macOS neden hep Windows'tan daha iyidir?

İş ve verimlilik tarafında donanımdan bağımsız söylüyorum. ARM işlemciler(m1, M.2) Windows'a oranla çok daha iyi iş çıkarıyorlar.
Gerek pil ömrü gerek ekran kalitesi gerek klavye MacBook daha iyi.
Aynı zamanda MacBook hızlı geçişleri destekliyor kullanımı geniş bir touchpad alanı var.
Windows tarafında ise uygulamaların daha geniş eklenti versiyonları var. Bu sayede Windows öne geçiyor.
Ben evden çalışan ve video kurgu yapan biri olarak Windows bir makine tercih ederim. Benim istediğim şarja takılı haldeyken saf güç almak.
Bu yüzden daha güçlü donanımları olan Windows makineler tercih ediyorum.
Windows bitecek diyenlerede bakmayın. Baksınlar bir pazar payının yüzde kaçı Windows'un.

İş ve verimlilik tarafında donanımdan bağımsız söylüyorum. ARM işlemciler(m1, M.2) Windows'a oranla çok daha iyi iş çıkarıyorlar.
Gerek pil ömrü gerek ekran kalitesi gerek klavye MacBook daha iyi.
Aynı zamanda MacBook hızlı geçişleri destekliyor kullanımı geniş bir touchpad alanı var.
Windows tarafında ise uygulamaların daha geniş eklenti versiyonları var. Bu sayede Windows öne geçiyor.
Ben evden çalışan ve video kurgu yapan biri olarak Windows bir makine tercih ederim. Benim istediğim şarja takılı haldeyken saf güç almak.
Bu yüzden daha güçlü donanımları olan Windows makineler tercih ediyorum.
Windows bitecek diyenlerede bakmayın. Baksınlar bir pazar payının yüzde kaçı Windows'un.
Hocam işi bilen biri olarak sadece fikrinizi almak için soruyorum. Fiyatı düşünmeden kendi kullanımızda şu cihazın eksi kalan yönleri nelerdir? Apple sizin gibi insanlar için tasarladığından sormak istedim yoksa çok uzak olduğum konular :)

Fiyatı düşünmeden kendi kullanımızda şu cihazın eksi kalan yönleri nelerdir?

Kullandığım cihaz arkadaşın cihazı ama geri vereceğim yakında.
5600h işlemci ve RTX 3050 gayet iyi iş çıkarıyor.
Aynı zamanda basit video kurgu (1080P60FPS 15dk) projelerini iPad 9. nesil bile rahatlıkla yapıyor.
Mac Studio gayet mantıklı bir cihaz zaten benzer performans gösteren bir Windows laptopu anca 70k ya falan alırsın. Ama bununda masaüstü tarafında Windows alternatifleri var. Karar senin. Ben olsam Studio alırdım. Nedeni Apple'ın çıkarmış olduğu en güçlü işlemciyi hem deneyimlemek bununla beraber Premiere Pro optimizasyonun muhteşem olması.

Her ikisinin de kullanım alanları farklı olmakla beraber Windows'un işinin zor olduğu apaçık ortada. macOS kullanan kullanıcı arayüzü sayısı kendi cihazlarıyla sınırlıyken Windows'u kullanan firmalar ve cihazlar epey fazla. Bu noktada uyumluluk, hata ayıklama ve kararlılık işi gerçekten zor olabiliyor. 2011 yılında MacBook Pro ile tanıştım. Aynı dönemde de Windows işletim sistemli bir masaüstüm vardı. Her ikisi kullanım amacı sebebiyle birbirlerinden ayrılıyor. Anti aliasing farkı gerçekten var. Ayrıca Retina ekran bambaşka bir seviye. Retina ekran görüntüsü alabileceğim bir monitörüm olsun isterdim.

İkisinde de bir birine karşı gelen özellikler var. Mac'de mesela program uyumluluğunda Windows karşı geliyor veya iş ve profosyenellikte Mac geliyor. İkisi de iyi bence yani.

Oyun tarafini cozme diye birsey yok. Bu oyun yapimcilariyla alakali.
Windows'dan kurtulmak ve oyun oynamak istiyorsaniz Linux kullanin. Linux'da oyunculuk gelisiyor. Pencerenin zamani doluyor yavas yavas.
Donanımla da alakalı. Örneğin Air'larda ve Mini'lerde donanım (özellikle de GPU) yeterli olmadıkça AAA oyun yapımcıları çok fazla bir şey yapamaz. Cloud gaming olayı da bekleneni veremedi şu anda.

