Öncelikle herkese iyi günler, bugün sizlere eski bir laptopun içinden alıp yaşama geri döndürdüğüm bir HDD'den bahsedeceğim. Öncelikle diskin modeli FUJITSU MJA2250BH G2 ve teknik bilgileri hemen aşağıda mevcut.


Diski alıp sistemime taktığımda HD Tune uygulaması bir adet hatalı sektör tespit ettim ve sağlık testi kötü sonuç verdi. Görseli de aşağıda yer alıyor. Gördüğünüz üzere 135. kutucukta bir hatalı sektör mevcut. Bu da yaklaşık olarak 12-13 GB arasına denk gelmektedir. Yani bu diskin bu sektörüne veri yazdığım an ya da o sektörden bir veri okuduğum an sorunlar baş gösterecekti. Ben de düşündüm ve aklıma Low Level Format kullanmak geldi.

Bad Sector.png

CDI HDD.png

Öncelikle nedir bu "Low Level Format" ona bir bakalım.

  • "Low Level Format" aslında sabit diskinizin içinde bulunan bütün hücrelerin üzerine 0 yazar ve bu sayede tüm hücreler temizlenir. Ek olarak üzerine yazma işlemi gerçekleştiği için geri verileri kurtarmak pek mümkün değildir. Yani HDD disk üzerinde hatalı sektör tespit edilirse ya da o HDD disk üzerinde veri kurtarılması istenmiyorsa bu yöntem kullanılabilir.

O halde şimdi de nasıl yapıldığına adım adım bakalım isterseniz.

1) Buraya tıklayıp "HDD Low Level Format Tool" isimli aracı indiriyoruz.

2) Kurulumu tamamlıyoruz ve sonrasında uygulamamızı açıyoruz.

3) Uygulamayı açtığımızda önümüze 3 kutucuğa sahip bir pencere geliyor. Bu pencerede aracın ücretsiz sürümünü mü kullanmak istediğinizi yoksa paralı sürümünü kullanmak isteyip istemediğinizi soruyor. Biz burada en altta yer alan "Continue for free" seçeneğini yani ücretsiz olarak devam et seçeneğini seçiyoruz.

Görsel#1.png

4) Sonrasında önümüze o an sistemde takılı disklerin listesi geliyor. Low Level Format uygulamak istediğimiz diski bu sekmeden seçiyoruz. Burada ben HDD disk üzerinde bad sector olduğu için onu seçiyorum ve "Continue" yani devam et seçeneğine tıklıyorum.

Devam menüsü.png


5) Şimdi karşımıza çıkan pencerede "Device details" yani aygıt detayları, Low Level Format ve S.M.A.R.T. kategorileri karşılıyor. Bizim burada kullanacağımız yer Low Level Format tabii ki.

Device details menüsü.png

Low Level Format menüsü.png

S.M.A.R.T. memüsü.png

6) Low Level Format kısmına girip "Format this device" yani bu aygıtı biçimlendir kutucuğuna tıklıyoruz.

LLF Format this device.png


7) Bu tuşa tıklayınca karşımıza bu aygıtı gerçekten biçimlendirmek isteyip istemediğimizi soran ve tüm verilerin silineceğini belirten bir pencere karşımıza gelecek. Ve biz de "Evet" deyip işlemi başlatacağız.

Tüm veriler silinecek uyarısı.png


Bütün bu işlemler sonrası diske HD Tune ile tekrar tarama yaptım ve Crystal Disk Info ile tekrar sağlık durumlarına baktım, oluşan sonuçlar beni gerçekten şaşırttı. Yani benim gibi disk kurtarıp belki içine birkaç şey yüklerim hiç yoksa bir Linux dağıtımı kurup dual boot devam ederim diyorsanız denemekten zarar gelmez. Test sonuçları da aşağıda mevcut.

tertemiz.png


CDM sonrası.png


HDD Sentinel test.png

NOT: Bir diskte hatalı sektör bir kere oluştuktan sonra illaki devamı gelecektir. Ne zaman sonra geri bad sector oluşur orası bilinmez ama bu yöntem yalnızca bir süre idare edecektir. Ek olarak donanımsal bir hata mevcutsa çözüleceği de kesin değildir. Ve ek olarak bu işlem sonrası Disk Yönetimi'ne girip bu diski biçimlendirip bir harf atamanız gerekmektedir.
 
