra sessiz mod ve normal mod haricine geçiş yapmıyordu, bu da şarj alımını doğru olarak yapmadığının göstergesidir. Cihazı bu aşamada kapatıp 10 dakika civarı beklettikten sonra açtığımda normal şekilde kullanmaya devam ettim.
Sonrasında aynı döngü bir daha oldu bu sefer ısıdan şühpelenip MSI Afterburner'i açtım ve değerlere baktım. 80-90 arası normal bir şekilde oynatıyordu sonrasında yine oldu. Bu sefer cihazı yine bekleyip başlattım ancak normal veya performans modu yerine sessiz modda daha az güçte oynamaya devam ettim. Bundan sonra pek bir sorun olmadı.
Aslında sessiz modda bu sorunu yaşamadığım için belki de sorunu nasıl nedeni fazla güç çekmesinden kaynaklanıyordur bilemeyiz.
Hatta 170W adaptör koyup limitlemeleri de bu yüzden olabilir, direkt olarak bu cihazı satarken bunu bilmeleri ve cihazın gücünü düşürmeleri.
Olasılıklar bol, benim cihazın da fanları bayağı tozlandı ama hala serin çalışıyor. Şimdi servise göndersem 1 ay süründürecekler, evde yapsam garantiyi bozma ihtimalim var kararsız kaldım haha. Fan sanki zorlanıyor gibi hissediyorum bu yüzden.
Geçen bir zorlayayım fanları diye özel moddan tam fana aldım, fanlar tam güçteyken sanki motor zorlanıyor gibi ilginç bir ses çıktı sanki coil whine gibi düşünebilirsin. Bu da şu an Gaming laptop için ayrı bir dert anlamına geliyor, evde rahatça temizleyememek vs.