M1 işlemci ile Intel işlemci farkı

Vedat Ünal

Kilopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Merhaba,

Bir konuda fikirlerinizi almak istiyorum. Öncelikle MacBook bilgisayarlarının neden PC bilgisayarları gibi oyun performansı vermiyor? Örneğin 2 adet bilgisayar var ikisi de i9 9900K işlemciye sahip ancak Mac bilgisayarda daha düşük performans veriyor. Bunu sadece CS:GO oyunu üzerinden değerlendirmek daha doğru geldi bana. Çünkü işlemci tabanlı oyun olduğu için ekran kartına çok gerek duymuyor. Ama nedense 2 işlemcinin aynı olmasına rağmen Windows'ta 500FPS görüyor ama Mac bilgisayarda 100FPS bile görmüyor. Yazılımdan kaynaklı olduğunu söyleyen var. Şimdiden teşekkür ederim herkese.

Merhaba,

Bir konuda fikirlerinizi almak istiyorum. Öncelikle MacBook bilgisayarlarının neden PC bilgisayarları gibi oyun performansı vermiyor? Örneğin 2 adet bilgisayar var ikisi de i9 9900K işlemciye sahip ancak Mac bilgisayarda daha düşük performans veriyor. Bunu sadece CS:GO oyunu üzerinden değerlendirmek daha doğru geldi bana. Çünkü işlemci tabanlı oyun olduğu için ekran kartına çok gerek duymuyor. Ama nedense 2 işlemcinin aynı olmasına rağmen Windows'ta 500FPS görüyor ama Mac bilgisayarda 100FPS bile görmüyor. Yazılımdan kaynaklı olduğunu söyleyen var. Şimdiden teşekkür ederim herkese.

Oyunlar Mac'e göre optimize edilmiyor ve MacBook oyun için değil iş için yapılmış bir bilgisayar

Nasıl vermiyor? M1 Max işlemciyle aynı watt değerlerinde daha fazla performans veren bir SoC yok. 160 Watt güç kullanan harici kartlarla kıyaslamanın bir anlamı yok. Ayrıca M1 (ARM) native oyunların sayısı henüz az. Kıyaslama için World of Warcraft testlerine bakabilirsiniz.

MacBook Pro'nun içerisindeki i9, 9900K değil 9980HK yani mobil bir işlemci. MacBook gibi ince bir bilgisayarda i9 gibi işlemci anında 100 derecelere çıkıp frenleme yapıyor. Bu yüzden oyun için uygun değiler.

Ayrıca CS:GO işlemci tabanlı diye ekran kartını hiç kullanmadığı anlamına gelmez. Windows tarafındaki ekran kartı nedir? RX 5300M olduğunu sanmıyorum.

Öncelikle laptopla kasa sistemi kıyaslama yapmıyorum. Kasa sistemim i9 9900K, RAM 32 GB 3200MHz ekran kartı da RTX 2060 Gaming Z modeli. Yeni aldığım Mac ise 13, 3" M1 modeli. Elbette normal laptop bile kasa sistem kadar performans vermiyor, onun bilincindeyim. Benim merak ettiğim konu işlemciler kodlanırken mi buna göre kodlanıyor yoksa Mac yazılımı kodlanırken mi oyun için optimize edilmiyor ya da o tür konulara pek girilmiyor yazılım anlamında. Ben müzik prodüksiyon işleri yapan birisiyim. Arada keyif olsun diye oyun oynayan birisiyim ancak normal kasa sistemindeki işlemcim ile M1 işlemciyi kıyasladığım zaman M1 işlemci daha iyi performans sergiliyor en azından müzik prodüksiyon ve grafik işlemleri ile ilgili ama oyunda aynı şey olmuyor. Intel işlemci kullanılan Mac'lerde Intel bilerek mi yapıyor yoksa macOS sistemi mi buna engel? Asıl merak ettiğim konu bu açıkçası.

MacBook'un niye üretildiğini bilen yok. Çok soruşturuyorum bataryası iyi gidiyor diyorlar ( performans gösteremediği için az yakıyor tabii).

M2 işlemciler Intel'lerden Ryzen'lerden şu kadar daha fazla performanslıyız diyor ama o performansı nerede gösteriyorlar gören yine yok. Starbucks'da masaya koyup, webde gezinme aletine kamyonla para döküyorsun.

Konuyla alakalı bir şey deneyimlemediğim için söyleyemiyorum. Onun haricinde konuyla alakası olmayan başka arkadaşa ufak bir soru sormak istiyorum.

Web'de gezinmek için, ufak render işlerinde kullanmak için, hafif, ince, kolay taşınabilir, en az M1 kadar güçlü ve hızlı işlemcisi olan, bataryası 14 15 saat giden ve 20bin liraya satılan bir cihaz öncerisi istiyorum sizden.