İşim sebebiyle bana verilmiş bir macbook var. Batarya, tasarım vs iyi hoş ama çekilecek çile değil. Windows yükleyecektim ona bile üşendim, evde bir köşede tozlanıyor.

Lazım değilse alabilirim 🤣

İşim sebebiyle bana verilmiş bir macbook var. Batarya, tasarım vs iyi hoş ama çekilecek çile değil. Windows yükleyecektim ona bile üşendim, evde bir köşede tozlanıyor.
Lazım değilse alabilirim 🤣🤣 toplanmasından iyidir

Lazım değilse alabilirim 🤣

Lazım değilse alabilirim 🤣🤣 toplanmasından iyidir
*Tozlanmasından

Aslında ne Windows ne de Mac OS iyi işletim sistemleri değiller. Ama salt işletim sistemini değerlendirecek olursak, ikisini de dibine kadar kullanan birisi olarak kesinlikle salt işletim sisteminde Windows'un kullanıcı deneyimi olarak açık ara daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

Bin tane örnek verilebilir ama Mac OS'un sadece windowsa benzememek için pencere yönetim sisteminde geçmişten bugüne denediği birbirinden ucube pencere yönetim metotlarını ard arda sıralarsak, mission control, spaces, expose, stage manager, dashboard vs vs vs. Bunun en iyisi windowsta ama Apple herşeye bir Apple Way bulmak zorunda olduğu için, over engineering denilen durum ortaya çıkıyor. Haddinden fazla mühendislik, iki eliyle bir şeyi doğrultamamak denilen durumu ortaya çıkarıyor. Sayfalarca farklı örnekler yazabilirim, buna vakit harcamak istemiyorum. Tüm pencereleri kapatılmış uygulamanın hiç bir işe yaramasa da açık kalması gibi tonlarca acıklı saçmalık var.

M işlemcilere geçene kadar mac bilgisayarlara ekran bağlamak hele hele, macbooklara ekran bağlamak göz yaşı sebebiydi. Şuan intel işlemcili maclerden DSC desteğinin kaldırılmış olması da ayrı bir acıklı durum.

Oyun desteği yok, harici ekran kartı desteği yok, harici donanımların bir çoğuna desteği yok. Windowsta bir çok şey plug and play.

Aslında windows salt işletim sistemi olarak daha iyi, mac os'un daha iyi algılanmasına sebep olan şeyler arasında birincisi apple ekosistem durumu var, cihazlar birbirinin açığını kapatıyor ve birlikte daha iyi bir deneyim sunuyorlar.

İkincisi ise Apple kullanıcıları teorik olarak daha fazla paraya sahip kullanıcılar olduğundan ve Mac için korsan uygulama windows kadar yaygın olmadığından dolayı, aynı şey android / ios ayrımında da geçerli, mükemmel developerların mükemmel uygulamaları mac, ipad, ios vb için yazılıyor. Aslında x bir uygulamanın yaşattığı mükemmel deneyim, apple cihazda yaşandığı için apple'a atfediliyor. Örneğin ben mac osta kullandığım tüm programlar Windowsta olsaydı mac os kullanmazdım.

M işlemcilerle Apple'ın toparladığı bir gerçek ama bu mac os un mükemmel olduğunu göstermiyor.

Windows'un kötülüğü ne peki? Kaliteli program ve uygulama açısından zayıf. Güvenliği zayıf. Hata ortaya çıktığında düzeltilme süresi çok uzun. Ekosistemi yok. Ama kesinlikle daha kullanıcı dostu. Daha kullanılabilir. En önemlisi bir çok konuda daha mantıklı. İnsanların ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretiyor. Önce bir çözüm bulup sonra insanları ona ihtiyacı duyduklarına ikna etmeye çalışmıyor.

Microsoft bir yazılım firması değil bir McDonalts. Apple firmasının bir ruhu var. Microsoft Windows çok zevksiz. Başlat menüsü butonunun tasarımı bile zevksiz. Bili GTS'nin taktığı gözlük bile zevksiz. Oysa Steve Jobs reisin gözlüğü bile çok özel tasarım. Bili GTS macOS'u taklit ederek çok kötü bir kopyasını yaptı. Filmde bile anlatılıyor Bili GTS'nin hırsız olduğu. Microsoft'un orijinal bir fikri yok. C# bile Java'dan çalıntı. Microsoft başkalarının ürettiği teknolojiyi kopyalar, çalar.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı