MacBook'ların şarjı neden bu kadar iyi?

Hocam evet bu cihazların şarjı bahsettiğiniz gibi iyi gidiyor @asd674 hocamda bu durumun nedenini açıklamış fakat benim bahsettiğim durum şu ve Gaming laptoplarla kıyaslamıyorum kesinlikle, bu belirttiğiniz cihazlarda render yapalım aynı renderi MacBook'da yapalım, MacBook'un şarjı maksimum %100'den %30 gidecekken, bu belirttiğiniz eş değer güçteki laptopların aynı renderde şarjı %100'den %70 gidiyor minimum, yani render sonunda MacBook %70 şarj bırakıyorken, Windows laptop %30 şarj bırakıyorum, ben bu durumu asla anlayamıyorum, Microsoft bu kadar beceriksiz olmamalı.

Bu sadece Microsoft'a maal edilemez. Şöyle ki Windows piyasadaki tüm donanımlara destek veriyor. Piyasadaki donanımların kendi güç profilleri var siz son kullanıcı olarak sadece marka model olarak anıyorsunuz ama durum hiç de göründüğü kadar basit değil. O nedenle aynı chipi kullanan bazı GPU'lar hızlı bazıları yavaş mesela. Kapasitörlerin yerleri soğutma bloğu her şey etkiliyor.

MacBook düşünelim. Ayrı bileşenler yok CPU'ya gömülü bir görüntü birimi var ve ne kadar güç çeceğine sen karar verebiliyorsun ve gerekmeden %100 güç vermeden %30 performansa indirerek kullanıyorsun. Bu gözle görünür bir başarım kaybettirmez. Ama batarya ömrüne çok katkı sağlar.

Windows saf gücü kullanır örneğin bilgisayarım simgesine tıkladığınızda aslında işlemci bant genişliği %100 açıktır. Bu işlem bile işlemciyi %100 kullanabilir. Diğer uygulamalarda da keza aynıdır. Mac verimliliği kullanır anlık tepkiler bu nedenle Mac de Windows gibi gelmez M1 işlemcileri test etmedim ama öncekiler hep böyleydi bunun nedeni normal işlemler her daim bir sınıra takılır ekstra güç sarfiyatının önüne geçer.

Rander konusuna gelince işlemciye gömülü Low profil bir ARM işlemcisindeki GPU ile harici bir GPU karşılaştırmadan harici donanımlı MacBook'ları karşılaştırdığımızda piyasada bulunamayan kimsenin kullanmadığı ekran kartlarını görürsünüz. Bunun nedeni Apple bu cihazları Max şu kadar watt çekecek şu kadar ısınacak diyerek üreticiye özel yaptırmalarıdır. Bu nedenle de termal tasarım olarak en güçlüsü neyse takayım değil. En enerji / verim oranı hangisi iyiyse onu takayım meselesidir. Keza artık harici ekran kartlı ürünlerini yavaş yavaş azaltıp tüm termal tasarımını ve GPU'yu direk olarak Apple tasarlıyor.

Termal tasarım ve donanım yazılım uyumu tartışılamaz ama burada Windows tarafının elinden bir şey gelmez. Windows'un bu seviyeye gelmesi için ilk önce donanım üreticilerinin bunu benimsemesi ve buna göre donanım çıkarmaları gerekir. İşlemci örneğinde yeni nesil Intel işlemciler gibi mesela 4 düşük 6 yüksek işlemci gibi.

Windows tarafında güç / verimlilik o nedenle önemli değildir. Windows hep maksimum performans tarafında olacak gibi görünüyor.

Kolay gelsin.
 

Geri
Yukarı