Mac'e performans gösteremeyen diyen bir arkadaş için çok zor bir soru oldu farkındayım bir umut bekliyorum. Malum kimsenin farketmediğini farketmiş, Apple mühendislerinin foyasını ortaya çıkarmış. Performans gösteremediği için az yakıyormuş meğer. 🥳

hafif, ince, kolay taşınabilir, , bataryası 14 15 saat giden
Çok güzel özetlemişsin. Dahası yok işte. Bu saydığın şeylerin hepsini cep telefonu da yapıyor. Hem daha hafif hem daha ucuz.

P c'nin yapması gereken işlerin hiç biri öncelikli değil. "Hafif ince. Bataryası çok gidiyor". İşlemci iş yapmıyor ki batarya yesin. Çünkü alete yük bindirecek program yok. Oyun da oynanmıyor. Al sana az yakma sebepleri.
Aletin özeti;
Starbucks göstermeliği.

Çok güzel özetlemişsin. Dahası yok işte. Bu saydığın şeylerin hepsini cep telefonu da yapıyor. Hem daha hafif hem daha ucuz.

P C'nin yapması gereken işlerin hiçbiri öncelikli değil. "Hafif ince. Bataryası çok gidiyor". İşlemci iş yapmıyor ki batarya yesin. Çünkü alete yük bindirecek program yok. Oyun da oynanmıyor. Al sana az yakma sebepleri.
Aletin özeti;
Starbucks göstermeliği.

Yüksek çözünürlükte medya düzenleme, Makine Öğrenmesi, Yazılım Geliştirme, Ses işleme alanlarında rakipsiz olan bir cihaza iş yapmıyor diyerek saçmalamışsınız. Big Tech veya medya alanında çalışan şirketlere bir bakın hangi cihazları kullanıyorlar.

Final Cut veya Logic Pro duydunuz mu daha önce? Sektörde hangi alanlarda kullanılıyor bir inceleyin.

Oyun tarafında yakın zamanda yapılan etkinlikte AAA oyunlar tanıtıldı takip ettiniz mi? Native olarak çalışan oyunlar gayet oynanıyor.

Kullanmadığınız cihazı sağdan soldan duyduğunuz bilgilerle eleştirmeyin.

P c'nin yapması gereken işlerin hiç biri öncelikli değil. "Hafif ince. Bataryası çok gidiyor". İşlemci iş yapmıyor ki batarya yesin. Çünkü alete yük bindirecek program yok. Oyun da oynanmıyor. Al sana az yakma sebepleri.
Aletin özeti;
Starbucks göstermeliği.
Arkadaşım sen benim soruma cevap verebilir misin? Telefon istesem telefon alırdım. Bilgisayar lazım bilgisayar aldım.

İşlemci nasıl iş yapmıyor bir açıkla rica ediyorum. Bu kadar insan video editlerini, yazılım geliştirmelerini neden bu cihazla yapıyor açıkla rica ediyorum. Bütün bu insanlar aptal ve siz çok akıllısınız anladığım kadarıyla.

Oyun oynanmıyor dediğiniz cihazda ki cihazım en base model olan Macbook Air M1 8GB, akıcı bir şekilde Fallout 4 oynayabiliyorum.

Siz hangi cihazı kullanıyorsunuz merak ediyorum. Aydınlatın sorularını rica ediyorum.

Yüksek çözünürlükte medya düzenleme, Makine Öğrenmesi, Yazılım Geliştirme, Ses işleme alanlarında rakipsiz olan bir cihaza iş yapmıyor diyerek saçmalamışsınız. Big Tech veya medya alanında çalışan şirketlere bir bakın hangi cihazları kullanıyorlar.

Final Cut veya Logic Pro duydunuz mu daha önce? Sektörde hangi alanlarda kullanılıyor bir inceleyin.

Oyun tarafında yakın zamanda yapılan etkinlikte AAA oyunlar tanıtıldı takip ettiniz mi? Native olarak çalışan oyunlar gayet oynanıyor.

Kullanmadığınız cihazı sağdan soldan duyduğunuz bilgilerle eleştirmeyin.
Maalesef ülkemizin en büyük sorunu kendini güncelleyebilen insanların çok sınırlı olması. Kulaktan duyma bilgilerle hiç deneyimlemediği cihazları kullanan insanları "starbucks göstermeliği" yapmakla itham ediyor. Muhtemelen bir kaç kişiyi Macbook ile çalışırken cafelerde görüp özenmiş, çalışırken fan sesi arşa ulaşan cihazına bakıp derin bir ah çekmiş. Üstüne bu konuya görünce dayanamamış başlamış sallamaya.😁😂

Technopat Haberler

Geri
Yukarı