MacBook pil sağlığı çok hızlı düşüyor

358319

Hectopat
Kısa süre önce konu açmıştım 17 pil döngüsü civarında 99'a düştü diye. Sorun olmadığını falan söylediler ama 4 şarj sonra 98 oldu. Daha 20'de, bu normal mi? Şarj süresi de çok düştü hemen bitiyor, yeni güncellemeden sonra böyle oldu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eyvallah hocam

Tamamdır hocam eyvallah. Sizin cihaz da size kıyak geçmiş

Merhabalar. Şarjda kullanmaya derken, sürekli şarja takarak mı kullanıyorsunuz, tam dolu olsa bile.

Selamlar. Tabi, öyle olması gerekir.
Bu bana pekde sağlıklı bir öneri gibi görünmedi, %100'den sonra çok uzun süre şarjda bırakmak deforme oluşmasına neden olabilir. Evrim ağacının konuyla alakalı güzel bir içeriği var YouTube üzerinde.

Evrim ağacından ben daha iyi biliyorumdur batarya konusunu da, yine de onlar bilgisayar değil telefondan bahsediyorlar. Telefonlar %100 sonrası bile batarya üzerinden güç çekmeye devam eder, bilgisayarlar şarja girdikleri an batarya kullanmayı bırakırlar ve adaptör üzerinden güç çekerler. Kullanılmayan batarya eskimez.

Bunların hepsi ayrı bir teknoloji ile çalışıyor. O mantıkla araba aküleri de batarya kategorisine giriyor, %100 olunca alternatör güç vermeyi kessin şarj etmesin.

Sanırım bunun mantığını anladım. Sürekli prizde takılı kalması güç çekimini adaptörden çekiyor ve devir sayısının daha küçük oranlarda kalmasına neden oluyor bu nedenle batarya (veya pil, adına her ne derseniz) atıl durumda kalıyor sürekli. Bu sebeble devir sayınız düşük ve batarya sağlığınız yüksek kalmayı başarmış. Ben M1'i yeni aldım ve 3 devirdeyim şu an. Sizin gibi kullanmayı düşünüyorum. Peki sormak istediğim birkaç soru var, yanıtlarsanız memnunum olurum. Sizin yanıtı gördükten sonra üzerine düşünüp araştırmaya başladım.
Cihaz kullanımında prizdeyiz, buraya kadar tamam. Cihazı ben uyku moduna alıyorum devamlı burada da mı prizde bırakıyorsunuz?
Hangi durumlarda prizlerden çekiyorsunuz, dışarı çıkarken mi?

Ekleme: Ekteki görselde konuyla alakalı bir yorum bulunuyor, uzun süre şarjda kullanım şişme yaptını söylemiş ve önermiyor.

Dosya Ekleri

• Ekran Resmi 2023-12-24 19.34.13.png
    155,2 KB · Görüntüleme: 108
Son düzenleme:
Ekleme: Ekteki görselde konuyla alakalı bir yorum bulunuyor, uzun süre şarjda kullanım şişme yaptını söylemiş ve önermiyor.
Boş konuşuyor. Problem başka bir yerdedir suçu yine buraya atmıştır. İstediğinizi yapın arkadaşlar ikna olmakta zorlanıyorsunuz. Sabahtan beri mantığını anlatıyorum ne idüğü bellisiz adamları getirip karşı örnek veriyorsunuz. Eninde sonunda dediğime geleceksiniz zaten isterseniz telefon gibi kullanın cihazları. O kadar para verip en rezil performansları almak için ekstra gayret göstermiş olursunuz. Keyfiniz bilir yani.

Cihaz kullanımında prizdeyiz, buraya kadar tamam. Cihazı ben uyku moduna alıyorum devamlı burada da mı prizde bırakıyorsunuz?
Hayır. Kullanılmayan cihaz uyku modu veya kapalı farketmez şarjdan hemen çekilir. Anode plakasının aşırı yüklenmesi böylelikle engellenir.

Hangi durumlarda prizlerden çekiyorsunuz, dışarı çıkarken mi?
Kullanmıyorsam prizden çekerim, yatarken çekerim. Sadece kullanırken şarjda durur.

Şu olaydan anlamayanlara dün rehber yapmıştım. Hala merak ediyorsan biraz bakın bence.

Teşekkürler, mantığını anladım konunun. Konuyla alakalı çok fazla bilgi kirliliği var ve eski cihazların yapısı aynı olmadığı için bu kullanıcılar arasında da karmaşa yaratmış.
Sistem profili sözlerinizi destekliyor, güç ayarlarında;
İki stunlu güç kaynağından bahsediyor ve aslında şarj olurken mouse imleci üzerine geldiğince güç kaynağını da yazıyor.
Mümkünse prizde değilse normal şekilde kullanacağım cihazı bende. Cihaz yeni olduğu için biraz daha hassas düşünüyorda olabiliriz.

Merhaba,

Hocam verdiğiniz bilgiler gerçekten önemli ve aydınlatıcı. Bir süredir araştırıyordum ve bilgi kirliliğinin ne kadar fazla olduğunu fark ettim.

Her şeyi açıkça anlatmışsınız fakat aklıma takılan tek bir şey oldu, laptop'u kullanırken prize takılı kullanmalıyız bu net ancak bu süreçte pilin %100'e şarj olmasına izin vermeli miyiz yoksa %80'de sınırlayıp mı kullanmalıyız? Açıkçası en sağlıklı olan %80'e sınırlayıp prize takılı olarak kullanmak gibi geliyor.

Uzun süre %100'e kadar şarj etmediysen olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…