Öleceği varsa böyle durumda ölebiliyor da, geçmiş olsun. Çözerseniz haber edersiniz. :)

Diskim niye ölsün? Tamam eski bir disk ama neredeyse hiç hatalı sektörü yoktu muhtemelen. Benim LLF kullanmamın sebebi hatalı sektörü düzenlemek değil de içinde çocukluğumda kullandığım dosyalar vardı ve elle hiçbir şekilde silemiyordum ayrıca disk nedense arada takılma yapıyordu ve takılmanın birçok sebebi olabilirdi. İlk sebep olarak SSD diye düşündüm benim SSD çok doldu ve bu yüzden HDD etkiliyor olabilir dedim SSD diski boşalttım ama yine sorun devam etti. İçindeki dosyaları sileyim dedim çünkü sorunlu dosyalar Windows'un XP sürümünden kalma olabilir çareyi LLF ile buldum. Dediğim gibi HDD diske error scan yapmadım ama HD Tune'de health kısmında HDD ile ilgili bir sorun yoktu yani disk muhtemelen problemsizdi o yüzden kafam rahattı. LLF işlemi 3 saat olduktan sonra bitti. her şey buraya kadar normaldi sonra kurcalarken diskimin, disk yönetimi harici her yerde göründüğünü fark ettim ama 100 tane konu gezmeme rağmen çözümü bulamadım sonunda ise kendim çözdüm. Çözüm kısmını nasıl anlatacağımı bilmiyorum. Disk yönetimi ile değil de Windows'un kendi ayarlar uygulamasındaki gelişmiş depolama ayarlarına giriyorsunuz, orada diskler ve birimler olacak ve oraya girdiğinizde kullanamadığınız diskiniz gözüküyorsa sorun muhtemelen diskin çevrimdışı olması. Oradan seçip yapılandırmanız gerekiyor diski ama orada da takılmanız muhtemel çünkü güvenlik kısmında her seçeneği kabul etmiyor. Eğer doğru seçeneği bulursanız onaylıyorsunuz zaten detayına girmenize gerek yok böylece disk yönetiminde bile gözüküyor. Bu arada HDD dediğim wdc WD3200LPlvx modeli.
 
Son düzenleme:
@ÖmerKu bilgi için teşekkürler. Başkaları da yaşarsa mesajınızla çözüme kavuşacaktır.

Ha bir de bir şey eklemeyi unutmuşum. LLF ile format attıktan sonra kasma ve donma sorununu yaşamadım diskimin içindeki eski dosyalardan da kurtuldum. Yani amacıma 5 saat uğraşsam da ulaştım. Bu yararlı konu için size teşekkür borçluyum gerçekten.
 
Macbook için harici hard disklerinizi satmadan önce Disk Utility ile format atarken Security Options seçeneğini Most Secure yaparak verilerinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz. Tabi uzun sürecektir fakat recovery programları ile geri getirilmesi imkansız olacaktır.
 
@ÖmerKu bilgi için teşekkürler. Başkaları da yaşarsa mesajınızla çözüme kavuşacaktır.
Hocam bu işlem sonrasında veriler tamamen kayboluyor değil mi? Eski HDD'mi bu şekilde silip satmayı düşünüyorumda. Mantıken hiçbir verinin kalmaması gerek, lakin insanın içinde yinede bir ukte kalıyor. :))
 
Son düzenleme:
Bir bundan bir tanede wipe yaparak temizledim bakalım...

Bir videoda bu işlemin SSD'lerde uygulanamayacağını, onlara zarar vereceğine değinmişler. Bu konuda bilgin var mı?
SSD'lerin LLF'ye ihtiyacı olmaz.

TRIM yapabilirsin. Onu da çok fazla yapmak iyi değil. Daha önce hiç yapmadıysan, yapabilirsin. Benim diskimde gözle görülür bir performans artışı olmuştu.

Bad sector varsa da geçmiş olsun zaten.
 
SSD'lerin LLF'ye ihtiyacı olmaz.

TRIM yapabilirsin. Onu da çok fazla yapmak iyi değil. Daha önce hiç yapmadıysan, yapabilirsin. Benim diskimde gözle görülür bir performans artışı olmuştu.

Bad sector varsa da geçmiş olsun zaten.
Veri kurtarılmaması için LLF yapılmasını diyorum hocam, ikinci el olarak başkasına satılacaksa falan gibisinden.
 
Veri kurtarılmaması için LLF yapılmasını diyorum hocam, ikinci el olarak başkasına satılacaksa falan gibisinden.
SSD'ye LLF yaparsan, NAND Flash'ını öldürürsün. Ben de onu diyorum. NAND flashlar LLF'ye gelemezler, HDD'ye kıyasla çok daha hassaslar çünkü. Dediğin gibi bir durumda da mecburiyetten zaten yapmak zorunda kalırsın evet.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı